Skip to content
Politică

Urzeli nebănuite cu manualele la Ministerul Educației. O decizie a CCR întârzie să fie publicată SURSE

hotnews.ro

Citiți în cele ce urmează despre urzeli nebănuite cu manualele la Ministerul Educației. O decizie a Curții Constituționale a României (CCR) întârzie să fie publicată.

​Se pare că în acest moment la Ministerul Educației se fac presiuni politice ca un secretar de stat să semneze decizia de atribuire directă a contractului de editare a manualelor școlare către Editura Didactică și Pedagogică, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situației. Presiunile vin în contextul în care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța prin care EDP putea edita toate manualele, dar publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial întarzie. Potrivit surselor HotNews.ro, contractul este în valoare de 25 milioane lei.

Amintim că judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au decis pe 19 aprilie 2018 că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.76/2017 – care prevedea transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) din regie autonomă în societate pe acțiuni care editează manualele școlare la cererea Ministerului Educației – este neconstituţională. CCR întârzie, însă, publicarea motivării deciziei în Monitor.

Ordonanța de Urgență declarată neconstituțională este singura care specifică faptul că EDP editează manuale școlare la cererea Ministerului Educației.

Legea manualelor inițiată de Liviu Pop și adoptată ieri de Parlament prevede doar că manualele sunt făcute de către autori și se depun în formă de manuscris la Ministerul Educației în vederea evaluării. Pe scurt, prevede o altă cale de realizare a manualelor decât licitația pe care Ministerul a realizat-o până acum anual. Citește aici mai multe despre legea manualelor, care nu rezolvă problema de legalitate a demersului Ministerului Educației pentru că nu retroactivează

Între timp, Ministerul Educației a publicat astăzi în Monitorul Oficial un „ordin privind selecția proiectelor de manuale școlare alternative pentru clasele I-IV, declarate admise de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE) pentru anul școlar 2018-2019, în vederea aprobării de către Ministerul Educației Naționale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *