USR, marele perdant la parlamentare: înfrângere pe toate planurile

Elena Lasconi, USR
Sursa foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

USR este marele perdant la alegerile parlamentare, iar rezultatul de pe 1 decembrie nu le dă speranțe pentru alegerile prezidențiale. Partidul condus de Elena Lasconi nu a știut să profite de avantajele pe care le-a avut și nu a putut convinge electoratul.

USR, singurul partid din opoziție care a scăzut

USR a guvernat doar 8 luni în 2021, iar de atunci a fost mereu în opoziție și a criticat coaliția de guvernare PSD-PNL. În ultimii 3 ani, USR a reușit doar să scadă în opoziție, ceea ce este un record negativ în politica națională.

La alegerile parlamentare din 2020, USR-iștii aveau 15% din voturi, iar pe 1 decembrie 2024 au strâns doar 12%. Rezultatul era de așteptat pentru că în urmă cu 4 ani a fost Alianța USR-PLUS, iar în acest an au ales să candideze singuri. De asemenea, partidul a pierdut mai mulți membri, după ce Dacian Cioloș a decis să formeze REPER.

USR nu a înțeles că a pierdut o parte din electoratul său și trebuia să atragă voturile micilor partide. Spre exemplu, la alegerile europarlamentare din iunie 2024, o parte din voturile USR au mers la Nicu Ștefănuță și Vlad Gheorghe, foști membri USR care au fost independenți la europarlamentare. La alegerile parlamentare din acest an, partidul SENS a luat 3% din electoratul USR. SENS nu va intra în Parlament, însă nici USR nu poate profita de redistribuirea acelor voturi deoarece este pe locul 4.

600.000 de voturi pierdute într-o săptămână

Elena Lasconi a avut 1,7 milioane de voturi la alegerile prezidențiale de pe 24 noiembrie. După doar o săptămână, USR a strâns 1,1 milioane de voturi la alegerile parlamentare. Partidul a pierdut 600.000 de voturi cu campania sa agresivă din ultimele zile.

USR-iștii au crezut că va fi suficient să-l atace pe Călin Georgescu pentru a obține un rezultat bun la parlamentare. Electoratul a sancționat lipsa de proiecte a USR-ului, care nu a prezentat un program de guvernare, ci doar ideile lui Lasconi pentru prezidențiale.

În ziua votului pentru parlamentare, Lasconi a mers la o biserică, crezând că este suficient să-i convingă pe votanți. Populismul său religios a fost din nou sancționat, deoarece USR în ultima săptămână l-a criticat pe Georgescu fix pentru același lucru.

Lasconi învinsă la Câmpulung

USR nu a fost capabil să câștige nici măcar în orașul Câmpulung, acolo unde Elena Lasconi este primar. La nivelul orașului, PSD a fost pe primul loc cu 24,9% , iar USR pe locul doi cu 23,95%.

Elena Lasconi nu are majoritatea voturilor nici măcar la ea acasă, iar acest lucru arată că votanții nu au încredere în partidul pe care îl conduce. Scenele cu biserică și costum popular nu o ajută pe cea care vrea să fie președintele României.

La nivelul județului Argeș, USR a fost pe locul 4 cu doar 11,34% din voturi. Organizația județeană este sub controlul primarului Lasconi, însă se dovedește un alt eșec.

Prezență mare la vot, rezultat mic pentru USR

USR-iștii au pierdut alegerile și cu prezența foarte mică din 2020, când votanții aveau teamă de pandemie, și cu prezența foarte mare din 2024. Pe 1 decembrie 2024, s-au prezentat la urne 52,5% din persoanele cu drept de vot din România. Este cea mai mare prezență la parlamentare, în ultimii 20 de ani.

Totuși, acest lucru nu i-a ajutat pe USR-iști, care s-au clasat pe locul 4 și au strâns doar 1,1 milioane de voturi. USR construise mitul că vor câștiga alegerile când va fi o prezență mare. În 2024, prezența a fost mereu peste 50%, iar USR a obținut rezultate foarte slabe. În 2024, cu o prezență aproape dublă față de 2020, USR a obținut un rezultat mai slab decât în urmă cu 4 ani.

După alegerile parlamentare de duminică, USR nu are niciun motiv de bucurie deoarece a pierdut pe toate fronturile. Partidul condus de Lasconi s-a impus doar în două județe: Timiș și Brașov. În celelalte județe, a fost foarte departe de prima poziție. USR-iștii au mai câștigat și în București, dar nici în capitală nu s-au distanțat de ceilalți, ci au fost cu 2 procente în fața PSD-ului.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL