Skip to content
Politică

USR, partid scufundat în scandaluri. De ce o guvernare PNL-USR devine imposibil de realizat

Inquam Photos / Virgil Simonescu

USR a ajuns să fie un partid scufundat în scandaluri interne, riscând mereu să se rupă sau să piardă o parte semnificativă dintre membri. Lupta pentru putere din interiorul partidului s-a accentuat de când useriștii au început să aibă acces la funcții în stat, plătite cu sume mari de la bugetul țării.

Dan Barna, președintele USR, a prins obiceiul de la Liviu Dragnea să elimine din partid pe oricine îl critică sau oricine nu e de acord cu părerea lui. Cel mai recent caz este la USR Sector 4, unde Dan Barna a decis să-l suspende 6 luni pe Marius Gheorghe, președintele filialei din Sectorul 4. Interesant este că Dan Barna l-a suspendat pe Marius Gheorghe chiar când se organizau alegerile pentru conducerea filialei. 

„Așadar, Echipa Barna a făcut ce și-a dorit. A suspendat un președinte de filială incomod pentru a-i face loc lui Paul Ene. Va dau un sfat. Nu-l votați pe Paul Ene. Așa manevre doar la PSD am văzut. Sunt suspendat pentru șase luni. Ne revedem după. Succes USR!”, a afirmat Marius Gheorghe, președintele suspendat al USR Sector 4. 

Mai mulți membri de partid s-au arătat revoltați de modul în care Dan Barna și echipa lui conduc partidul, acuzând că e vorba de „practici abuzive și de intimidare”. Din decembrie 2019 și până în prezent, Biroul Național al USR a exclus 35 de membri, majoritatea cu funcții de conducere, pe motiv că aveau alte opinii decât Dan Barna și echipa lui. Cu aceste excluderi, Dan Barna și Cristian Ghinea caută să instaleze la conducerea filialelor oameni care le sunt loiali, pentru a controla partidul pe o perioadă cât mai lungă de timp. 

Chiar și Claudiu Năsui a început să adopte comportamentul lui Dan Barna, iar la USR București aplică cenzura după propriile sale interese. Senatorul USR Florina Presadă l-a acuzat public pe Năsui de cenzură în interiorul partidului, arătând că acesta interzice dreptul la liberă exprimare. Mai mulți membri USR București au fost cenzurați în interiorul organizației din capitală și nu-și mai pot spune opiniile pe grupurile interne. Florin Presadă l-a acuzat pe Năsui că a adoptat „practici de la PSD”, spunând: „Nu credeam că am să ajung să văd în USR practici de la PSD”.

Deputatul Cătălin Drulă, apropiatul lui Dan Barna, a prins și el curaj în partid. La o ședință a partidului din urmă cu câteva zile, Drulă a strigat la colegul său, Tudor Benga: „Ciocu mic!”, în momentul în care Benga și alți colegi din partid încercau să-și prezinte opinia. 

La o ședință din 2019, în care USR-iștii vorbeau despre cum au încălcat conștienți legislația pentru a atrage fonduri de la bugetul statului, mai mulți membri de partid s-au amenințat cu bătaia. În acel scandal a fost implicat și deputatul Tudor Benga, care s-a ales cu o amenințare cu bătaia de la oamenii fideli lui Dan Barna în momentul în care cerea explicații, după cum se poate auzi pe înregistrările obținute de redacția PS News.

USR-PNL, guvernare imposibilă

În contextul în care USR are numeroase scandaluri în interiorul său, iar Dan Barna nu are sprijinul partidului, acaparând puterea cu „practici abuzive” pentru a-și impune apropiații în conducerea partidului, este greu să ne imaginăm că ar putea funcționa vreo viitoare guvernare USR-PNL. 

În situația actuală, USR nu poate guverna cu nimeni deoarece nu are capacitatea să ajungă la un numitor comun, să negocieze sau să obțină un consens politic. S-a văzut și în cazul Nicușor Dan, unde a fost nevoie ca PNL să declare oficial că-l susțin la Primăria București, altfel Dan Barna încerca să mute partidul său spre Vlad Voiculescu. 

La alegerile din 2020, USR merge cu un partid din ce în ce mai divizat între tabăra lui Dan Barna care vrea întreaga putere și criticii conducerii partidului. Aceste conflicte interne riscă să le afecteze și rezultatul de la alegerile locale. USR nu este un partid format în jurul unui lider și niciodată partidul nu va accepta să aibă un lider absolut. Capacitatea USR stă în toți membrii săi, care au păreri complet diferite, făcând imposibil dialogul sau negocierea. 

În ultimele săptămâni, USR s-a transformat într-un critic al guvernării PNL, iar zilele trecute, Claudiu Năsui a publicat un mesaj, în umbra lui Vlad Voiculescu, și a criticat dur PNL. Dacă părerea lui Năsui-Voiculescu este și părerea USR-ului, atunci cum poate guverna în viitor cu PNL? 

O guvernare PNL-USR nu ar fi durabilă și predictibilă, deoarece la orice mică neînțelegere, USR ar putea să trădeze coaliția de guvernare sau s-o rupă. PNL nu ar avea garanția că vor putea guvernare în următorii 4 ani împreună cu USR. Nici pe plan extern, USR nu ar fi un partener pentru organizațiile internaționale sau pentru alte state. USR e un partid care practică scandalul ca ideologie, sub umbrela populismului. Dacă va intra la guvernare, îi va imposibil să înțeleagă sau să negocieze relațiile cu alte state, cât și relațiile din interiorul societății. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *