Skip to content
Politică

USR, atac la propunerile primarului Gabriela Firea

EpochTimes-Romania.com

Președintele general al Uniunii Salvați România din București, Roxana Wring atacă propunerile primarului general, Gabriela Firea.

Uniunea Salvați România nu va vota marți, în cadrul ședinței CGMB, majoritatea de capital de 60 de milioane de euro propusă de primarul general al capitalei pentru 22 companii municipale și va sesiza Curtea de Conturi în legătură cu cheltuirea banilor alocați acestor companii, relatează agerpres.ro.

„Mâine (marţi – n.r.), avem şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, iar pe ordinea de zi sunt proiecte de hotărâre care, din nou, vor majora capitalul societăţilor comerciale înfiinţate de PSD şi de doamna Firea pentru furnizarea serviciilor publice. (…) USR consideră că înfiinţarea şi finanţarea acestor companii municipale reprezintă, de fapt, un mod netransparent de a cheltui banii publici, o inginerie administrativă. (…) Uitându-ne la proiectele de hotărâre pe care noi nu le vom vota, dar, cu siguranţă, majoritatea PSD – ALDE le va vota mâine, observăm că de data aceasta se alocă în jur de 60 de milioane de euro în plus acestor companii municipale. Deja suntem la o sumă de 176 de milioane de euro finanţare, începând din luna septembrie”, a afirmat Roxana Wring, luni.

Wring a declarat că dintr-o analiză a cifrelor rezultă că bugetul capitalei este, în acest moment puternic afectat. „Şi anume cele 20 de spitale din subordinea Primăriei au cheltuit până la sfârşitul lunii noiembrie puţin peste 800 de milioane de lei. Asta este, de fapt, şi suma pe care au cheltuit-o până în acest moment pe bunuri şi servicii şi salarii companiile municipale. Cu aceşti bani, cu 176 de milioane (de euro – n.r.) Capitala ar fi putut, de exemplu, să acopere 85% din deficitul bugetar pe 2017, (…) să achiziţioneze nu 400 de autobuze, aşa cum a promis doamna Firea, ci 600 de autobuze”.

Mai mult, președinta USR Bucureşti a menționat că „banii pe care PSD – ALDE îi vor aloca mâine companiilor” nu merg spre dezvoltare sau investiţii.

„Vă spicuiesc din bugetele acestor companii: cu 12 milioane de lei se vor achiziţiona 121 de automobile, din care jumătate sunt, de fapt, pentru directori. (…) 10 milioane de lei sunt pentru chirii, Primăria Municipiului Bucureşti deţine un patrimoniu impresionant. Compania de Agrement, de exemplu, va cheltui 850 de mii de lei pentru un studiu de prefezabilitate, Compania Imobiliară va cumpăra imobile în valoare de 56 milioane de lei, (…) iar Compania de Dezvoltare Durabilă va cheltui nu mai puţin de 15 milioane de lei pe amenajarea şi utilarea unui sediu, iar pentru a completa acest tablou Compania de Publicitate şi Afişaj va cheltui aproape 8.760 mii lei, două milioane de euro, pe un ecran LED de 600 de metri pătraţi”, a afirmat Wring.

Potrivit acesteia, deja există „o schemă de cheltuire a banilor alocaţi companiilor municipale” prin care „se urmăreşte eludarea licitaţiilor publice prin fragmentarea achiziţiilor”. „Ce va face USR? În primul rând mâine nu vom vota şi vom semnala de câte ori aceste companii solicită bani, le vom semnala bucureştenilor că bugetul local se risipeşte în astfel de alocări de capital, dar vom sesiza şi Curtea de Conturi pentru a verifica modul în care sunt cheltuiţi banii bucureştenilor de către cele 22 de companii şi vom semnala situaţia şi autorităţilor care monitorizează achiziţiile publice”, a anunţat Roxana Wring.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *