Se pare că Uniunea Social Liberală (USL) încă trăiește. Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) nu au mai avut răbdare până la intrarea în vigoare a Legii salarizării, ci și-au dat mâna în Parlament și au votat bani din belșug pentru primari.
Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 9/2017 prin care indemnizaţiile consilierilor locali şi judeţeni, primarilor şi viceprimarilor şi preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de consilii judeţene sunt majorate cu 30% a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor, cu 22 voturi „pentru”, 33 de voturi „împotrivă” şi 8 abţineri. Aleşii nu au mai avut răbdare, în condiţiile în care de la 1 iulie ar intra în vigoare Legea salarizării unitare, relatează Adevărul.ro.
Deputaţii au căzut marţi de acord să treacă proiectul de lege prin care sunt crescute salariile aleşilor locali, în condiţiile în care au fost doar 32 de voturi „împotrivă“ şi opt abţineri. Parlamentul era for decizional pentur acest proiect de lege. Parlamentarii nu au mai avut răbdare să intre în vigoare Legea salarizării unitare la 1 iulie, iniţiativă deja depusă la Parlament. Aşadar, majorarea va fi pe termen scurt. Când va intra în vigoare Legea salarizării unitare aleşii noi ar intra pe altă grilă de salarizare, aşadar majorarea ar fi doar pentru lunile aprilie-iunie. Rămâne de văzut dacă preşedintele Klaus Iohannis va promulga sau nu această lege.
Deputatul PNL Corneliu Olar (fost primar cu cinci mandate al comunei Horea din județul Alba) a propus amendamentul cu privire la majorarea aleşilor locali, propunere susţinută şi de către PSD. Cu acest prilej, Olar a lăudat-o pe Olguța Vasilescu, ministrul Muncii.
„Nu credeam că doamna Olguţa o să fie de acord, dar o felicit pentru asta. Vedeţi dumneavoastră cum s-au unit doi primari din partide diferite, să susţină o iniţiativă nomală pentru primari. Ştiţi că au plecat primari în străinătate să muncească din cauza salariilor.
Deşi în comisie se discutase că o să pice amendamentul nostru, PSD nu voia să ne susţină, doamna ministru a spus că susţine amendamentul. Atunci s-a votat în unanimitate. Primarii erau oarecum frustraţi, aveau salarii foarte mici şi aşteptăm de la ei performanţe. Nu era nici constituţional, nici moral să ţii un primar cu un salariu mic, el nu are niciun spor iar salariul primarilor era depăşit de mulţi profesori, de poliţistul din comună, ceea ce nu este normal”, a declarat Corneliu Olar.
Cine este lăudătorul Olguței Vasilescu
Publicația Alba24.ro scria în octombrie 2016 că Olar a intrat în istoria locală după ce, în calitate de primar la Horea, a retrocedat terenuri aparținând altei comune – Arieșeni. Și nu orice terenuri, ci tocmai cele de la baza unei pârtii de schi din zonă.
„În perioada în care Corneliu Olar era la cârma primăriei, comuna Horea a apărut într-un studiu realizat de Greenpeace, ca una din zonele cele mai defrișate în mod abuziv din România.
Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, în România dispăreau atunci peste 3 hectare de pădure în fiecare oră. Greenpeace a lansat o hartă a suprafețelor despădurite din România, în perioada 2000-2011, solicitând, cu această ocazie, Ministrului Mediului și Pădurilor să ia măsuri urgente pentru protejarea pădurilor. În documentul respectiv se pot vedea care sunt cele mai afectate zone de tăierile ilegale din județul Alba.
Din hartă rezultă că în județul Alba sunt două zone în care pădurile sunt defrișate în mod abuziv. Este vorba de nord-vestul județului în zona localităților Horea, Albac și Bistra și în zona de sud, Oașa-Șugag. Cele trei comune din zona de nord-vest a județului au, în total, peste 15.000 de hectare de păduri, iar, doar în comuna Șugag, suprafața pădurilor depășește 18.000 de hectare, potrivit informațiilor furnizate de Direcția Regională de Statistică Alba”, mai scrie publicația citată.