Skip to content
Opinii & Analize

USR, cu un picior în groapă. Fereastra de oportunitate a lui Dacian Cioloș

Informația potrivit căreia președintele USR, Dacian Cioloș, ar urma să-și anunțe în zilele următoare demisia din partid, nu a surprins prea mulți observatori ai scenei politice românești. După cele doar 4 luni de zile petrecute la conducerea USR, Cioloș s-a spălat pe mâini și-a luat jucăriile și a abandonat USR-ul. Alături de Cioloș ar mai putea pleca și alți patru europarlamentari, lucru  care va accelera procesul de dizolvare al USR.

Fereastra de oportunitate a lui Dacian Cioloș

Pentru Dacian Cioloș, motivele plecării ar putea fi pur personale. Fostul lider al USR a realizat un calcul mintal și a înțeles că are șanse minime să își îndeplinească ambițiile politice în interiorul unui USR tot mai divizat și măcinat de rivalități. Mai mult, este foarte posibil ca Cioloș să fi realizat că rămânând în USR își diminuează serios șansele de a obține un nou mandat de europarlamentar la viitoarele alegeri. Pe plan intern, cariera politică a lui Dacian Cioloș pare că s-a consumat deja după anul 2017. Astfel că, Dacian Cioloș a mai rămas să joace doar pe plan extern, la Bruxelles, acolo unde își dorește să rămână și după 2024. În aceste condiții, Dacian Cioloș are o fereastră de oportunitate relativ scurtă  în care își poate lansa un nou vehicul politic alături de alți fugari din USR care își doresc un loc de europarlamentar.

Faptul că Cioloș are de mult în vizor păstrarea fotoliului de europarlamentar nu ar trebuie să reprezinte o surpriză. Anul trecut, Cioloș spunea că dacă va fi ales la conducerea formațiunii își va depune mandatul în 2023: “Oricum, eu, dacă voi câştiga preşedinţia partidului, în 2023 îmi voi depune mandatul, pentru că eu cred că înainte de alegerile din 2024, care sunt foarte importante, va fi un moment bun să facem o evaluare a felului în care a funcţionat partidul, ce am reuşit să facem până atunci”. Cum pe plan intern, obiectivele USR s-au năruit practic odată cu ieșirea de la guvernare, lui Cioloș nu i-a mai rămas ca obiectiv decât păstrarea mandatului de europarlamentar.

USR, cu un picior în groapă

Din perspectiva USR, plecarea lui Dacian Cioloș șubrezește radical fundația partidului. Odată cu plecarea acestuia, se reiau luptele pentru putere între diversele facțiuni existente în USR. Este posibil ca acum Dan Barna să simtă că i-a venit din nou timpul la conducerea formațiunii. Alții, cunoscând experiența conducerii lui Barna vor protesta, poate chiar vor pleca din USR, lucru care va slăbi și mai tare formațiunea. Europarlamentarii USR vor încerca să își salveze fotoliul în contextul viitoarelor alegeri. Prin urmare și ei își vor calcula șansele și vor lua o decizie.

La alegerile parlamentare din 2020, USR PLUS a obținut 15 procente. Acum, majoritatea sondajelor de opinie dau USR-ul în jurul cifrei de 10-11%. Cu un posibil nou exod generat de plecarea lui Dacian Cioloș, procentele USR-ului s-ar putea duce până spre pragul de 5%. Cu alte cuvinte, la viitoarele alegeri, USR ar putea avea mari emoții în a mai prinde un loc în Parlamentul României.

În concluzie, viitorul USR nu sună tocmai bine. Partidul pare lipsit de viziune, iar liderii acestuia sunt prinși într-o dispută sterilă. Fără un lider vizionar și fără capacitatea de a opri plecarea membrilor, USR pare a se îndrepta spre calea partidelor extraparlamentare.

1 comentariu la “USR, cu un picior în groapă. Fereastra de oportunitate a lui Dacian Cioloș

  1. Nu se poate așa comportament.
    Nu-i bun USR???
    Maine poimaine , pacatele mele o să ziceți că nici mnealui nu-i bun.
    Nu-i bine dl Kestor.
    Rușine Dinu Patriciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *