Skip to content
Opinii & Analize

USR, aproape de un război intern cu excluderi și demisii. Cătălin Drulă va ataca grupul PLUS

Cătălin Drulă a rămas fără opoziție în USR, după ce Dacian Cioloș a decis să părăsească partidul. Echipa lui Drulă – cu Barna, Ghinea, Năsui, Prună, Moșteanu etc – rămâne cu o putere absolută în USR, pe care nu o mai poate contesta nimeni. Micul grup numit „Curaj”, format din Darău, Coliban, Ștefănuță, pare doar un grup fără nicio influență în politica internă a partidului.

Dacian Cioloș era considerat singurul politician care putea lupta cu echipa Drulă-Barna-Ghinea, dar acesta s-a recunoscut învins după ce în Biroul Național avea doar 11 voturi, spre deosebire de cele 14 deținute de vechiul USR.

Lupta lui Cătălin Drulă va fi, în această vară, cu aripa PLUS care va rămâne în USR. O parte dintre filialele din țară sunt conduse de oameni aduși din PLUS, iar Drulă va încerca să schimbe conducerea, pentru a-și instala apropiații înainte de Congres sau după Congres. Aripa PLUS are doar câteva soluții: îl urmează pe Dacian Cioloș, trece de partea lui Drulă sau rămâne în USR doar pentru a lupta cu Drulă.

Până în acest moment, niciun parlamentar trimis de PLUS nu a avut curajul să-l urmeze pe Cioloș. Echipa „Curaj” va încerca să-i atragă pe cei din PLUS, dar oamenii aduși de Cioloș nu sunt mari luptători ai politicii românești, iar mulți dintre ei nu înțeleg nici acum toate culisele politicii. Probabil cel mai important lider al aripii PLUS rămâne Vlad Voiculescu, care a anunțat deja că nu pleacă din partid. Sunt șanse mari ca acesta să candideze la Congresul USR din toamnă.

Excluderile din USR vor fi decise în Biroul Național, așa cum s-a întâmplat și când Dan Barna era președintele partidului. Deși toată vina e aruncată pe umerii lui Barna, nu trebuie uitat că Drulă vota acele excluderi și făcea parte din echipa care elimina pe oricine îndrăznea să critice conducerea partidului. Dan Barna nu a putut să-și continue programul de excluderi pentru că erau aproape alegerile din 2020, iar de pe lista pentru parlamentare au dispărut mulți parlamentarii care îl criticau frecvent. Dacă ne întoarcem în 2019, când Dan Barna făcea excluderi pe bandă rulantă, vom observa că echipa de la conducerea partidului nu s-a schimbat între timp.

Deși USR riscă să piardă un număr important de membri, echipa Drulă-Barna-Ghinea a fost bucuroasă când Cioloș și-a anunțat demisia din partid. Emanuel Ungureanu, unul dintre oamenii promovați de Barna pe listele pentru parlamentare, l-a atacat dur pe Dacian Cioloș. „După ce le-a făcut la Antena 3 declarații de dragoste lui Dragnea și lui Ponta, Dacian Cioloș a intrat în USR ca să-l distrugă”, a scris Ungureanu. Mulți USR-iști au sărbătorit plecare lui Cioloș din partid, ceea ce arată că nu au nicio simpatie pentru cei din PLUS.

Între timp, deputatul Tudor Benga acuză pe Facebook că organizația USR Brașov – cei care ar trebui să fie opoziția – i-au cerut explicații pentru niște mesaje publicate pe rețelele de socializare și îl acuză că ar afecta imaginea partidului. După cum arată situația la Brașov, echipa „Curaj” vrea să lupte cu Drulă-Barna folosind aceleași metode vechi, văzute și criticate de atâtea ori. Dacă tot ar fi vorba de imaginea partidului, nu trebuie precizat că Irineu Darău, președintele organizației USR Brașov, critică conducerea partidului de câteva săptămâni și anunță valuri de demisii din partid.

Această incertitudine din USR va afecta foarte mult partidul în următoarele luni, mai mult decât plecarea lui Dacian Cioloș. Nimeni nu știe ce se va întâmpla, cine va fi exclus, cine va pleca, cine va candida, cine își asumă să facă un partid relevant. Până când se vor hotărî, Cătălin Drulă pune „ranga” pe partid și încearcă să se asigure că va păstra toată puterea. În USR e doar un moment în care fiecare se gândește cum se poate salva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *