Skip to content
Politică

USR le-a pus gând rău persoanelor condamnate penal: Fără funcții în fruntea statului

vivafm.ro

Partidul Uniunea Salvați România (USR) a început o campanie de strângeri de semnături pentru o inițiativă cetățenească ce vrea să introducă un articol în Constituție prin care să interzică prezența în lege a persoanelor condamnate penal.

Această campanie este motivată de către membrii USR prin faptul că este o solicitare a celor care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva asaltului pe care PSD-ALDE l-a dat asupra justiției, asalt început cu OUG 13 și care a ajuns acum să culmineze cu schimbarea legilor justiției.

“USR s-a opus cu toată forța și a organizat primul protest din Parlamentul României împotriva OUG 13, dar sutele de mii de oameni din stradă sunt cei care au reușit cu adevărat să blocheze această tentativă a coaliției PSD-ALDE de salvare a corupților. De aceea, USR face din nou apel la români să semneze această inițiativă pentru a reuși împreună să oprim asaltul asupra Justiției. Sperăm că majoritatea PSD-ALDE nu își va permite să blocheze în Parlament o inițiativă cetățenească semnată de peste 500.000 de oameni, așa cum a făcut-o până în prezent cu toate proiectele inițiate de opoziție pentru a curăți politica românească”, a declarat Dan Barna, președintele USR, conform româniacurată.ro.

Juriștii Uniunii Salvați România au elaborat un nou articol pentru Constituția României care prevede că “nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați prin hotărâri judecătorești definitive la pedeapsa închisorii pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”.

USR susține că existența în prezent doar a interdicției de interzicere a accesului în funcții guvernamentale a persoanelor condamnate penal este o practică neunitară, această interdicție fiind necesar să fie impusă și pentru funcția de președinte al Românii, cât și pentru cele de senator sau deputat.

“Avocatul Poporului Victor Ciorbea a atacat anul acesta la Curtea Constituțională legea care interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în Guvern, pe motiv că a constatat o lipsă de coerenţă legislativă în stabilirea unor criterii de integritate clare, obiective şi general valabile pentru ocuparea funcţiilor aparţinând celor trei puteri în stat. Într-adevăr, legea trebuie aplicată unitar, dar nu sensul eliminării interdicției, ci în sensul extinderii ei și pentru funcția de președinte al României, precum și pentru funcțiile din administrația centrală și locală”, a precizat președintele USR Dan Barna.

Inițiativa cetățenească trebuie să strângă cel puțin 500.000 de semnături în termen de 6 luni de la publicarea propunerii în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *