Skip to content
Europa Politică

Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene: federalizare și armată europeană

BBC
" "

Ursula von der Leyen a fost aleasă marți în funcția de președinte al Comisiei Europene după trei zile de negocieri la Bruxelles. Desemnarea acesteia anulează votul europenilor de pe 26 mai 2019, nefiind în mod oficial candidat pentru acestă funcție, ci doar o consecință a unor jocuri de putere în Europa. 

Cine este Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen este un politician german, născută la Bruxelles în urmă cu aproape 61 de ani, care a condus până marți forțele armate ale Germaniei, din funcția de Ministru al Apărării în cabinetul Merkel. 

Von der Leyen apare pe scena politică a Germaniei în 2005 sub aripa protectoare a Angelei Merkel, iar pe parcursul acestor ani a fost în cursă pentru mai multe funcții, inclusiv cea de succesoare a Angelei Merkel sau de președinte al Germaniei. 

Între 2005 și 2009 a deținut mandatul de Ministru al Familiei în cabinetul Angela Merkel. În 2009, Von der Leyen, licențiată în medicină, a deținut mandatul de Ministru al Sănătății. Iar din 2013 a avut pe mână mandatul de Ministru al Apărării, fiind prima femeie în acest post în istoria țării. Fără nicio experiență în domeniul apărării, ea a reușit să țină piept generalilor americani și câtorva mici crize de pe scena internațională. 

Instalarea sa la Ministrul Apărării a implicat Germania într-un proces de modernizare a armatei și înarmare. Von der Leyen a convins-o pe Merkel că Germania trebuie să investească mai mult în apărare, însă în continuare sub acel 2% din PIB cerut de Donald Trump. Ursula von der Leyen nu a cedat în fața presiunilor americane și n-a exagerat cu cheltuielile militare, reușind să întărească forțele militare cu investiții mai mici. 

De când a ocupat fotoliul de Ministru al Apărării, Ursula von der Leyen, noul președinte al Comisiei Europene, a avut de-a lungul timpului mai multe poziții critice la adresa lui Erdogan, Orban sau Salvini. Deși acum, numirea lui Von der Leyen la conducerea Comisiei a fost posibilă doar cu acordul Italiei, după ce premierul Giuseppe Conte anunțase că preferă un președinte femeie. 

În 2009, Von der Leyen a creat un sistem care combate pedofilia printr-un control mult mai mare asupra internetului, însă același sistem putea foarte bine să ducă și la cenzură politică. Liga Internațională pentru drepturilor omului preciza că Von der Leyen „voia să transforme cyberspațiul într-un nou câmp de bătălie, dar fără niciun control al Parlamentului”. 

Ursula von der Leyen vrea federalizarea UE

Procedura de numirea a noului președinte al Comisiei Europene este împotriva votului exprimat de cetățenii europeni. Sau altfel spus, votul europenilor n-a contat, nu contează și rămâne de văzut dacă va conta în 2024. 

Ursula von der Leyen este sprijinită de statele membre, nu de cetățenii europeni. Prin urmare, apare întrebarea firească – ce sens mai are votul cetățenilor? De ce trebuie să-i plătim 6.000 de Euro pe lună unui europarlamentar, care se dovedește inutil pentru Uniunea Europeană? 

Și toate aceste negocieri nu ar fi fost posibile fără un acord între Franța, Germania și Italia. Ursula von der Leyen va fi omul binomului Franța-Germania și va încerca să federalizeze Uniunea Europeană, un proiect în care ea crede. 

Totodată, noul președinte al Comisiei Europene mai crede și într-o cooperare militară europeană, ceea ce se potrivește cu visul lui Macron și Merkel de a avea o armată europeană. După ce Marea Britanie a votat pentru Brexit, Ursula von der Leyen a precizat că tocmai s-a ivit un moment pentru ca statele UE să coopereze mai mult militar.  

Von der Leyen nu este deloc pe placul americanilor și cu siguranță nu va fi ezitantă în relațiile cu SUA, mai ales dacă Juncker nu va reuși să stabilească un nou acord comercial cu SUA până pe 31 octombrie sau un acord pentru Brexit. Von der Leyen va avea șansa sa să demonstreze că este într-adevăr o „doamnă de fier” și a fost pusă în funcție tocmai pentru curajul ei de a lupta cu oricine. 

Totuși, Emmanuel Macron, președintele Franței, a declarat că „ea va face ceea ce este necesar pentru a avea o relație bună cu SUA, pentru a servi intereselor europene și pentru a evita conflicte inutile”. 

Nici social-democrații din Germania, partenerii Angelei Merkel în coaliția de guvernare, n-au fost bucuroși de această numire la șefia Comisiei Europene. Chiar Angela Merkel a declarat că n-a votat-o pe Von der Leyen deoarece nu există unitate în coaliția de guvernare din Germania. Pentru Martin Schulz, fost președinte al Parlamentului European și fost lider al Social-Democraților din Germania, „Ursula von der Leyen este cel mai slab ministru”. 

Ursula von der Leyen este noul președinte al Comisiei Europene și de acum viitorul european este în mâinile ei, chiar dacă votul cetățenilor nu a contat de acestă dată în Uniunea Europeană. 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *