Ursula von der Leyen a câștigat un nou mandat, de cinci ani, în fruntea Comisiei Europene. Ea a primit, de la eurodeputați, 401 voturi din cele 360 voturi necesare.
Dacă nu ar fi obținut reconfirmarea în funcție, situația s-ar fi complicat foarte mult, iar liderii UE ar fi trebuit să găsească o alternativă, ceea ce ar fi putut conduce la o criză politică, este opinia analiștilor politici, exprimată în mai multe platforme media europene.
Analistul politic, Remus Pricopie, rector SNSPA, a analizat pentru PS News, situația actuală de la nivelul UE, punctând că votul de azi a fost un vot pro stabilitate care va evita un posibil haos politic european.
„Cred că această nevoie de predictibilitate și de stabilitate se simte și la Bruxelles, în Parlamentul European și este chiar mai puternică decât interesul de partid, în momentul de față. Gândiți-vă că varianta cealaltă ar fi fost, să nu treacă și să se intre într-un proces foarte complicat, de a identifica un alt nume în cadrul aceleiași coaliții: populari, social-democrații și Renew.
Dar mai era si varianta de a identifica un alt nume pe care să-l dea o altă coaliție. Orice este posibil. Dacă acea coaliție nu era în stare să producă un candidat care să fie validat de Parlament, grupurile politice s-ar fi reorientat. Ori eu cred, că pur și simplu, în marea lor majoritate, parlamentarii europeni și-au dat seama că e nevoie de stabilitate.
Rectorul SNSPA atrage atenția că este nevoie de o analiză mai serioasă, la nivel politic, la finalul mandatelor, iar România nu are acest obicei.
„Poate că acest vot de la Bruxelles, ne face și pe noi, pe de o parte, să revedem cum a evoluat politic România în mandatul care tocmai se încheie. Noi, în general, uităm să facem evaluări.
Am încheiat epoca Dragnea fără să facem o evaluare serioasă. Ce s-a întâmplat în 2016-2020? Cum adică, ai un partid condus de Dragnea care câștigă 45% în Parlament în 2016, în decembrie, după care se întâmplă ceea ce se întâmplă între 2016 și 2021, una dintre cele mai instabile perioade din punct de vedere politic, în România. Am avut prim-miniștri de șase luni, de opt luni, dar n-am făcut o evaluare. Sau dacă am făcut-o, am făcut-o fugar, n-am învățat prea multe lecții.
Apoi am intrat într-o altă etapă, în care am avut un guvern de dreapta PNL-USR, USR având, aproximativ 14,5%, în Parlament și care avea pretenția că orice spune să fie literă de lege. Eu știu că politica înseamnă o negociere, iar forța negocierii mai este dată și de ponderea pe care o ai. Nu poate o minoritate de 14% să impună tuturor celorlalți. Vorbim de stilul de a lucra și așa s-a ajuns la ceva ce probabil nimeni n-ar fi imaginat în 2019 sau chiar și în 2020, o alianță mare, o alianță de centru, că de fapt despre asta este vorba: centru-dreapta, centru-stânga.
Eu spun că în 2025, după alegerile de anul acesta, trebuie să avem capacitatea să menținem o majoritate stabilă și o guvernare stabilă în România. În momentul în care ai manifestări extreme iar extrema dreaptă, dar și extrema stângă au devenit mult, mai vizibile decât erau în urmă cu 10-15 ani, acest lucru obligă societatea la echilibru.
Remus Pricopie consideră că nici politicienii de dreapta și nici cei de stânga nu au soluții miraculoase.
„Nu există soluții miraculoase pe stânga sau soluții miraculoase pe dreapta, iar atunci când vrei o o stabilitate trebuie să-i asculți și pe unii și pe alții. Deci, deși pare o combinație de o logică oarecum atipică, eu zic, ca este de fapt o combinație firească. Dezbaterile ideologice să aibă loc acolo, în interiorul Coaliției, iar în final să iasă o soluție bună, echilibrată”, a spus analistul politic.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis joi, 18.07.2024, să creeze „o adevărată Uniune Europeană a apărării” în următorii cinci ani, cu proiecte emblematice în domeniul apărării aeriene şi cibernetice, dacă va câştiga un al doilea mandat.
„Europa poate face multe pentru a sprijini şi a coordona eforturile de consolidare a bazei industriale de apărare, a inovării şi a pieţei unice (…). Statele membre îşi vor păstra întotdeauna responsabilitatea pentru propriile trupe, de la doctrină la desfăşurare”, a precizat Ursula von der Leyen în documentul care stabileşte programul său, înainte de votul Parlamentului European pentru acordarea unui nou mandat.
La anunțul victoriei sale, Ursula von der Leyen a fost aplaudată, îmbrățișată și felicitată de colegii din PE.
Printre eurodeputații români care au felicitat-o se numără și Victor Negrescu (PSD) care i-a solicitat, în plenul Parlamentului European, înainte de vot, trei lucruri concrete:
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News