Skip to content
Politică

USR continuă tradiția și în 2021: un lider de partid a fost „decapitat” de Barna. Care este motivul

Inquam Photos / Octav Ganea

Uniunea Salvați România (USR) continuă „decapitările” și în 2021. Unul dintre liderii partidului a fost exclus miercuri seară din formațiunea politică. Este vorba despre președintele USR Dolj, Adrian Prisnel, care a fost dat afară de partid după ce a refuzat să demisioneze la sfârșitul mandatului de parlamentar, în contextul în care grupurile parlamentare ale USR au decis ca toți colegii să-și depună demisiile, în semn de protest împotriva privilegiilor și a pensiilor speciale, potrivit ziaruldecraiova.ro

Rămas fără președinte, USR Dolj are două variante: alegeri interne sau alegerile comune USR-PLUS, ca urmare a fuziunii, care ar urma să aibă loc în câteva luni, mai spune sursa citată.

Demisiile parlamentarilor USR, artificii de imagine

În decembrie, toți parlamentarii USR, cu excepția a 4 nume, au demisionat în bloc pentru a arăta că nu sunt interesaţi de pensii speciale. Pentru a obţine un supliment financiar la bătrâneţe, un parlamentar trebuie să aibă cel puţin un mandat întreg, conform legii. În cazul în care un senator sau deputat nu duce un mandat cap-coadă, nu e eligibil pentru pensie specială. Pe de altă parte, dacă prinde o legislatură întreagă şi încă o bucată dintr-un alt mandat, atunci primeşte pensie specială pentru un mandat întreg (în jur de 4.000 de lei) plus rezultatul zilelor de activitate parlamentară (alte câteva sute de lei).

Un exemplu concret: liderul USR Dan Barna e la primul mandat de deputat. A demisionat din Parlament, prin urmare nu va avea pensie specială. Însă, dacă în 2024 nu va demisiona înainte de termen, atunci va fi eligibil pentru pensie specială. Va primi banii pentru un mandat întreg (2020-2024), plus încă un mandat ştirbit cu o zi (2016-2020). În schimb, dacă şi peste patru ani va repeta gestul demisiei, atunci pierde dreptul la pensie specială. E valabil pentru toţi parlamentarii USR care au fost realeşi la scrutinul din decembrie. Aşadar, pentru nu primi pensie specială, parlamentarii USR trebuie să demisioneze constant, la fiecare ciclu electoral, până la finalul carierei din Legislativ pentru ca demisia din decembrie să aibă efect.

Totodată, important de precizat că pensia specială pentru activitatea din Parlament nu e alocată automat, ci poate fi primită în baza unei cereri la vârsta de pensionare. În cazul în care un parlamentar nu solicită pensie specială, nu primeşte.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *