De câteva săptămâni, USR pare să-și fi schimbat strategia politică. Mai exact, vorbim despre un atac sistematic la adresa guvernului pe tema taxării. Liderii USR ies periodic în spațiul public și cer eliminarea sau reducerea unor serii de taxe, spunând că sunt injuste, chiar dacă în realitate orice stat din lume duce o politică a taxării pentru a strânge bani la bugetul de stat. USR nu propune o politică alternativă ci doar eliminarea taxelor. În plus, demersul USR este unul populist pentru că vine în plină campanie electorală. Mai mult, atunci când USR a controlat ministerul Economiei, în guvernul Cîțu, liderii USR nu mai erau atât de vehemenți în cerințele lor privind eliminarea taxelor.
Asalt la adresa guvernului pe tema taxării
Asaltul USR la adresa guvernului a început devreme, în debutul anului 2024. În februarie, USR cerea eliminarea de urgență a așa-zisei „taxă pe soare”. USR acuza liderii coaliției că au mințit de la bun început că introduc această taxă „pentru că așa transpun o directivă europeană”. În martie, USR a început să ceară eliminarea așa-zisei „taxe pe boală”. Ulterior, useriștii au lansat și o petiție pentru eliminarea totală a taxei pe boală, invitându-i pe români să o semneze.
USR a cerut și eliminarea suprataxării contractelor part-time și mai recent USR a cerut guvernului să scadă TVA la pastă de dinți, deodorante și tampoane, pe motiv că românii sunt codași în Europa la igienă personală. USR cerea un TVA de doar 9% la aceste produse, pe motiv că „statisticile spun ca folosim de 4 ori mai puțin săpun decât vesticii, 63% dintre români nu se spală pe dinți, iar 4% din populația de la oraș nu s-a spălat niciodată pe dinți”. Zilele trecute, reprezentanții USR i-au solicitat premierului Marcel Ciolacu reducerea taxării pe echivalentul salariului minim.
„De ani de zile spunem că România are o problemă cu taxarea prea mare a muncii. Am oferit şi o soluţie: reducerea taxelor prin scutirea de la taxare pe salariul minim. În acest fel asigurăm o salarizare minimă decentă, stimulăm munca şi reducem migraţia economică a românilor în alte ţări”, a declarat deputatul Claudiu Năsui.
Un asalt populist
Asaltul USR la adresa guvernului pe tema taxării este o operă populistă. Asta pentru că taxarea a fost transformată într-o temă de campanie electorală. USR a controlat ministerul Economiei în timpul guvernului condus de Florin Cîțu, chiar prin Claudiu Năsui, cel care cere acum în gura mare reducerea taxelor.
Doar că atunci când a controlat acest minister, Năsui a făcut prea puține lucruri pentru a reduce povara fiscalității din România. Năsui ar fi putut colabora cu Ministerul de Finanțe pentru realizarea unui plan privind o nouă politică fiscală și ar fi putut propune soluții în cazul în care observa că taxele din țară sunt prea mari. Dar în practică, Claudiu Năsui nu a făcut nimic din toate acestea. Mai mult, în timpul guvernului Florin Cîțu s-a înregistrat o explozie fără precedent a datoriei guvernamentale, acest guvern împrumutând echivalentul a 71 milioane euro/zi. În septembrie 2021 s-a ajuns la o datorie publică de 1750 euro pentru fiecare român, inclusiv copiii. Claudiu Năsui, în calitate de ministru al Economiei este direct responsabil pentru această situație.
De ce e nevoie de taxe
Politica fiscală a unui stat poate fi supusă schimbării. Actorii politici pot propune politici publice alternative și pot veni cu sugestii pentru îmbunătățirea taxării. Dar taxarea reprezintă un element crucial în orice stat. Aceasta nu poate fi pur și simplu eliminată. Taxele sunt principala sursă de venit pentru guvern, iar acești bani sunt folosiți pentru a finanța servicii publice esențiale cum ar fi sănătatea, educația, infrastructura, apărarea, poliția și multe altele. Fără taxe, guvernul ar avea resurse limitate pentru a oferi aceste servicii.
Prin intermediul sistemului fiscal, guvernul poate redistribui veniturile în moduri care să reducă inegalitățile economice și să ofere sprijin celor care sunt defavorizați sau vulnerabili. În plus, taxele pot fi utilizate pentru a gestiona ciclurile economice prin politici fiscale care încurajează creșterea economică în perioade de recesiune și reduc cheltuielile în perioade de expansiune economică.
Așadar, deși USR cere zilele acestea eliminarea în masă a taxelor, demersul USR este unul populist și chiar ipocrit.
Autor
-
Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News