Skip to content
Opinii & Analize

USR, partidul conspiraționiștilor. Cătălin Drulă, pe urmele lui Liviu Dragnea cu discuții despre „statul paralel”

USR este un partid în declin care a început să vorbească pentru conspiraționiștii din România. Cătălin Drulă, președintele interimar al partidului, iese la atac împotriva PNL, dar nu prezintă nicio dovadă pentru acuzațiile dure lansate pe scena politică.

USR a început o campanie în care vorbește despre implicarea serviciilor de informații în politică, dar uită că mai mulți membri de partid au fost acuzați de colaborare cu Securitatea. De asemenea, tatăl lui Vlad Voiculescu, președintele USR București, a fost dovedit colaborator al Securității. Tatăl lui Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei, a fost trimis în SUA, de regimul Ceaușescu, pentru a negocia cu firme americane. Ținând cont că nimeni nu ieșea din țară fără acordul Securității, Dorel Năsui era parte din sistemul ceaușist care controla România. În 2021, Claudiu Năsui voia să angajeze la Ministerul Economiei o persoană condamnată pentru colaborare cu Securitatea.

Credibilitatea lui Cătălin Drulă se reduce drastic în acest context, când îl acuză pe Eduard Hellvig, directorul SRI, că ar face politică prin Serviciul Român de Informații. „Politicianul Eduard Hellvig, un politician PNL, în strânsă legătură cu creatorul Iohannis, un om care a influențat politica din România, din ultimii ani. (…) Eduard Hellvig a fost parte din proiectul Klaus Iohannis, atunci în 2009, și continuă să exercite influență asupra politicii din România, asupra PNL și PSD. (…) Mulți oameni își iau lumină de acolo, își iau direcții. Se face un trafic de influență în numele lor (n.r. serviciilor secrete). Domnul Hellvig face politică în România”, a declarat Cătălin Drulă, la emisiunea Insider politic.

Liderul USR lansează acuzații dure la adresa directorului SRI, însă nu prezintă nicio probă pentru toate acestea. Întrebat pe ce se bazează când face toate aceste acuzații, Drulă răspunde: „Mă bazez pe experiența mea de politician”. Doar că experiența de politician a lui Cătălin Drulă este de 6 ani, dintre care 8 luni la conducerea Ministerului Transporturilor, unde a colaborat cu Serviciul Român de Informații, lucru pe care îl recunoaște și în interviu. Cătălin Drulă refuză să precizeze dacă a avut discuții private cu Eduard Hellvig și dacă au discutat despre aceste probleme. Liderul USR intră într-un grup al conspiraționiștilor, precizând că a auzit multe discuții în Parlament despre „pădurea Băneasa”, locul în care sunt birourile SRI și SIE.

Cătălin Drulă începe să calce pe urmele lui Liviu Dragnea, care vorbea despre „statul paralel” din România și acuza directorii serviciilor secrete de implicație în politica românească. În urmă cu câțiva ani, Dragnea acuza justiția și serviciile de informații, însă interesul fostului parlamentar era acela de a scăpa de dosarele penale. Discursurile celor doi se aseamănă foarte mult, mai ales că atât Drulă, cât și Dragnea îl atacă pe Iohannis.

Cătălin Drulă uită că timp de 8 luni, din anul 2021, Stelian Ion a fost ministrul justiției și nu a reușit reforma parchetelor și instanțelor, iar România a primit mai multe critici din partea organizațiilor internaționale pentru că nu s-a desființat nici Secția Specială de anchetare a magistraților.

Un detaliu important al legăturilor USR-SRI este și faptul că în 2016, când Cristian Ghinea controla Ministerul Fondurilor Europene în guvernul Cioloș, SRI a primit un proiect de 25 de milioane de euro, din fondurile UE, pentru a supraveghea datelor cetățenilor. Era singura lui realizare în acel mandat de ministru.

În 2016, Ghinea era prietenul serviciilor de informații, iar 6 ani mai târziu promovează teoria conspirației. Cristian Ghinea merge chiar mai departe și acuză inclusiv AUR că ar fi ajutat de „servicii”: „Până nu se vor trezi cu asasinate făcute de băieții ăștia, blegii din Sistem nu se vor învăța. AUR crește și face agenda nu pentru ca e ceva special cu ei, ci pentru că sunt ajutați și încurajați de Sistemul partide-media-servicii”, scria fostul ministru USR-ist pe Facebook, în ianuarie 2022. Discursul liderilor USR începe să semene tot mai mult cu un delir, în care oricine nu e din USR, atunci face parte din „servicii” și sisteme paralele inventate de USR-iști.

După ce a ieșit de la guvernare, USR începe să vorbească pentru conspiraționiștii din România și discursul lui Cătălin Drulă s-ar potrivit mult mai bine electoratului AUR. Intenția USR-iștilor este aceea de a construi imaginea unui nou „sistem” între partidele aflate la guvernare și serviciile de informații din România, astfel încât USR să se promoveze în continuare ca fiind partid anti-sistem. Discursul aberant al lui Cătălin Drulă va avea mai puțin succes decât cel al lui Liviu Dragnea, pentru că există o altă teorie pe scena politică din România care spune că USR ar avea legături cu zona fostei Securități sau cu serviciile de informații. În 2020, istoricul Marius Oprea scria, într-un editorial: „cine votează cu USR-PLUS, îi votează, de fapt, pe moștenitorii Securității. În frunte cu Coldea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *