Skip to content
Politică

USR încearcă să prindă valul populist. Obsesia referendumurilor și inițiativa „Fără penali”

Inquam Photos / George Călin

Zilele acestea a izbucnit un nou scandal care are în centrul său partidul lui Dan Barna – USR. Concret, cei de la USR acuză faptul că PNL și PSD au boicotat intenționat ședința de urgență a Senatului pentru votarea inițiativei „Fără penali”. USR ar fi vrut ca referendumul „Fără penali” să aibă loc în 6 decembrie. În realitate, dincolo de acuzațiile din spațiul public, USR a avut de câștigat de pe urma lipsei de cvorum.

Obsesia referendum-urilor

Inițiativa „Fără penali” se află în topul listei de priorități a celor de la USR în programul lor de guvernare. Inițiativa propune “Interzicerea ocupării de funcții publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat”, iar USR insistă ca lucrul acesta să fie stipulat în Constituție. În mod normal, lucrul acesta ar putea fi pus în practică și sub formă de lege organică, fără a fi parte a legii fundamentale a statului, doar că, așa cum am arătat și în alt articol, USR are obsesia referendum-urilor. În mod normal, referendum-ul este folosit într-o democrație reprezentativă atunci când există o diviziune puternică în societate. Diviziunea respectivă este tranșată prin convocarea unui referendum, adică o întoarcere spre democrația directă, în care fiecare cetățean își poate exprima punctul de vedere. Să guvernezi însă aproape exclusiv prin referendum-uri este însă periculos. Referendum-ul este una dintre obsesiile populiștilor care se portretizează drept adevărații reprezentanți ai poporului și preferă o formă a democrației directe. Ei își justifică acțiunile – care adesea duc la subminarea democrației – prin apelul la popor. Însă de cele mai multe ori poporul nu are calificarea necesară pentru a decide într-o anumită direcție, iar atunci intervine adevărata problemă și adevărata limitare a democrației directe. Populistului nu-i pasă însă pentru scopul lui ultim este chiar subminarea democrației și înlocuirea ei cu o formă de autoritarism electoral.

Revenind la referendum-ul „Fără penali”, acesta este practic inutil. Nu există o polarizare în societatea din România pe tema aceasta. În principiu (aproape) toți ne-am dori să nu existe penali care să ocupe o funcție publică. Dar asta este treaba guvernanților, a celor din Parlament care emit legi. Nu este nevoie de modificarea Constituției – apropo în ce Constituție se mai specifică lucrul acesta? O lege organică ar fi suficientă pentru a face imposibil ca o persoană condamnată penal care nu s-a reabilitat să ocupe o funcție publică. Dacă ești nemulțumit că o astfel de lege nu apare, sancționează-i la urne pe cei care nu vor să o emită. Referendum-ul este benefic într-o democrație, dar între anumite limite.

USR beneficiază de pe urma boicotării ședinței

În plus, în ciuda retoricii publice a liderilor USR, în realitate Dan Barna & Co beneficiază de pe urma boicotării ședinței de urgență a Senatului. De ce? Pentru că dacă inițiativa era votată, ea nu mai putea fi folosită ca temă în campania electorală pentru parlamentare. De departe, aceasta era tema cea mai importantă a celor de la USR și ea va rămâne cea mai importantă temă până la alegeri. Cu ajutorul inițiativei „Fără penali”, USR speră să câștige cât mai multe voturi, apelând ca și în cazul inițiativei pentru reducerea numărului de parlamentari, la emoțiile colective, la lipsa acută de încredere a electoratului în instituțiile statului și în reprezentanții statului. Ambele sunt teme populiste, ambele se leagă de mecanismul referendum-ului. Așa cum vom vedea însă ele nu sunt singurele teme folosite de USR în încercarea lor de a se întoarce către popor, cățărându-se din ce în ce mai mult pe un val populist în demersul lor de a lua cât mai multe voturi la alegerile din 6 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *