USR demonstrează, în scurta sa istorie, că își trădează toți partenerii. Partidul condus de Elena Lasconi este prăbușit în sondaje și incapabil să facă opoziție, pe care a distrus-o de când a ieșit de la guvernare. Din 2021 și până în prezent, USR nu a fost capabil să coaguleze o opoziție reală, deși era al treilea partid parlamentar.
Orban, trădat de 2 ori
Ludovic Orban a fost cel care a ajutat cel mai mult USR, începând din 2019. În 2020, Orban a evitat atacurile la adresa USR, având intenția să-i aducă la guvernare după alegerile parlamentare din acel an.
Însă imediat după alegerile parlamentare din 2020, USR l-a trădat pe Ludovic Orban și i-a transmis lui Klaus Iohannis că vrea o altă propunere de premier. USR-iștii au creat conflictul Florin Cîțu-Ludovic Orban, care ulterior a provocat o ruptură în PNL. Ludovic Orban a pierdut guvernarea și conducerea PNL din cauza USR-iștilor.
„Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, spunea USR, în decembrie 2020.
Orban a părăsit PNL și a luat cu el mai mulți parlamentari. Fostul premier a format noul partid Forța Dreptei, care imediat a devenit partenerul USR în opoziția din Parlament. Acesta a lăsat în urmă trădarea din 2020 și s-a agățat de USR într-o alianță la alegerile locale și europarlamentare. Rezultatul a fost dezastruos, iar USR-iștii s-au spălat pe mâini și au dat vina pe Forța Dreptei și PMP.
În septembrie 2024, USR l-a trădat a doua oară pe Ludovic Orban și a anunțat că la alegerile prezidențiale și parlamentare va merge singur, fără Forța Dreptei. În acest context, partidul lui Orban nu are nicio șansă să mai prindă locuri în Parlament, după alegerile din acest an.
Cioloș și USR, o relație toxică
USR-ul s-a format cu miniștrii din guvernul lui Dacian Cioloș, însă relația dintre partid și fostul premier nu a fost una fericită. După terminarea guvernării, Cioloș a primit propriul partid, PLUS. În 2019 și 2020, USR și PLUS au format o alianță pentru alegerile din acea perioadă.
La alegerile prezidențiale din 2019, electoratul se aștepta la candidatura lui Dacian Cioloș susținut de USR, însă Dan Barna, un personaj necunoscut, a preluat controlul USR și s-a impus pe sine candidatul USRPLUS la alegerile prezidențiale. Barna a obținut un rezultat mai slab decât rezultatul alianței la alegerile europarlamentare din 2019, ratând intrarea în turul 2. În doar câteva luni, Barna a pierdut peste 5 procente.
Cioloș a fost din nou trădat când USR a decis să fuzioneze cu PLUS, pentru că USR-iștii voiau controlul total. Astfel, USR l-a lăsat pe Cioloș fără partidul său. Dacian Cioloș a reușit să câștige conducerea partidului, dar nu a avut niciodată majoritatea în Biroul Național al USR.
După câteva luni de la ieșirea de la guvernare, Cioloș a renunțat la funcția de președinte USR și a plecat din partid împreună cu câțiva europarlamentari și parlamentari. USR a devenit tot mai slab sub conducerea lui Cătălin Drulă, până la dezastrul din 2024. În acest an, USR a negociat cu REPER, noul partid al lui Cioloș, dar s-a gândit din nou să-l trădeze pe fostul premier. Deși REPER și USR ar putea avea același electorat, Elena Lasconi a decis că nu are nevoie de Cioloș pentru alegerile din 2024.
Trădări în opoziție, trădări la guvernare
USR a trădat atât în opoziție, cât și la guvernare. În 2020, l-au trădat pe Ludovic Orban care i-a ajutat când erau în opoziție. În 2021, USR a trădat PNL-ul și a ieșit de la guvernare. Grupul Barna-Drulă-Ghinea punea condiții care nu puteau fi acceptate și cerea puteri nelimitate. USR-iștii nu au avut maturitatea să treacă peste nemulțumiri. Ei l-au cerut pe Florin Cîțu premier și tot ei l-au abandonat pe Cîțu, care ulterior a pierdut guvernarea și conducerea PNL.
„Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea”, spunea Barna despre Florin Cîțu, în septembrie 2021.
După alegerile parlamentare din 2024, pentru USR va fi foarte dificil să găsească un partener. Celelalte partide nu vor avea încredere într-o formațiune politică celebră pentru trădări.
Lasconi și alianțele
Elena Lasconi a criticat foarte dur alianța cu PMP și Forța Dreptei. După rezultatul slab de la alegerile de pe 9 iunie, Lasconi a spus că Alianța Dreapta Unită a fost o greșeală.
„Alianța Dreapta Unită poate fi o greșeală, a fost făcută pe genunchi, eu am solicitat să ne dea un răgaz să vedem care-i treaba, să facem măsurători, nu s-a întâmplat și consider că a fost o greșeală”, a declarat Lasconi.
În luna septembrie, Lasconi a inițiat discuțiile cu PMP și Forța Dreptei pentru o altă alianță. Aceasta uitase declarațiile făcute în vară. Voia să refacă alianța pe care a criticat-o.
„Nu, n-am vorbit cu domnul Ciucă şi am spus că uşa USR este deschisă. Însă, am vorbit cu toate celelalte forţe de centru-dreapta şi anume cu PMP, Forţa Dreptei, REPER, am vorbit şi cu independenţi”, a precizat noul președinte USR.
După aceste discuții, USR a decis să renunțe la celelalte partide și să meargă singur la alegerile prezidențiale și parlamentare. Partidul condus de Lasconi pierde inclusiv în opoziție, deoarece înainte de alegerile parlamentare nu mai are nicio putere, nici măcar simbolică. Fără Forța Dreptei, devine irelevant în Parlament, unde ar fi trebuit să lupte în opoziție. Totodată, devine imposibilă o formulă de guvernare care să implice USR după alegerile parlamentare din acest an.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News