Skip to content
Externe

Uşi marcate cu ”Z”-uri şi inscripţii antisemite: Intimidările se înmulţesc în Rusia împotriva opozanţilor şi criticilor

Marcaje „Z” sau „colaboraţionist” pe uşile locuinţelor, mesaje antisemite: intimidările s-au înmulţit în ultimele zile împotriva unor opozanţi şi critici la adresa ofensivei ruse în Ucrainei, informează joi AFP.

Miercuri seara, un susţinător al opozantului aflat în detenţie Aleksei Navalnîi, Ilia Pahomov, a postat pe Twitter o fotografie cu uşa locuinţei sale din Rusia, vandalizată cu două litere „Z” desenate cu vopsea albă.
Litera „Z” este un semn de susţinere a trupelor ruse care luptă în Ucraina, fiind desenată pe numeroase vehicule militare.

Aceste marcaje sunt însoţite de un afiş cu o fotografie a militantului, barată cu cuvântul „COLABORAŢIONIST”. „NU-ŢI VINDE PATRIA”, mai este scris pe afiş. Mesajul conţine de asemenea numele a două articole din codul penal rus, recent adoptate, care prevăd pedepse severe cu închisoarea pentru publicarea de „informaţii mincinoase” cu privire la armata rusă sau pentru acţiuni care o „discreditează”.

„Am văzut aceasta (aceste ameninţări) pe reţelele sociale, este în mod clar o acţiune organizată ‘de sus’. Voi depune plângere la poliţie”, a reacţionat acest militant pe Twitter.

Opozanta Liudmila Ştein a publicat şi ea pe contul său de pe Twitter o fotografie cu un afiş similar cu portretul ei lipit pe o uşă. „OK, dacă voi spuneţi…”, a comentat ea.Pe 24 martie, Aleksei Venediktov, fost redactor-şef al postului de radio independent Eho Moskvî (Ecoul Moscovei), constrâns recent să închidă emisia, a avut parte de un cap de porc decapitat depus chiar în faţa uşii sale, pe care era lipită emblema Ucrainei cu inscripţia în germană „judensau”: „porc evreu”.

Patru zile mai târziu, uşa locuinţei lui Oleg Orlov, un responsabil al ONG-ului Memorial, pilon al apărării drepturilor omului în Rusia, a fost de asemenea marcată cu un „Z” şi ornată cu un afiş de „colaboraţionist”.

De la declanşarea ofensivei împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, autorităţile ruse şi-au întărit presiunile împotriva ultimilor opozanţi şi mass-media independente din Rusia.

La mijlocul lui martie, preşedintele rus Vladimir Putin a îndemnat la „autopurificarea” societăţii în faţa „conaţionalilor trădători”.

În paralel, „Z”-uri de susţinere a Kremlinului şi a ofensivei sale în Ucraina sunt afişate pe clădiri din Moscova, ornează drapele în timpul unor adunări pro-putere sau portierele maşinilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *