Skip to content
Opinii & Analize

USR dă lecții Guvernului, dar a fugit de guvernare și cerea alegeri anticipate în februarie

Inquam Photos / Manases Sándor

Uniunea Salvați România (USR) critică Guvernul condus de Ludovic Orban, dar pare că și-a uitat propriile decizii care au ținut România într-o lungă perioadă de criză politică în pragul pandemiei coronavirus. USR este partidul care a votat de fiecare dată proiectele sau guvernele PNL, apoi a ajuns să le critice. 

Liderii USR s-au întrecut în gafe politice, acționând din disperare. După căderea Guvernului PSD, USR fugea de guvernare și Dan Barna anunța: „Ieșirea din criză nu este mandatul USR”. O declarație iresponsabilă care le-a adus numeroase critici. 

Pandemia coronavirus a prins România în pragul alegerilor anticipate și într-o criză politică. USR a fost unul dintre partidele care cerea alegeri anticipate și a susținut până la capăt această idee. 

Pe 31 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat urgență globală în privința coronavirus și avertiza statele din toată lumea că virusul putea să apară oriunde. În luna ianuarie, Europa înregistra primele cazuri de coronavirus în Franța, Germania, Italia, Spania și alte câteva state. În luna februarie, Italia a fost primul stat european care s-a confruntat cu o epidemie de coronavirus și a pus sub carantină mai multe localități, urmată imediat de Spania.

Aceste avertizări nu au schimbat discursul USR. Pe 5 februarie 2020, Dan Barna insista că România trebuie să organizeze alegeri anticipate. 

„Sper că vom avea alegeri anticipate. Îi cer președintelui Klaus Iohannis și PNL ca în perioada următoare să vină cu un calendar foarte clar privind alegerile anticipate. USR susține dizolvarea acestui parlament și organizarea de alegeri anticipate”, anunța președintele USR, potrivit paginii de Facebook

OMS avertiza: „Lumea trebuie să se trezească și să considere acest virus inamicul numărul 1, mult mai rău decât terorismul”, potrivit ilmessaggero.it, pe 11 februarie 2020. Dar în România, în aceeași perioadă, USR discuta despre alegeri anticipate și pregătea un plan, după cum anunța chiar liderul lor pe Facebook.

Decizia CCR de la sfârșitul lunii februarie, prin care judecătorii au stabilit că președintele Klaus Iohannis trebuia să desemneze un premier care voia să formeze o majoritate parlamentară în jurul său, nu să dizolve Parlamentul, n-a schimbat discursul de campanie al celor din USR. 

Pe 24 februarie, USR scria pe Facebook: „România ar putea fi expusă la apariția de cazuri de infecție”. Dar acest lucru nu-i împiedica să viseze la alegeri anticipate. În aceeași zi, Dan Barna continua să vorbească despre dizolvarea Parlamentului: „Alegerile anticipate rămân soluția reală prin care România poate să iasă din criza politică. Altfel, gândiți-vă, avem în față o perspectivă ca până în luna noiembrie să ne târâm într-o neguvernare, care are efecte riscante pentru România, vedem situația cu coronavirus”.

Deși Dan Barna era conștient de riscul epidemiei coronavirus în România, după cum se poate observa în declarația sa, acest lucru nu l-a împiedicat să pună mai presus decât orice interesul partidului și să vorbească despre alegeri anticipate, în loc să ceară măsuri pentru pregătirea României în fața unei pandemii inevitabile. 

După consultările de la Cotroceni pentru desemnarea unui alt premier, deoarece propunerea Florin Cîțu fusese respinsă de CCR, Dan Barna a spus, pe 26 februarie: „guvernul interimar poate să funcționeze și fără Ordonanțe de Urgență”. În condițiile în care pe 26 februarie apărea primul caz de coronavirus în România, iar zi de zi intrau în țară zeci de mii de cetățeni care ar fi putut aduce virusul.

În fața unei epidemii ce părea inevitabilă pentru România, USR condiționa intrarea la guvernare de o Ordonanță pentru alegerea primarilor în 2 tururi. USR a preferat să stea pe margine, de unde astăzi dă indicații Guvernului sau lecții de guvernare. 

 

3 comentarii la “USR dă lecții Guvernului, dar a fugit de guvernare și cerea alegeri anticipate în februarie

  1. Futu-i în gură de escroci. Știu numai să critice. Niște mincinoși. Se pot lua de mână cu escrocii ăia de la P.S.D. , ALDE, PRO ROMÂNIA, U.D.M.R , etc. Sunt niște puturoși. E mai ușor să critice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *