Skip to content
Europa

Ursula von der Leyen anunţă patru milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 BioNTech-Pfizer suplimentare în martie

europa.eu

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat miercuri un acord cu alianţa BioNTech/Pfizer în vederea livrării în martie statelor membre UE a patru milioane de doze – suplimentare – de vaccin împotriva covid-19, relatează AFP.

Aceste doze urmează să fe disponibile ”până la sfârşitul lunii” – în afara livrărilor prevăzute – şi să fie distribuite în funcţie de populaiţa statelor membre, anunţă CE într-un comunicat.

”Acest lucru va ajuta statele membre în eforturile lor de a controla răspândirea noilor variante” ale noului coronavirua şi va contribui la ”restabilirea liberei circulaţii a bunurilor şi persoanelor”, anunţă Ursula von der Leyen.

Comisia se declară îngrijorată de mai multe ”puncte fierbinţi” în UE în privinţa contaminării, precum ”Tirolul în Austria, Nisa şi Moselle în Franţa, Bolzano în Italia şi anumite părţi din Bavaria şi Saxonia în Germania”.

Numeroase state membre UE  au înregistrat o creştere a infectărilor şi spitalizărilor din cauza covid-19 în ultimele săptămâni, ceea ce le-a determinat pe unele dintre ele să impunănoi controale la frontieră.

Comisia a anunţat la începutul lui februarie că aşteaptă livrarea a aproximativ 55 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 în martie.

Ea mizează pe o creştere a livrărilor de vaccin în trimestrul doi – de 300 de milioane de doze, adică în medie 100 de milioane pe lună -, potrivit unor estimări ale lui von der Leyen dezvăluite de presa germană luni.

Trei vaccinuri împotriva covid-19 – Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca – au fost aprobate în UE, iar vaccinul Johnson & Johnson urmează să primească unda verde a Bruxellesului în martie.

AstraZeneca s-a angajat să livreze 180 de milioane de doze de vaccin europenilor în trimestrul doi, iar Pfizer/BioNTech urmează să furnizeze cel puţin 75 de milioane de doze, potrivit unui acord adiţional semnat cu Bruxellesul, în afara volumelor cunoscute care figurează în primul contract.

Date cu privire la livrările Moderna sunt necunoscute în continuare.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *