USR a înregistrat o înfrângere la alegerile locale și europarlamentare, după ce a fost depășit de PSD, PNL și AUR. Partidul condus de Cătălin Drulă a pierdut mulți primari, care nu au reușit să convingă electoratul pentru al doilea mandat. Alianța cu PMP și Forța Dreptei s-a dovedit și ea un eșec în toată țara.
4 primari pierduți
La alegerile locale din 2020, USR câștigase 6 primării în marile orașe din România: Sectorul 1, Sectorul 2, Timișoara, Alba Iulia, Brașov și Bacău. Primarul din Alba Iulia a trecut la PNL și a reușit să-și salveze mandatul.
Dar primele numărători de la alegerile locale din 2024 arată că USR a pierdut și Sectorul 1, Sectorul 2 și Brașovul. Astfel, USR a pierdut 4 primării importante, față de 2020. Înfrângerile din sectoarele din București sunt cele mai vizibile la nivel național și arată că USR nu e capabil să-și apere mandatele.
USR și cazul Mihai Polițeanu
Situația este și mai tragică pentru Cătălin Drulă, dacă ne uităm la situația din Ploiești. În 2022, deputatul Mihai Polițeanu și-a dat demisia din USR. În ultimii ani, acesta și-a construit campania pentru Primăria Ploiești, însă Drulă l-a desemnat candidat USR pe Enescu Răzvan.
Rezultatul de la alegerile locale din 2024 arată că Mihai Polițeanu a câștigat Primăria Ploiești ca independent, fără ajutorul USR. Astfel, Cătălin Drulă a avut în propriul partid un potențial primar, pe care l-a lăsat să plece și nici nu l-a ajutat la alegerile locale din 2024. Drulă ar fi putut să-l susțină pe Polițeanu așa cum a făcut cu Nicușor Dan în București. Mihai Polițeanu a demonstrat tuturor că actuala conducere USR este una a pierzătorilor și cine vrea să câștige trebuie să părăsească partidul.
USR, depășit de AUR
Partidul lui Cătălin Drulă a pierdut competiția cu cei de la AUR și la alegerile locale, și la cele europarlamentare. USR-iștii sunt pe locul 3 la alegerile europarlamentare, după alianța PSD-PNL și AUR, arată exit poll-urile. De asemenea, USR-iștii riscă să fie pe locul 4 la nivel național la consiliile județene, după PSD, PNL și AUR. Rezultatul de la consiliile județene este foarte important, deoarece conturează primele scenarii pentru alegerile parlamentare.
USR-iștii au pierdut și în străinătate. La votul din diaspora pentru alegerile europarlamentare, ADU a obținut doar 16,3%, după numărarea a 99% din voturi, fiind pe locul 2 după alianța PSD-PNL. Pe locul 3 în diaspora este AUR, cu 14,54%. Partidul lui Drulă a avut nevoie de PMP și Forța Dreptei pentru a obține acest rezultat, altfel partidul lui Drulă ar fi obținut chiar mai puțin. Însă numerarea voturilor din România va arăta că partidul lui Drulă este cu câteva procente în urma AUR, potrivit exit poll-urilor.
Alianța Dreapta Unită, un eșec colosal
Alianța Dreapta Unit, formată din USR, PMP și Forța Dreptei, s-a dovedit un eșec colosal. Cătălin Drulă și Ludovic Orban au recunoscut dezastrul de la alegerile locale și europarlamentare, însă au dat vina pe exit poll-uri și secțiile de votare.
„Am văzut exit-poll-urile cu care opinia publică a fost intoxicată astăzi și aș vrea să întreb unde au dispărut anumite partide care făceau pragul, gen PUSL. Arată ca și cum ar fi făcute din pix și credem că sunt urmarea unei acțiuni de fraudare a votului începută de mult. Nu îmi amintesc să fi fost alegeri cu mai multe nereguli”, a declarat Cătălin Drulă.
Același discurs l-a avut și Ludovic Orban, care s-a grăbit să arunce vina pe alții, deși partidul său nu există politic. Ludovic Orban și-a salvat cariera politica după ce s-a agățat de USR cu această alianță, însă până în decembrie, la parlamentare, aceștia pot să piardă și mai mult în competiția cu celelalte partide.
„Scorul de azi, au fost lucruri extrem de ciudate cu privire la exit-poll-ul dat publicității azi”.
Alianța Dreapta Unită nu a funcționat bine nici măcar în București. ADU are doar 27%, după numărarea a 80% din voturile din București. În 2020, USRPLUS obținea 27% la Consiliul General București. În 2024, a apărut REEPR-ul lui Cioloș, desprins din USR, care a obținut 7% la Consiliul General București după numărarea a 80% din voturi.
USR și PMP în 2020 aveau împreună 35% din voturile din capitală, însă astăzi cu Alianța Dreapta Unită nu ajung nici măcar la 30%. Este un dezastru colosal, care arată că cele 3 partide nu funcționează bine împreună.
Cine va plăti pentru acest dezastru
USR a pierdut alegerile din 2024 înainte să înceapă alegere. Partidul a pierdut mulți membri importanți precum Nicu Ștefănuță, Dacian Cioloș sau chiar Nicușor Dan. USR ar putea câștiga Consiliul General București, dar nu va avea majoritate și va trebui să negocieze ori cu PNL, ori cu PSD, însă poate descoperi că ambele uși sunt închise. PSD și PNL pot construi o majoritate fără USR și să-l izoleze pe primarul Nicușor Dan.
USR este condus de grupul Drulă-Barna-Ghinea-Voiculescu, dar aceștia vor încerca să arunce vina pe celelalte partide pentru eșecul de la alegeri.
Elena Lasconi, primarul din Câmpulung, declara că actuala conducere USR trebuie să-și dea demisia dacă partidul obține sub 20% la alegerile europarlamentare. Aceasta a avut un război direct cu grupul lui Drulă și poate porni un război pentru putere în partid după alegeri.
„Dacă la alegerile europarlamentare scoatem sub 20%, întreaga conducere a USR să își dea demisia”, preciza Lasconi, în ianuarie 2024.
Grupul Drulă-Barna-Ghinea-Voiculescu a avut înfrângeri pe toate fronturile la alegerile de pe 9 iunie. Aceștia se vor ascunde în spatele unor mici victorii din două orașe, pentru a nu vorbi despre dezastrul colosal din toată țara.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News