Ursula von de Leyen: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin ”instrumentalizarea” migranţilor

Sursa, captură video

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, pentru a destabiliza această ţară care „sprijină ferm” Ucraina şi care a aderat în urmă cu un an la NATO, informează AFP.

Acest stat nordic şi-a închis frontiera cu Rusia la mijlocul lui decembrie, după un aflux de circa 1.000 de migranţi fără vize veniţi dinspre teritoriul rus de la mijlocul lui august.

Rusia şi Finlanda au o frontieră terestră comună de 1.340 de kilometri, iar Helsinki acuză Moscova că a orchestrat sosirea acestor migranţi, acuzaţie dezminţită de autorităţile ruse.

„După atacul hibrid lansat de Belarus în noiembrie 2021 împotriva Letoniei, Poloniei şi Lituaniei, ştim cu toţii cum Putin şi aliaţii săi au instrumentalizat migranţii pentru a testa apărarea noastră şi a încerca să ne destabilizeze”, a spus Von der Leyen vineri pentru presă.

„Astăzi, Vladimir Putin se concentrează pe Finlanda”, a adăugat ea.

În 2021, Lituania, Polonia şi Letonia s-au confruntat cu un aflux fără precedent de imigranţi ilegali veniţi dinspre Belarus, Occidentul acuzând la acea dată Rusia şi pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko că au orchestrat acest aflux.

Preşedinta Comisiei Europene a făcut aceste declaraţii după o întrevedere cu prim-ministrul finlandez Petteri Orpo în oraşul Lappeenranta (sud-est), la 30 de km de frontiera rusă.

Cei doi lideri au discutat despre „ce pot face Finlanda şi Uniunea Europeană pentru a împiedica imigraţia instrumentalizată la frontiera de est a Finlandei”, potrivit unui comunicat.

Finlanda şi-a închis punctele de trecere a frontierei cu Rusia de mai multe ori şi a anunţat în aprilie că acestea vor rămâne închise „până la noi ordine”, situaţia rămânând neschimbată.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: