USR aruncă banii publici pe campanii electorale inutile: Cazul Lasconi

robert manea

Uniunea Salvați România (USR) se află din nou în centrul unei controverse, după ce s-a aflat că partidul a cheltuit 1,5 milioane de euro din bani publici pentru promovarea candidatei Elena Lasconi pe panouri publicitare în întreaga țară.

Conform informațiilor obținute de Snoop.ro, Campania de promovare a început pe 24 iulie și are ca termen final 8 noiembrie, când se intră în campania electorală și panotajul este interzis. Cea mai mare parte din suma de 1,5 milioane de euro este pentru închiriere: 1,3 milioane de euro. Banii provin din subvenția partidului. Sunt bani publici, de la buget. USR a contractat 683 de fețe panouri publicitare pentru Elena Lasconi.

De ce este problematică această cheltuială?

Această decizie a USR ridică întrebări serioase privind modul în care partidele politice din România gestionează subvențiile primite de la bugetul de stat. Suma de 1,5 milioane de euro include costuri de închiriere de panouri publicitare (1,3 milioane de euro), producția panourilor (104.995 euro) și decorarea acestora (65.947 euro). Aceste cifre sunt alarmante nu doar prin dimensiunea lor, ci și prin contextul în care au fost alocate – din fonduri publice.

Banii folosiți pentru această campanie provin din subvenția pe care USR o primește de la bugetul de stat, adică din fonduri publice. Acest lucru înseamnă că fiecare cetățean al României contribuie, indirect, la finanțarea acestei campanii politice. În contextul în care România se confruntă cu probleme sociale și economice majore, alocarea unei sume atât de mari pentru publicitate politică ridică întrebări privind prioritățile partidului.

Deși USR a declarat că aceste cheltuieli sunt legale și se încadrează în normele de finanțare a partidelor, acest tip de cheltuială ar trebui să fie atent monitorizat. În trecut, USR s-a poziționat ca un partid al transparenței și al integrității, iar astfel de acțiuni riscă să afecteze grav imaginea formațiunii. De altfel, în repetate rânduri, USR a criticat alte partide pentru cheltuieli similare, atrăgând atenția asupra necesității de a folosi fondurile publice în mod responsabil.

Cum arunca USR banii pe campanii electorale costisitoare

Aceasta nu este prima dată când USR este criticat pentru modul în care gestionează subvențiile de la stat. La alegerile europarlamentare de anul acesta, partidul a cheltuit sume importante pe reclame la televizor, pe internet și outdoor, ridicând semne de întrebare în legătură cu necesitatea acestor investiții.

Potrivit datelor publice, Alianța Dreapta Unită, care include și USR, a cheltuit pentru alegerile locale și europarlamentare, 4 milioane de lei (aproape 1 milion de euro), o sumă importantă chiar dacă este ceva mai mică decât cea cheltuită de partidele de la putere. Deși USR a cheltuit această sumă, rezultatele la alegeri au fost dezastruoase și au forțat plecarea lui Cătălin Drulă de la vârful partidului.

USR pare că repetă acum același scenariu, cu Laconi în rolul principal. Astfel, USR riscă să își piardă credibilitatea în fața alegătorilor, care au avut așteptări mari de la un partid care promitea să facă politică „altfel”.

Cheltuirea unor sume exorbitante pe publicitate electorală înainte de campania oficială este percepută de mulți cetățeni ca o formă de abuz de resurse. Acest lucru ar putea conduce la o scădere a încrederii publicului în USR, care se prezenta ca un partid curat, diferit de formațiunile politice tradiționale. În plus, acest tip de cheltuială ar putea submina eforturile USR de a atrage electoratul dezamăgit de politicienii tradiționali.

Ce ar fi putut face USR diferit?

În loc să aloce 1,5 milioane de euro pentru o campanie publicitară costisitoare, USR ar fi putut să își concentreze resursele pe proiecte concrete care să aducă beneficii reale cetățenilor. De exemplu, acești bani ar fi putut fi investiți în inițiative locale, sprijin pentru comunități defavorizate sau în dezvoltarea de politici publice inovatoare. Astfel, partidul ar fi demonstrat că este capabil să gestioneze eficient fondurile publice și că prioritizează nevoile cetățenilor în fața intereselor politice de moment.

În concluzie, decizia USR de a cheltui 1,5 milioane de euro din bani publici pentru promovarea electorală a candidatei Elena Lasconi ridică semne de întrebare serioase privind etica și prioritățile partidului. Într-o perioadă în care cetățenii așteaptă soluții concrete la problemele cu care se confruntă, utilizarea fondurilor publice pentru scopuri politice poate submina și mai mult încrederea publicului în USR.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: