Skip to content
Europa

Ursula von der Leyen pledează în discursul său anual pentru o Uniune Europeană a sănătății

europa.eu
" "

Sănătatea a fost primul punct menționat de Ursula von der Leyen în discursul său anual privind starea Uniunii Europene. Șefa Comisiei Europene a reiterat importanța unui program de sănătate european puternic susținut de toate instituțiile europene pentru ca Europa să continute să protejeze viețile oamenilor.

Președinta Executivului European a trimis o scrisoare Parlamentului European și cancelarului german c cu prioritățile Comisiei Europene pentru următoarele 12 luni, iar primul punct al UE este sănătate.

" "
" "

„Europa trebuie să continue să protejeze viețile oamenilor, cel mai important lucru în pandemie. În ultimele 6 luni sistemele de sănătate au adus miracole, iar Europa a făcut mai mult împreună decât niciodată până acum. A venit momentul să construim o Uniune Europeană a sănătății mai puternică. Trebuie să învățăm din greșeli. Programul EU4Health trebuie să devină mai puternic. Sunt bucuroasă că acest Parlament luptă pentru mai multe fonduri și că depune eforturi să atenueze reducerile făcute de Consiliu.

De asemenea, Ursula von der Leyen dorește ca institituțiile și mecanismele deja prezente în sectorul sănătății să devină mai puternice și anunță înființarea unei noi instituții de cercetare: „Trebuie să întărim rolul agenției europene de medicamente și a ECDC. Trebuie să construim o agenție europeană biomedicală pentru cercetare că să răspundem la urgențe sanitare. Avem nevoie de o stocare strategică pentru a nu deveni dependenți farmaceutic.”

Potrivit Ursulei von der Leyen, actuala criză este una globală, iar învățămintele din urma acesteia trebuie să fie tot globale: „Pentru că a fost o criză globală trebuie să atragem învățăminte globale din ea. Uniunea Europeană este aici să îi proteje pe toți.”

Prin programul „UE pentru sănătate”, Comisia Europeană propune să se investească 9,4 miliarde de euro în consolidarea sistemelor de sănătate. Finanțarea va proveni parțial de la bugetul UE (1,7 miliarde EUR), parțial prin intermediul veniturilor alocate externe, care provin din operațiunile de împrumut ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind Instrumentul UE de redresare economică (7,7 miliarde EUR). Pentru niciunul dintre obiectivele menționate în program nu va exista o alocare prealabilă. Repartizarea va fi convenită în cadrul punerii în aplicare a programului „UE pentru sănătate”.

Trebuie să reamintim un aspect foarte important, și anume în urma summitului liderilor europeni din luna iulie, s-a decis tăierea masivă de 7,7 miliarde de euro din planul de recuperare „Next GenerationEU” pentru acest program pentru sănătate. Acestă reducere exagerată de fonduri a provocat reacții și critici din partea eurodeputaților. Rămâne de văzut cum se va negocia în următoarele luni  astfel încât să se recupereze miliardele de euro pierdute în urma negocierilor șefilor de stat și de guvern.

Programul „UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *