Skip to content
Politică

USR cere suspendarea ajutorului financiar pentru Moldova

www.flux24.ro

Uniunea Salvaţi România solicită suspendarea ajutorului financiar al României pentru Republica Moldova din cauza intenţiei Partidului Democrat şi Partidului Socialiştilor de a modifica sistemul electoral care, în opinia USR, ar putea duce la o dictatură controlată de Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM.

”USR solicită oficialilor şi instituţiilor româneşti să nu permită transformarea R. Moldova într-o dictatură controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc şi de pro-ruşii din PSRM.  În acest sens, USR reiterează solicitarea cu privire la suspendarea ajutorului financiar pe care România s-a angajat să îl ofere R. Moldova”, transmite Uniunea Salvaţi România

”Cele două instituţii au menţionat că, în contextul actual din R. Moldova,  nu recomandă înlocuirea actualului sistem electoral proporţional cu unul uninominal sau mixt. Există temeri legate de presiuni politice asupra Comisiei electorale centrale, reprezentarea deficitară a diasporei şi a femeilor, influenţa oamenilor de afaceri asupra candidaţilor din circumscripţiile uninominale, pragul electoral ridicat”, precizează sursa citată.

Partidul Democrat al lui Vlad Plahotniuc şi Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, susţinut de preşedintele Igor Dodon, au anunţat că nu vor renunţa la proiectul de schimbare a legislaţiei electoral.

”Partidul Uniunea Salvaţi România atrage atenţia asupra faptului că înlocuirea sistemului electoral nu corespunde necesităţilor reale ale cetăţenilor R. Moldova care se confruntă cu sărăcia cronică, lipsa reformelor în justiţie şi capturarea instituţiilor statului de către grupul de putere afiliat oligarhului Vlad Plahotniuc. Modificarea sistemului electoral are ca obiectiv menţinerea la putere, după alegerile din 2018, a Partidului Democrat (2-4% în sondaje) şi a lui Vlad Plahotniuc (rating negativ de 98%). În acelaşi timp, aşa-zisa reformă electorală este menită să creeze o concurenţă neloială pentru partidele pro-europene PAS şi PPDA şi să permită ascensiunea electorală a pro-ruşilor din PSRM”, consideră USR.

Consiliul de experţi în dreptul constituţional din Europa, ai Comisiei de la Veneţia, a adoptat avize, care evaluează în mod critic un proiect de lege pentru sistemul electoral al Republicii Moldova pentru alegerea Parlamentului şi  extinderea puterilor prezidenţiale.

 

Comisia de la Veneția consideră că „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”.

Alte motive de îngrijorare în avizul includ următoarele: „criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru stabilirea circumscripţiilor locuitorilor din Transnistria şi pentru cetăţeni din străinătate nu sunt stipulate, iar modificările propuse sunt puţin probabil pentru a spori reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament, şi nu introduse măsuri suplimentare pentru a rezolva acest lucru”. 

În ceea ce priveşte propunerea de modificare a articolului 85 din Constituţia Republicii Moldova, care ar oferi competenţele suplimentare Preşedintelui, pentru a putea dizolvarea Parlamentului, avizul Comisiei de la Veneţia a constatat că aceasta ar putea oferi preşedintelui o putere executivă excesivă, care ar putea fi utilizată drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *