Skip to content
Politică

USR la Putere vs USR în Opoziție. Radiografia unei ipocrizii

Inquam Photos/Octav Ganea

USR și-a construit timp de mai mulți ani de zile imaginea unei alternative față de partidele mainstream – PNL și PSD. Principala narațiune folosită de USR, atâta timp cât s-a aflat în Opoziție, a fost aceea că partidul lui Dan Barna este complet diferit față de PSD și PNL: USR era un partid al tinerilor, fără legături cu trecutul comunist ce promova schimbarea în bine a României, cu “omeni noi în politică”. USR voia să ridice ștacheta politicii, însă politica ne învață că uneori una spui atunci când ești în Opoziție și alta faci atunci când ești la Putere. USR nu face rabat de la această logică.

USR în Opoziție vs USR la Putere  

Atâta vreme cât s-a aflat în Opoziție, USR nu a ratat ocazia să critice din plin pe oricine se afla la Putere. Era firesc ca un partid care își dorește să ajungă la Putere să facă lucrul acesta. Problema majoră e că odată ce a ajuns la Putere, USR „a uitat” de criticile pe care le aducea atunci când se afla în Opoziție.

De pildă, atâta vreme cât se afla în Opoziție, Stelian Ion nu a ratat ocazia de a soma aproape în permanență guvernul condus de Ludovic Orban să emită o Ordonanță de Urgență prin care să desființeze Secția pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție. Chiar dacă ministrul Justiției de atunci, Cătălia Predoiu a explicat de câteva ori că problema e una spinoasă care nu poate fi rezolvată atât de simplu, Stelian Ion nu și-a oprit șarjele. Ce constatăm acum? Stelian Ion este ministrul Justiției, iar SIIJ este tot acolo. Aflat acum la Putere, Stelian Ion și-a schimbat discursul la 180 de grade și a aflat și dânsul că SIIJ nu poate fi desființată atât de ușor pentru că un OUG ar ridica probleme de constituționalitate.

Dacă USR promitea în Opoziție “oameni noi” în politică și ruptura de trecut, cum se face că Claudiu Năsui nu are absolut nici o problemă în a numi o fostă colaboratoare a Securității într-o funcție de director general adjunct în ministerul pe care îl conduce? “Și-ul” impertinent al lui Năsui e oare atât de diferit de “altă întrebare!” a lui Florin Iordache?

Unde este depolitizarea de care vorbea USR în Opoziție? OUG-ul prin care prefecții și subprefecții devin demnitari, numiți politic, nu îi deranjează pe cei de la USR. Sigur că în practică așa stăteau lucrurile și până acum, dar OUG-ul nu a făcut decât să confirme această stare de fapt, adică politizarea instituției prefectului. De ce nu s-au luat măsuri în sens contrar, spre depolitizarea acestei instituții?

Unde e legea electorală prin care primarii să fie aleși în două tururi? USR se bătea în piept atâta vreme cât a fost în Opoziție că primarii trebuie aleși în două tururi de scrutin. Mai mult ca sigur această lege nu va apărea în viitorul apropiat.

USR a încercat să lase imaginea unui partid diferit față de PNL și PSD. Nu va fi nici primul, nici ultimul partid care va face lucrul acesta, dar care odată ajuns la Putere va uita promisiunile făcute atâta vreme se afla în Opoziție.

1 comentariu la “USR la Putere vs USR în Opoziție. Radiografia unei ipocrizii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *