Skip to content
Politică

USR plănuiește să falimenteze sistemul de sănătate și să îmbogățească asiguratorii privați 

psnews.ro

Înainte să-și prezinte programul de guvernare, USR iese cu câteva măsuri populiste și aberante, ce nu pot fi aplicate într-un stat precum România. Deputatul Claudiu Năsui, un avocat al multinaționalelor și un politician care visează doar beneficii pentru mediul de afaceri, a făcut publice pe pagina sa de Facebook câteva dintre intențiile USR, printre care se numără și „dreptul românilor de a-și alege asiguratorul de sănătate”, după ce tot USR spune „sănătatea românilor pe primul loc”. De fapt e vorba despre „profitul companiilor pe primul loc”. 

Deputatul USR Claudiu Năsui este cel care vrea dispariția CNAS doar pentru ca asiguratorii privați să intre pe piață și să le pună românilor facturile în față. În iulie 2019, Năsui declara:Avem un sistem de sănătate bazat în întregimea sa pe un monopol de stat: CNAS. […] CNAS trebuie să dispară şi românii trebuie să aibă dreptul să-şi aleagă propriul asigurator de sănătate”. Dacă ar fi să păstrăm logica useristului, ar trebui să privatizăm și armata, și Poliția doar pentru că statul român are monopol în aceste domenii. 

Claudiu Năsui, unul dintre cei care scrie programul de guvernare al USR, arată că este neinformat înainte să facă afirmații și vorbește în numele asiguratorilor privați pentru care face lobby, el neavând niciun interes să protejeze viața cetățenilor. Ne spune că România „cheltuie enorm” pentru sănătate și „nu primim nimic în schimb”. 

În 2019, bugetul Ministerului Sănătății și al CNAS a fost de 47 de miliarde de lei, circa 10 miliarde de Euro. Dacă împărțim cele 10 miliarde de Euro la 18 milioane de cetățeni, cât este populația țării, ne rezultă suma de 555 de Euro. Adică statul român oferă, teoretic, 555 de Euro pentru sănătatea fiecărui român. 

De asemenea, Banca Mondială arată că România alocă 5,1% din PIB pentru sănătate. Portugalia oferă 9,08% din PIB. Norvegia 10,50% din PIB. Olanda 10,36% din PIB. Germania oferă 11,14% din PIB. Franța cu 11,54% din PIB. Până și Moldova oferă 8,98% din PIB pentru sănătate. La nivelul UE, România alocă cel mai mic procent din PIB pentru sănătate, cu mult în urma tuturor. Dacă Năsui consideră că 4,98% din PIB pentru sănătate înseamnă „enorm”, în timp ce alte țări acordă dublu decât noi, atunci el are o problemă cu dimensiunile. România are un sistem de sănătate subfinanțat, atât în ceea ce privește echipamentul, cât și în ceea ce privește tratamentul. În acest sistem subfinanțat, acum mare parte din bani merge spre salariile foarte mari ale medicilor. 

Venirea USR la guvernare, după cum arată Claudiu Năsui, înseamnă trecerea de la asigurările de sănătate de stat la cele private. Firmele de asigurări se vor ocupa de plata tratamentelor, exact cum vedem și în Statele Unite, însă problema e că firmele de asigurări au intenția să nu deconteze cheltuielile și vor găsi întotdeuna motive să n-o facă, pentru că altfel nu vor înregistra profit. Firmele de asigurări private sunt înființate pentru a avea profit, nu pentru a le oferi românilor dreptul la sănătate. 

Ceea ce vrea USR și Claudiu Năsui e să-i îmbogățească pe asiguratorii privați și să-i oblige pe români să plătească suplimentar din propriul buzunar, într-un sistem de sănătate subfinanțat. E mai ușor să-i pună pe cetățeni la plată decât să caute modalități prin care să crească bugetul pentru sănătate la 10% din PIB așa cum au Franța sau Germania. E mai ușor să plătească cetățenii de rând mai mult decât să vedem USR care repară sistemul de sănătate. Dacă România ar aloca 10% din PIB pentru sănătate, ar fi bani suficienți să se construiască imediat peste 10 spitale ultramoderne și ultraperformante. 

Ceea ce uită USR și Claudiu Năsui e tocmai faptul că o societate se construiește pe bază de solidaritate, cuvânt care lipsește cu desăvârșire din programul lor de guvernare. Și chiar dacă anumiți cetățeni nu au nevoie luna aceasta de tratamente medicale, avem totuși niște bătrâni bolnavi care mor în spitale și niște copii bolnavi de cancer care se luptă să trăiască. Mutând asigurările de sănătate de la stat la privat înseamnă că vom lăsa spitalele de stat fără bani, adică cei mai vulnerabili vor fi bătrânii și copii săraci. Pe Năsui nu-l interesează aceste detalii pentru că el oricum are apartament în Paris, zeci de mii de Euro în conturi și acțiuni de zeci de mii de euro. Și ca el sunt mulți alții în USR. 

Un sistem de sănătate deja subfinanțat va rămâne complet fără bani, asta e viziunea USR. Lipsa solidarității va condamna mulți români la moarte sau vom ajunge în situația să facem credite la bancă pentru a ne plăti tratamentele deoarece asiguratorii privați vor fugi de responsabilități. Întrebarea este dacă ne dorim să lăsăm viața românilor pe mâna unor societăți comerciale care vor căuta să facă doar profit. 

 

1 comentariu la “USR plănuiește să falimenteze sistemul de sănătate și să îmbogățească asiguratorii privați 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *