Skip to content
Politică

USR, în prag de rupere: „Trebuie să recunoaștem criza prin care trecem, atât intern, cât și extern”

Inquam Photos / Manases Sándor

În ultima vreme, senatorul USR, Irineu Darău, a criticat conducerea actuală a partidului. El a spus că partidul riscă să se dezintegreze dacă nu sunt luate rapid măsuri din partea conducerii formațiunii. Totodată, zilele trecute el susţinea că unui membru USR Braşov i se refuză ocuparea unei funcţii în Biroul Naţional al partidului, reclamând o „execuţie cu porţile închise”.

Dan Barna, Dacian Ciolos, Ambrozie-Irineu Darău Teatrul National/ Inquam Photos / George Călin

În acest context, Irineu Darău a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre problemele din interiorul formațiunii

„Așa cum am solicitat de mai multe ori, este nevoie urgentă ca președintele interimar Cătălin Drulă și majoritatea lui să discute deschis cu toți membrii și cu liderii tuturor grupurilor din USR PLUS. Nu există soluție pentru partid fără includerea tuturor. Suntem un partid prea mic și prea tânăr pentru a ne permite sciziuni, iar conducerea are responsabilitatea să le evite cu orice preț. Trebuie să recunoaștem criza prin care trecem atât intern cât și extern, fiindcă negarea realității nu ne ajută cu nimic și ne face imposibilă evoluția. S-au făcut greșeli, iar ele trebuie recunoscute și decontate. Iar de acolo vom putea găsi și implementa soluții. În orice caz, hemoragia de membri și de lideri trebuie oprită rapid, iar asta nu se va întâmpla fără schimbarea atitudinii conducerii și fără niște semnale asumate că urmează o reconstrucție împreună.

În primul rând, USR PLUS are nevoie de o reformă internă serioasă. Pentru a putea servi electoratul așa cum am promis, avem nevoie de democrație internă și de meritocrație. Încă suferim la aceste capitole.

Pe plan extern, trebuie să fim mult mai curajoși și mai clari în a promova agenda de modernizare a statului, abordând frontal reforma electorală, arhitectura instituțională și controlul democratic al instituțiilor de forță. După părerea mea, USR PLUS trebuie să fie un partid centrist, care să abordeze și tema sărăciei și a categoriilor defavorizate, promovând soluții echilibrate pentru a le oferi o șansă mai bună la educație și viață de calitate. Nu în ultimul rând, pentru a performa pe termen lung, am propus înființarea unei fundații / think-thank care să îmbunătățească parteneriatul cu societatea civilă și elaborarea de politici publice profesioniste, alături de formarea oamenilor din partid”, a precizat senatorul.

Amintim totodată că senatorul USR, Irineu Darău, susținea recent că orice demisie din partid e „gravă”, cu referire la zvonurile privind plecarea lui Dacian Cioloș. Acesta cerea schimbarea actualei conduceri și le transmite colegilor să rămână uniți. În trecut, Irineu  Darău a candidat la președinția partidului rezultat din fuziunea USR cu PLUS. Atunci, senatorul declara că își dorește o comunicare mai eficientă între membrii partidului, investiții în resursa umană și respectarea reformelor promise în campania electorală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *