Skip to content
Externe

Ursula von der Leyen: Pregătim o lege a libertății presei. Protejarea libertății și a pluralismului presei înseamnă protejarea democrației

captură foto

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Libertății Presei și a subliniat că protejarea „libertății și a pluralismului presei înseamnă protejarea democrației”.

Europa este alături de cei care spun adevărul în fața puterii. Niciun jurnalist nu va fi redus la tăcere sau intimidat. Protejarea libertății și a pluralismului presei înseamnă protejarea democrației. Acesta este motivul pentru care luptăm împotriva proceselor abuzive și pregătim o lege a libertății presei”, a scris pe Twitter președinta Executivului European, Ursula von der Leyen.

România scade cu 8 poziții și ajunge pe locul 56 în ierarhia țărilor din indexul libertății presei pe anul 2022, publicat la 3 mai de către Organizația Reporteri fără Frontiere (RSF), presa românească fiind devansată de cea a Republicii Moldova, care urcă pe locul 40. 

Astfel, indexul scoate la iveală o polarizare masivă în rândul fostelor state comuniste din Europa Centrală și de Est. Pe de-o parte, Estonia și Lituania, două foste state comuniste ce au ținut de Uniunea Sovietică, ajung să ocupe pozițiile 4, respectiv 9, în Indexul creat pe anul ăsta. În topul listei, întâlnim Norvegia (locul 1), Danemarca (locul 2) și Suedia (locul 3).

Astfel, țările nordice – Norvegia, Danemarca și Suedia – rămân modelul democratic în care „înflorește libertatea de exprimare”, iar în acest an, datorită schimbării guvernului în Republica Moldova și Bulgaria (locul 91) , aceste două țări se disting prin speranța unei îmbunătățiri a situației jurnaliștilor, chiar dacă mass-media din aceste țări „este încă în mare parte deținută sau controlată de oligarhi”.

Republica Moldova avansează 49 de poziții și se clasează pe locul 40, cu 16 poziții deasupra țării noastre. În ultimii doi ani, presa moldovenească s-a clasat pe locuri mult mai joase decât cea din România (91 în 2020 și 89 în 2021).

România ajunge pe locul 56, după ce doi ani la rând (2020 și 2021) s-a situat pe locul 48. Așadar, statul roman iese din categoria țărilor cu o „situație satisfăcătoare” a presei și se clasează în categoria celor cu o „situație problematică”.

Ziua Mondiala a Libertății Presei este marcată în fiecare an, în data de 3 mai și reprezintă o zi de reflecție în rândul profesioniștilor mass-media despre problemele legate de libertatea presei și etica profesională. Este, de asemenea, o zi de comemorare a jurnaliștilor care și-au pierdut viața relatând o poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *