Skip to content
Europa

UPDATE Ursula von der Leyen, primul discurs privind starea UE: Pandemia nu s-a terminat, redresarea abia începe

europa.eu

UPDATE

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, încearcă miercuri să insufle un nou elan unei Uniuni Europene fragilizate de criza provocată de pandemia de coronavirus, în primul său discurs privind starea UE, scrie AFP.

Ursula von der Leyen, prima femeie aleasă în fruntea Comisiei, susține discursul începând cu ora 09,15 (10,15 ora României) în fața eurodeputaților reuniți în sesiune plenară la Bruxelles și își va expune viziunea privind viitorul Europei și planul său de acțiune.

Pandemia a schimbat datele în UE și a întărit necesitatea statelor membre de a acționa colectiv și de a accelera reformele pentru a susține o economie în plină recesiune, scrie hotnews.ro.

Criza a fragilizat UE iar Ursula von der Leyen va face un apel la unitate pentru a putea merge împreună înainte. Mesajul său va fi axat pe trei priorități: pactul verde, revoluția digitală și geopolitica.

Ursula von der Leyen a început prezentarea stării UE printr-un omagiu pentru doctori și personalul medical

Declaraţii ale Preşedintei Comisiei Europene:

În aceste ultime șase luni am demonstrat cât de puternic este spiritul european

Un virus de o mie de ori mai mic decât un fir de nisip a arătat tuturor cât de delicată și de fragilă este viață și a arătat limitele unui model care pune bogăția în fața bunăstării

Este momentul ca UE să arate calea, să iasă din această fragilitate și să meargă către o nouă vitalitate

În ultimele luni am redescoperit valoarea a ceea ce împărtășim cu toții

Am împărțit cu toții o parte din suveranitatea noastră pentru binele comun

Este oportunitatea noastră să facem lucrurile să se schimbe prin planificare și nu prin dezastru sau dictare din partea altora

Avem tot ce ne trebuie la îndemână pentru a se întâmpla această schimbare

Acum e momentul să ne punem pe treabă

Oamenii din Europa suferă în continuare

Pandemia și incertitudinea pe care o aduce nu s-au terminat iar redresarea abia a început

Prima noastră prioritate e să trecem împreună prin această probă

Europa trebuie să continue să protejeze viețile oamenilor și bunurile lor

Când statele membre au închis granițele, noi am creat coridoare verzi

Când unele țări au introdus blocaje la export pentru unele echipamente medicale critice, noi am oprit acest lucru

Prin aceste mecanisme, doctori din România au tratat pacienți în Italia, Letonia a trimis echipamente în alte țări

Trebuie să profităm de acestă ocazie pentru a face reformele structurale în economiile noastre

O a treia promisiune pe care am făcut-o: șansele, oportunitățile. Pandemia ne-a reamintit cât de legate între ele sunt economiile noastre

Piața unică este despre oportunitate pentru consumatori, companii și pentru industrie. Este vorba despre oportunitatea de a profita la maximum de oportunitățile care ne sunt dragi

Să reducem birocrația și să dărâmăm barierile din piața unică. Vom propune o nouă strategie pentru viitorul spațiului Schengen

Trebuie să ținem pasul și de aceea ne vom actualiza strategia privind industria

Toate aceste lucruri vor permite Europei să se redreseze, dar trebuie să ne și lansăm către lumea de mâine

Stire iniţială:

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine miercuri primul său discurs privind starea Uniunii, în Parlamentul European. Şomajul din UE ar putea ajunge până la 9 % în 2020, acesta afectând în mod disproporţionat femeile, tinerii, lucrătorii slab calificaţi şi pe cei cu contracte temporare, relevă Raportul Comisiei Europene privind starea Uniunii în 2020, care menţionează că sărăcia, excluziunea socială şi inegalităţile sunt susceptibile să crească, ceea ce scoate în evidenţă importanţa unei redresări incluzive şi echitabile pentru toţi.

De asemenea, se preconizează că economia va reveni la o creştere pozitivă în 2021, însă perspectivele sunt incerte, iar modul în care va evolua situaţia în materie de sănătate publică se va dovedi crucial.

”Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va susţine primul său discurs privind starea Uniunii miercuri, 16 septembrie 2020, la ora 10:00 a.m. (ora României)”,  anunţă CE.

În Raportul privind starea Uniunii 2020, preşedintele CE consemnează:

– Ne-am adaptat la împrejurări neprevăzute şi dramatice, respectând în acelaşi timp principiile şi aspiraţiile definite în orientările noastre politice de acum un an

– Putem reuşi numai dacă cetăţenii şi comunităţile sunt abilitaţi să devină agenţi ai tranziţiei.

– Industria europeană poate fi deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte tranziţia către neutralitatea climatică şi adoptarea unei poziţii de lider în domeniul digital. În a 101-a zi de mandat, Comisia von der Leyen a prezentat o nouă Strategie industrială, destinată să le permită întreprinderilor europene să îşi îndeplinească obiectivele ambiţioase, consolidând în acelaşi timp competitivitatea globală a acestora.

– Nimeni nu va fi lăsat în urmă, fie că este femeie sau bărbat, fie că provine din est, din vest, din sud sau din nord şi fie că este tânăr sau bătrân.

– O piaţă unică mai bine integrată şi pe deplin funcţională ar oferi întreprinderilor europene oportunităţi şi ar genera o creştere suplimentară anuală de 183 până la 269 de miliarde EUR în sectorul producţiei şi 338 de miliarde EUR în sectorul serviciilor. Aceasta reprezintă o creştere de aproximativ 12 % a produsului intern brut al UE. Piaţa unică este o poveste de succes care continuă să creeze prosperitate şi oportunităţi pentru cetăţenii şi, în egală măsură, pentru întreprinderile din UE.

– Odată cu începutul pandemiei, nevoia unui răspuns coordonat global a devenit evidentă – iar Comisia von der Leyen a explorat noi modalităţi de a valorifica capacitatea de mobilizare a UE.

– Pandemia provocată de coronavirus a zguduit până în temelii Europa şi întreaga lume. La început au fost doar cazuri izolate, dar curând acestea s-au transformat într-o urgenţă care afectează toate ţările, toate regiunile şi toţi oamenii. De la începutul anului, în UE au fost pierdute din cauza COVID-19 aproape 150 000 de vieţi omeneşti, iar numărul celor care şi-au pierdut viaţa în alte părţi ale lumii este mult mai mare. În pofida dificultăţilor, au putut fi salvate sute de mii de vieţi. Dacă Uniunea Europeană şi statele sale membre nu acţionau rapid şi hotărâtor pentru a proteja vieţile şi mijloacele de subzistenţă ale europenilor, tragedia ar fi fost mult mai mare. Lucrătorii din prima linie s-au achitat de propriile îndatoriri cu eroism, cetăţenii au acceptat să îşi sacrifice libertăţi fundamentale şi s-au luat măsuri fără precedent pentru a limita răspândirea virusului.

– Iniţiativele pentru investiţii ca reacţie la coronavirus, în valoare de până la 54 de miliarde EUR, au fost instituite într-un timp record pentru a asigura lichidităţi întreprinderilor şi sectorului asistenţei medicale.

– Se aşteaptă ca şomajul din UE să crească până la 9 % în 2020, acesta afectând în mod disproporţionat femeile, tinerii, lucrătorii slab calificaţi şi pe cei cu contracte temporare. Sărăcia, excluziunea socială şi inegalităţile sunt susceptibile să crească, ceea ce scoate în evidenţă importanţa unei redresări incluzive şi echitabile pentru toţi. Se preconizează că economia va reveni la o creştere pozitivă în 2021, însă perspectivele sunt incerte, iar modul în care va evolua situaţia în materie de sănătate publică se va dovedi crucial.

– Lunile şi anii următori reprezintă un moment crucial în istoria europeană şi pentru generaţiile viitoare.

Acesta va fi urmat de o dezbatere, în plen, cu membrii Parlamentului European.

În fiecare an, în luna septembrie, preşedintele Comisiei Europene rosteşte în faţa Parlamentului European un discurs privind starea Uniunii, în care face un bilanţ al realizărilor din ultimul an şi prezintă priorităţile pentru anul următor.

De asemenea, expune soluţiile Comisiei la cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană şi idei pentru conturarea viitorului UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *