Skip to content
Politică

USR-iștii s-au salvat pe ei înșiși: case de lux, limuzine, conturi bancare. Fără funcțiile politice, unii ar fi rămas șomeri

Inquam Photos / Eduard Vînătoru

USR speră să revină la guvernare pentru că mulți membri de partid riscă să rămână șomeri până în 2024. Întoarcerea la guvernare e de fapt o întoarcere la banii statului, pentru a alimenta interesele useriștilor. Și de fiecare dată când USR are acces la banii publici, membrii de partid reușesc să-și dubleze conturile bancare sau să-și cumpere case de lux.

Dominic Fritz

Dominic Fritz, noul primar al Timișoarei, insistă că până în septembrie 2019 a lucrat în Administrația prezidențială din Germania, unde câștiga 4.670 de Euro. Și apoi ne spune că din mare dragoste pentru Timișoara a renunțat la funcție și salariu, pentru că tocmai în octombrie 2019 îl desemna USR candidat pentru primărie.

Salariul meu lunar în Administrația Prezidențială Germană a fost, până în septembrie 2019, 4.670 de euro net. Mult mai mulți bani decât am avut nevoie, așa că, în ultimii ani, am reușit să pun o bună parte deoparte”, declara Fritz.

În timpul campaniei electorale, când a fost întrebat cu ce bani a supraviețuit în perioada în care era șomer, a spus că îl întreținea iubita lui. Recent, primarul s-a căsătorit cu iubita lui chinezoaică, iar aceasta este diplomat la ONU. O chinezoaică și un german renunță la viața bună, el renunță și la salarii de mii de Euro, pentru ca unul să fie șomer un an și celălalt să fie blocat în Timișoara. Salariul de primar în Timișoara nici măcar nu se apropie de suma pe care o câștiga Fritz în Germania. Detaliile acestea sunt foarte importante pentru a înțelege cum e posibil ca un german – care refuză să-și prezinte domiciliul – ajunge peste noapte primar în România.

Dominic Fritz (Inquam Photos / Virgil Simonescu)

Și după ce Dominic Fritz a ajuns primar, aflăm că și-a cumpărat o vilă de 330.000 de Euro, nebranșată la sistemul centralizat de căldură. Dar ne-a anunțat că nu este a lui, ci a iubitei din China. Visul oricărui diplomat ONU: să-și cumpere o vilă de lux în Timișoara. Adică useriștii o duc bine doar după ce ajung la putere. Înainte să ajungă primar, Dominic Fritz spunea că trăia decent. După un an de mandat, a apărut palatul de lux.

Stelian Ion

Timp de 8 luni a fost un ministru zero la Ministerul Justiției. Nu a avut nicio realizare, în afară de faptul că a rupt coaliția de guvernare. Dar Stelian Ion este și el unul dintre cei care au profitat de ascensiunea partidului și de banii cetățenilor.

Stelian Ion (Inquam Photos / George Călin)

Înainte să ajungă parlamentar și ministru, Stelian Ion trăia cu circa 5.000 de lei pe lună, în timp ce avea de crescut un copil și soția lui nu câștiga nimic, reiese din declarația de avere. Campania electorală a lui Stelian Ion a fost finanțată, în 2016, cu donații de 19.000 lei. În Parlament, Stelian Ion câștigă circa 11.000 de lei pe lună, ceea ce l-a ajutat să-și crească de patru ori conturile bancare. Dacă în 2016 avea doar 51.000 de lei în bancă, în 2020 a ajuns la 124.000 lei plus alți 2.000 de Euro, adică circa 224.000 lei. Dar i-au crescut și datoriile, probabil unele pentru campania electorală. Dacă în 2017 avea doar un împrumut de 22.000 lei, în 2020 a ajuns la datorii de 72.000 lei.

Fără funcțiile politice, Stelian Ion ar fi continuat să trăiască cu 5.000 de lei pe lună și să încerce să-și crească cei doi copii. Dar se poate spune că politica l-a salvat dintr-o astfel de situație dificilă.

Claudiu Năsui

Claudiu Năsui, fostul ministru al economiei care pregătea privatizarea companiilor de stat, este celebru pentru faptul că a studiat în străinătate, pe banii familiei, ca să se întoarcă în țară și să lucreze în câteva companii obscure controlate de familia lui.

Claudiu Năsui (Inquam Photos / George Călin)

În 2016 a fost primit la Ministerul Finanțelor, pe o funcție de consilier, în ceea ce unii considerau un guvern de „specialiști”. Chiar și așa, în acel an a câștigat circa 50.000 de lei și alți 11.000 de Euro din închirierea apartamentului din Paris. Asta nu l-a împiedicat să-și cumpere un apartament, să împrumute USR cu 115.000 de lei, să-și cumpere o limuzină Mercedes, să aibă acțiuni de peste 60.000 de lei la Banca Transilvania, și să-i mai rămână în conturi multe alte zeci de mii de Euro. În timp ce oamenii de rând se chinuie să supraviețuiască cu 4.000 de lei pe lună în București, Năsui își cumpăra limuzine.

După 4 ani în Parlament, Claudiu Năsui și-a crescut conturile bancare, și-a crescut acțiunile la bancă și mai împrumută și pe alții cu 50.000 de lei. Lucruri pe care cu siguranță nu ar fi reușit să le obțină cu cei 50.000 de lei pe care îi câștiga în 2016.

Nimic din averea lui Claudiu Năsui nu poate fi justificat prin munca acestuia, ci doar pe baza puterii financiare a familiei din care provine.

***

Puțini usr-iști se salvează într-o dezbatere despre competență și meritocrație. Pentru foarte mulți dintre ei, funcțiile politice în Guvern sau Parlament sunt cele mai importante realizări din viața lor. Foarte puțini usr-iști au o carieră profesională în spate, iar o parte dintre cei care au așa ceva, și-au construit-o prin legături cu lumea politică, cum e cazul lui Dacian Cioloș, instalat politic în diferite funcții. Totuși, asta nu-l împiedică pe Dacian Cioloș să vorbească astăzi despre meritocrație.

Fără funcțiile politice, mulți usr-iști ar fi rămas șomeri sau s-ar fi chinuit să supraviețuiască cu salariile mici. Spre exemplu, Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, și Vlad Voiculescu, fostul ministru al sănătății, sunt șomeri în acest moment. Și chiar dacă ambii se mândresc cu studiile și cu experiența lor, se agață în continuare de funcțiile politice și nu au loc în mediul privat.

CITIȚI ȘI: ANALIZĂ Milionarul Dan Barna și-a dublat averea în 4 ani în Parlament: de la 1 milion de Lei a ajuns la 2 milioane de Lei în conturi, deși veniturile sunt mult mai mici

Averea lui Dacian Cioloș a crescut ca Făt-Frumos – în 11 ani cât alții în două vieți: câștiguri de aproape 1.000.000 de euro și realizări aproape de ZERO la Bruxelles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *