Skip to content
Politică

USR-istul ce a mâncat din gunoi vrea demisia unui baron PNL din cauza unei gropi de deșeuri

citynews.ro

Citiți în cele ce urmează despre o ironie a sorții: deputatul USR care a mâncat din gunoi vrea demisia unui baron PNL chiar din cauza unei gropi de deșeuri.

Este vorba despre deputatul clujean Adrian Dohotaru, care i-a solicitat demisia președintelui Consiliului Județean (CJ) Cluj, fostul PDL-ist Alin Păunel Tișe, din cauza a ceea ce se întâmplă la groapa de gunoi de la Pata Rât. Mesajul a fost postat luni pe Facebook.

Amintim că la începutul acestui an Dohotaru a povestit pe site-ul USR Cluj cum mâncase sărățele dintr-un coș de gunoi al Parlamentului, ca să atragă atenția asupra risipei alimentare.

Iată ce a scris Adrian Dohotaru pe rețeaua socială:

Am cerut un corp de control al prim-ministrului cu privire la ilegalitățile și incompetențele în gestionarea deșeurilor. Încă se lasă așteptat, deocamdată a venit la Pata Rât viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu. Am participat la întâlnirile de la Pata Rât și de la Prefectură. Ministra a cerut demisia conducerii Gărzii de Mediu Cluj. Demisia ar trebui să vină, în primul rând, din partea preș. Consiliului Județean, Alin Tișe, care a promis încă de acum 7 ani un Sistem Management Integrat al Deșeurilor (SMID) care să fie funcțional.

În lipsa SMID, avem un lac de levigat, munți de deșeuri și poluare care rezultă din lipsa colectării selective, a reciclării și a depozitării neconforme.

La întâlnire a fost anunțată ca fiind funcțională din luna otombrie o stație de osmoză inversă care să trateze levigatul. Stația poate trata 165 de metri cubi de levigat, dar scurgerile actuale, potrivit specialiștilor, sunt de 230 de metri cubi. Scurgerile de levigat și lacul format au mai multe surse: rampa veche, izvoare subterane, stingerea incendiiilor de către pompieri și depozitul temporar RADP. Am propus posibila închidere a depozitului temporar, dacă stația nu are capacitatea de a trata tot levigatul. Ministrul Mediului a făcut referire oricum la închiderea în primăvara anului viitor pentru că depozitele au fost autorizate doar un an. Mai mult, autorizarea s-a făcut ilegal pentru că cele două depozite nu respectă legea care prevede distanța de 1 km de locuințe. Potrivit directorului Direcției de Asistență Publică, s-au avizat stații de transfer, nu depozite temporare, iar distanța legală este de doar 200 de metri. Dacă nu este suspendată funcționarea depozitelor temporare de autorități, așa cum s-a promis, la început de 2018, acest lucru trebuie făcut prin instanță.

Depozitarea neconformă a deșeurilor poluează Pata Râtul și orașul. De Ziua Mondială a Locuirii e important ca acest mesaj să fie cunoscut de cât mai mulți clujeni, mai ales prin vocile celor care locuiesc la Pata Rât, în cazul de față dl Greta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *