Skip to content
Opinii & Analize

Useriștii se bat între ei, dar Dacian Cioloș e aproape să preia conducerea

Useriștii au descoperit politica și acum se plâng că nu le mai place, de la simpli membri, până la oameni din Biroul Național al partidului. Criticile la adresa conducerii s-au înmulțit pentru că majoritatea useriștilor credeau că trăiesc într-o lume perfectă și ei nu vor fi niciodată doar alți oameni. Acum vedem pe toate grupurile și site-urile cum useriștii se plâng, dar în realitate ei se plâng că nu au șansa să ajungă la conducere sau în funcțiile urmărite. Să nu ne amăgim că în USR e o luptă între Dan Barna cel rău vs. ceilalți care sunt toți buni și frumoși.

Un partid poate continua foarte bine și cu aceste răfuieli, care sunt doar treaba lor internă. Electoratul poate doar să înțeleagă că nu există „oameni noi” și că toți useriștii sunt de fapt disperați după putere și funcții/bani, iar ideea că în următoarele luni ar putea să ajungă la guvernare – adică la contracte cu statul – le tulbură mințile și îi face să se bată între ei. Ceea ce pentru noi, cei de pe margine, nu e decât motiv de distracție.

Dan Barna nu are calități de lider de partid și nici USR nu are nevoie de un lider, deși mulți insistă pe ideea că USR ar avea nevoie de așa ceva. USR n-a fost un partid construit în jurul unui om – așa cum e cazul PMP sau Pro România. Numai că pe măsură ce Dan Barna elimină oameni din partid și nu atrage alții, USR își pierde puterea.

Problema în USR nu sunt oamenii care conduc partidul, ci toți oamenii care formează partidul – pentru că fiecare trăiește cu impresia că ideea lui este cea mai bună și fiecare se luptă pentru ideea lui. Oamenii ăștia nu ar putea să conducă nici măcar o scară de bloc. Demonstrează că au o viziune îngustă, nu pot negocia și sunt incapabili să se adapteze provocărilor. Ei trebuie doar să fie numiți în funcții publice.

Dar un Dan Barna slab și atacat nu e motiv de bucurie pentru useriști, deoarece Dacian Cioloș stă la pândă de la Bruxelles și abia așteaptă să pozeze în marele salvator al alianței USR-PLUS. Prăbușirea lui Dan Barna în interiorul USR va fi motiv de bucurie pentru Dacian Cioloș și aripa PLUS. Prăbușire care poate să aibă loc chiar după alegerile locale. USR va merge cu un partid divizat, dacă nu vor reuși să se înțeleagă cum să împartă între ei funcțiile, ceea ce va afectat rezultatul partidului. Vor fi oameni care vor încerca să saboteze intenționat rezultat tocmai pentru a-l da jos pe Dan Barna. Ori Dan Barna îi înlocuiește pe aceștia înainte de alegeri, ori deja își face bagajele și se retrage.

Trecerea de la Dan Barna la Dacian Cioloș nu va fi niciun câștig pentru USR, ci doar pentru PLUS, care va crește fără să depună niciun efort. Dacian Cioloș vrea un singur partid – vom asista la o fuziune, deja Cioloș vorbește despre așa ceva – cu care să intre la guvernare, singura lor șansă să crească pe scena politica națională. Dacă fostul premier preia conducerea USR, va reuși să scoată dintr-o lovitură toți oamenii care nu sunt de partea lui. Lider nou, conducere nouă, deci cine nu e de acord va fi eliminat în tăcere, pe ascuns, noaptea ca hoții.

Intrarea USR-PLUS la guvernare ar putea însemna revenirea lui Dacian Cioloș în politica națională, cu siguranță Cioloș urmărește un portofoliu de vicepremier, de unde să-l pună în umbră pe premierul PNL (oricine ar fi el). În orice caz, Dacian Cioloș va avea 3-4 ani în care își va construi campania pentru alegerile prezidențiale din 2024 și va veni de la Bruxelles cu sprijinul unor state puternice, printre care Franța.

Toate aceste scandaluri îl ajută pe Dacian Cioloș să forțeze fuziunea și să preia controlul noului partid, oricum se va numi el. Trebuie doar să așteptăm rezultatul alegerilor, pentru că prăbușirea lui Dan Barna deja are loc de câteva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *