USR propune un „pol al forțelor de dreapta” pentru 2024. Liderii UDMR, Forța Dreptei și PMP au fost prezenți, în weekend, la Congresul partidului.”Până la un adevărat pol al dreptei, rămâne încă mult de făcut, cu atât mai mult cu cât rămâne întotdeauna confuz ce înseamnă, în fond, această dreaptă”, spune la RFI, politologul Cristian Pîrvulescu.
Printre invitaţi de la Congresul USR s-au numărat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Eugen Tomac, şi preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, dar și vicepreşedintele ALDE Europe, Kira Rudik.
Se preconizează formarea unui pol de dreapta în jurul USR?
„Așa se dorește. Faptul că el va reuși sau nu să se coaguleze în jurul USR, rămâne de dovedit. Sunt multe etape de parcurs. Nu este nici măcar o noutate aceasta că în jurul USR ar putea să fuzioneze sau să conveargă Forța Dreptei sau PMP, ideea circulă de multă vreme. Acum au fost lansate aceste idei, s-a publicat un sondaj care arată că USR ar fi în plină dinamică, ar relua ascensiunea și deci că ar putea să constituie o contrapartidă la PNL, principalele axe de comunicare politică fiind atacul pe care toți participanții la congres, mă refer la lideri de partide, l-au asumat împotriva președintele Iohannis, care reprezentat al PNL.”, explică la RFI, politologul Cristian Pîrvulescu.
Potrivit acestuia, rămân câteva probleme, dincolo de problemele ideologice.
„Și anume între Forța Dreptei care afișează un conservatorism destul de radical, mai ales în probleme legate de aspectele societale dar și economice, PMP, care are o tradiție radical conservatoare , și USR nu este foarte ușor să se găsească un numitor comun. Pe de altă parte, există și probleme juridice. PMP nu și-a rezolvat problemele juridice, există o contestare a președintelui și a conducerii actuale, ceea ce va face ca orice alianță din acest punct de vedere să devină dificilă. PMP are o zeste electorală, are aleși la nivel local, ceea ce contează, pe când Forța Dreptei nu are aleși dar are vectori de comunicare care ar putea să conteze și ei. (…) Până la un adevărat pol al dreptei, rămâne încă mult de făcut, cu atât mai mult cu cât rămâne întotdeauna confuz ce înseamnă, în fond, această dreaptă. Înseamnă, pur și simplu, așa cum a părut din discursurile liderilor la Congresul USR o poziționare antiPSD, pentru că este simplist să vorbești despre asta, ar fi nevoie de un sistem de valori, care foarte probabil are foarte mult legătură cu valorile dominante ale societății românești dar care nu au fost deloc discutate acolo.”, explică prof. Cristian Pîrvulescu.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News