Skip to content
Europa

Ursula von der Leyen nu-şi face mari speranţe că summitul de luna viitoare va putea fixa planul de relansare post-pandemie

europa.eu

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nu-şi face prea mari speranţe că summitul special extraordinar de luna viitoare va aduce un acord ferm în privința planului de relansare post-pandemie, informează dpa, citat de g4media.ro

„Vom vedea dacă vom putea ajunge la un acord din prima încercare. Ar putea fi necesar un al doilea summit asupra programului de relansare în valoare de 750 de miliarde de euro, pentru ca liderii UE să ajungă la un compromis în negocieri”, a declarat sâmbătă pentru cotidianul Handelsblatt, Ursula von der Leyen.

Liderii din Uniunea Europeană se vor reuni fizic într-un summit extraordinar la 17-18 iulie în încercarea de a ajunge la un acord asupra planului comun masiv de relansare a economiei europene.

Un summit virtual care a avut loc săptămâna trecută a evidenţiat divergenţele între liderii care îşi doresc totuşi o adoptare până la sfârşitul lunii iulie a acestui plan de relansare fără precedent, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Această propunere a Comisiei Europene este sprijinită prin bugetul pe termen lung al Uniunii Europene (2021-2027), în valoare de 1.100 de miliarde de euro.

Suma de 750 de miliarde de euro, un amestec de subvenţii (nerambursabile) şi de împrumuturi, ar fi pentru prima dată împrumutată în numele UE de pe pieţe, spărgând astfel tabu-ul datoriei comune.

Pentru a ajunge la un compromis, va trebui în special să fie depăşite reticenţele Olandei, Austriei, Suediei şi Danemarcei, extrem de rezervate în privinţa acestui plan de care vor beneficia în primul rând ţările din Sud, cele mai afectate de pandemie, relatează Agerpres.

Cele 27 de state membre sunt divizate în privința condițiilor din plan: suma globală, criteriile de atribuţie (în special rata şomajului), repartiţia între împrumuturi şi subvenţii.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *