Skip to content
Politică

USR a pornit pe drumul penal bătătorit de Dragnea. Angajările ilegale, practicate și de “campionii democraţiei”

Inquam Photos / Octav Ganea

„Politica altfel”, promovată de cei de la Uniunea Salvați România, este doar o vorbă goală, din moment ce se foloseau de exact aceleași metode ca și pentru celelalte partide pentru a ajunge la putere și pentru a o împărți. Acuzațiile vin din partea unui grup de 21 de foști membri marcanți și au fost publicate într-o carte ce va fi curând lansată. Prezentăm astăzi angajări după „metoda Dragnea”, ce i-a adus liderului PSD o condamnare la închisoare.

Informațiile apar în cartea „USR – nașterea și patologiile unui partid” (Editura GRI), coordonată de scriitorul și profesorul universitar Dan Lungu (fost senator USR de Iași) și scriitoarea Anca Goja (fost purtător de cuvânt al USR Maramureș).

21 de foști lideri ai grupării, inclusiv membri fondatori, prezintă în această carte nașterea, creșterea și abaterile, uneori chiar penale, săvârșite în interiorul USR, scrie puterea.ro.

Într-un alt articol au fost prezentate reproșurile legate de modul de organizare a alegerilor interne, în ultimii ani, alegeri ce aveau drept miză poziționarea pe liste pentru posturi parlamentare ori în administrația locală. Acuzațiile vizau alegeri interne invalidate abuziv, oameni impuși de la centru ori alegători necunoscuți aduși cu „metoda autobuzul”.

„Cazul Dragnea, copiat la USR”

Exact așa își intitulează un subcapitol din carte Dragoş Moldovan, jurist, membru al Comisiei naţionale de arbitraj a USR și consilier parlamentar la cabinetul deputatului Vlad Duruş (ajuns ulterior prefect de Maramureș). Totul pornește de la semnarea fișei postului.

Eu eram angajat la Camera Deputaţilor, şeful meu direct era Liviu Dragnea, preşedintele de atunci al Camerei, nu Duruş. Sigur, Duruş îmi făcuse actele pentru angajare. În momentul în care mi-au întocmit fişa postului, încercând să scape de mine, acolo erau foarte multe puncte, unele absolut normale – ce trebuia să fac pe partea de comunicare şi consiliere: iniţiative legislative, întrebări, interpelări ministeriale. Însă în fişa postului majoritatea task-urilor pe care le aveam de făcut erau pentru filiala Maramureş a USR. Şi scria negru pe alb: partea de comunicare pentru USR Maramureş, inclusiv extindere, secretariat, consiliere pentru organizaţie, erau chestiuni pentru care eu nu eram plătit, nu aveau nicio legătură cu jobul meu, era vorba de filiala unui partid, eu fiind plătit de o instituţie publică, de parlament. Când am văzut asta, l-am sunat pe Duruş şi i-am spus: „Tu ai văzut ce ai scris acolo, în fişa postului? Că trebuie să lucrez pentru filiala Maramureş, că pentru asta sunt plătit şi să mă ocup de filială pe lângă cabinetul tău? Tu ştii că în momentul de faţă două femei au intrat la puşcărie exact pentru acelaşi lucru”. Era cazul Dragnea”, povestește Moldovan.

Situația, deja celebră, se referă la cele două angajate plătite fictiv de DGASPC Teleorman, o instituție a statului, care lucrau, de fapt, pentru PSD Teleorman. Atât cele două femei cât și Liviu Dragnea au suferit condamnări penale, liderul social – democrat primind o pedeapsă de trei ani și șase luni în acest caz.

Iar în fişa postului meu era trecut exact lucrul ăsta. Evident că n-am semnat aşa ceva, le-am zis să-şi ia hârtia şi să şi-o bage în fund, nu îmi semnez singur condamnarea la închisoare, pentru că ei erau speriaţi de mine sau voiau să scape de mine şi să nu mai fiu pe acolo. Deja eram în conflict. I-am spus şi lui Duruş: „Nu semna aşa ceva, că e o infracţiune”. Era absurd, eu nu înţeleg cum el, ca avocat, nu-şi dădea seama de enormitate”, mai scrie Moldovan.

Puterea.ro i-a solicitat fostului parlamentar USR, Vlad Duruș, un punct de vedere legat de reproșurile aduse de Dragoş Moldovan – că prin fișa postului a încercat să-i delege atribuții ce vizau activitatea la filiala de partid și nu cea de la cabinetul parlamentar. ”Nu am primit un răspuns până la momentul publicării acestui material”, spun ziariștii de la Puterea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *