Skip to content
Politică

USR-iștii nu-și mai doresc Ministerul Sănătății. Partidul lui Cioloș vrea să paseze cel mai greu portofoliu la PNL sau UDMR

Inquam Photos / Alexandru Busca

USR-iștii nu își doresc preluarea Ministerului Sănătății, dacă se va ajunge la o înțelegere cu PNL și UDMR, au precizat surse politice. În plin val 4 al pandemiei de coronavirus, partidul condus acum de Dacian Cioloș le va propune celor de la PNL și UDMR să preia oficial Ministerul Sănătății, portofoliu deținut de USRPLUS încă de la negocierile din decembrie anul trecut cu Ludovic Orban.

Premierul desemnat Dacian Cioloş se va întâlni miercuri cu liderii PNL, UDMR şi minorităţilor naţionale pentru o primă discuţie în vederea formării unei majorităţi parlamentare. Discuțiile în format restrâns au fost convenite la solicitarea lui Florin Cîțu.

Întâlnirea va avea loc de la ora 17.00, la sediul central al PNL, în format Dacian Cioloș – Florin Cîțu – Kelemen Hunor – Varujan Pambuccian.

Vicepreşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat în schimb că Uniunea Salvaţi România va propune un Cabinet propriu în cazul în care, la întâlnirea de miercuri a preşedinţilor partidelor care au fost în coaliţie, nu se conturează negocieri pentru o colaborare cu PNL şi UDMR.

„Depinde ce se va întâmpla în dialogul preşedinţilor de mâine după amiază, dacă se deschid negocierile, pe bune ca să spun, probabil la începutul săptămânii viitoare, s-ar putea luni, marţi, să avem o concluzie. Dacă mâine se spune doar nu discutăm, nu vrem să avem niciun fel de dialog, lucrurile s-ar putea să se rezolve chiar mai repede”, a afirmat Barna, la TVR.

România, lovită grav de pandemie

În ultimele 24 de ore au fost 16.743 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. De asemenea, autoritățile au raportat 442 de decese. Crește și numărul pacienților internați la terapie intensivă, unde sunt 1.667 de persoane infectate cu coronavirus.

Ioana Mihăilă, fostul ministru USR al Sănătății, își recunoaște eșecul în pregătirea pentru valul 4 de coronavirus. Mihăilă a declarat pentru publicația Politico că situația actuală nu poate fi pusă numai pe seama scepticismului față de vaccinare, ci și pe seama Guvernului, inclusiv a sa. Ea preluase portofoliul Sănătății în aprilie și l-a cedat în septembrie, odată cu retragerea miniștrilor USR PLUS din cabinetul condus de Florin Cîțu.

Declarația fostului ministru vine în contextul în care Politico a realizat un material în care compară rezultatele campaniilor de vaccinare de succes din Europa Occidentală cu valurile de internări și decese din zona centrală și estică a continentului, unde sistemele sanitare resimt tot mai multă presiune.

Politico amintește că recent, atât România, cât și Letonia au luat măsuri drastice pentru a face față valului de îmbolnăviri. Dacă în țara noastră au fost suspendate internările și operațiile cazurilor care nu reprezintă urgențe, autoritățile statului baltic au decretat urgență medicală și au redirecționat resurse către sectorul sanitar.

„Întreaga vară a fost pierdută”, a spus și expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș, citat în același material. „Guvernul nu a pregătit al patrulea val – au crezut că valul va fi unul minimal”, a continuat el.

Legătura dintre ratele de vaccinare și felul în care a evoluat pandemia este de netăgăduit, subliniază Politico. În România a fost vaccinată doar 34% din populația adultă – în contrast, țări ca Marea Britanie, Irlanda, Portugalia și Franța, unde înmulțirea îmbolnăvirilor a avut un impact minim asupra ratelor de deces, au o acoperire vaccinală de peste 80%.

„Cea mai bună pregătire pentru al patrulea val ar fi fost o campanie eficientă de vaccinare”, recunoaște Ioana Mihăilă. Deși susține că vaccinarea a fost gestionată bine în România, ea consideră că vinovat pentru situația actuală nu este numai scepticismul față de vaccinare, ci este și Guvernul, inclusiv ea, pentru că „a relaxat prea rapid mesajele noastre despre nevoia de vaccinare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *