Skip to content
Politică

USR, încolțită dur spre sfârșitul campaniei. Cum răspunde acuzațiilor

jurnalistii.ro

Uniunea Salvați România se vede încolțită cu atacuri dure chiar spre sfârșitul campaniei electorale. Citiți mai jos cum răspunde USR acuzațiilor.

Vineri, în mediul online au apărut o serie de speculații potrivit cărora concluziile unei anchete derulate de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) ar scoate la iveală faptul că Nicuşor Dan ar fi primit bani în conturile personale, de unde le-ar fi direcționat netransparent către cele de campanie, că ar fi plătit un „comision” din aceste sume asociației G2, că ar fi existat donații din partea unor cetățeni străini fără domiciliu în România și fără drept de vot aici și, nu în ultimul rând, că 696 de lei ar fi fost folosiți pentru propagandă electorală în sâmbăta dinaintea alegerilor, zi în care legea interzice orice fel de promovare a candidaților.

Tot vineri, USR (care, pe 5 iunie, se numea Uniunea Salvați Bucureștiul, fuziunea cu USR fiind finalizată abia în această toamnă) a trimis un comunicat redacției PSnews.ro, în care răspunde acuzațiilor de mai sus.

„Adversarii USR au găsit de cuviinţă să atace mârşav chiar în ultima zi a campaniei electorale în media, printr-o publicaţie obscură, ziarul Naţional. Planul este evident, acela de a face imposibilă diseminarea răspunsului USR la calomnia propagată fără niciun fel de dovezi, cu scopul de a lovi în cel mai important avantaj al partidului, onestitatea, care-i face pe din ce în ce mai mulţi cetăţeni să opteze pentru USR. În plus, se acreditează ideea că USR ar face parte dintr-un complot împotriva şefei Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, reţinută recent sub suspiciunea de luare de mită de la companii implicate deja în scandaluri penale, ceea ce este complet ridicol. Cei care insinuează că USR ar fi sub o anchetă a AEP, fapt complet fals, sunt persoane ale căror nume apar în dosare de finanţare ilegală a campaniilor electorale şi care au cheltuit milioane de euro în campania pentru alegerile locale”, scriu oamenii lui Nicușor Dan.

În continuare, USR-iștii răspund în 5 pași criticilor apărute pe Internet:

„1. Nu există nicio anchetă specială a AEP la USR, alta decât cea realizată de Autoritate la toate partidele politice.

2. Nu există nicio comunicare a AEP către USR care să indice suspiciunile formulate în articol.

3. Este perfect legal ca o persoană să primească bani în contul personal şi este la fel de legal transferul de fonduri din contul personal în contul de campanie, dacă acea persoană devine candidat. Donaţia la care se referă articolul este de la un cetăţean român.

4. USB nu este singurul partid care s-a finanţat prin platforma de donaţii individuale G2, care este o platformă independentă şi comercială. Donaţii prin G2 au primit şi M10, PACT, POL şi Pentru Iasi. Partidele mari nu au nevoie de mici donaţii pentru că ele au, în rândurile lor, mari donatori şi probabil că nici nu ar colecta bani, dată fiind lipsa de încredere în vechile partide a cetăţenilor.

5. Campania publicitară în valoare de 686 de lei a fost una de tipul «Mergi la vot»”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *