Skip to content
Politică

USR „s-a apucat de treabă” la Sectorul 2: Au tăiat bursele de merit ale elevilor, în schimb se dau bani în plus pentru consultanță

​”Trebuie să le explicăm copiilor ce este aceea solidaritate socială„- astfel a justificat un consilier local de la Sectorul 2 decizia de tăiere a burselor de merit pentru elevii cu medii cuprinse între 9.00 și 9.50, pentru a majora, în schimb, bursele sociale. Practic, Consiliul Local a tăiat de la unii elevi, peste 4.400, pentru a le suplimenta pe cele sociale, susținând că nu au fost identificate sumele necesare pentru păstrarea acelor burse de merit la nivelul inițial. Pe de altă parte, același Consiliu a găsit bani în plus pentru servicii de consultanță, 310 mii lei, și o suplimentare a bugetului pentru servicii de salubritate cu uriașa sumă de 12,8 milioane lei.

Mai exact, Consiliul Local Sector 2 a aprobat joi o rectificare bugetară, în urma căreia s-au tăiat bani din mai multe zone, suplimentându-se bugetul pentru servicii de salubritate cu 12,8 milioane lei. Banii se duc spre controversata firmă Supercom, care de peste 20 de ani este plătită pentru servicii de salubritate din Sectorul 2, un sector considerat a fi cel mai murdar dintre toate cele șase. Supercom, care înghite anual multe milioane de lei din bani publici, nici nu mai are licență de operare.

" "

În prezent este în desfășurare o licitație pentru un contract pe încă 7 ani, în valoare de 1,15 miliarde de lei, firma Supercom fiind favorizată să-l câștige. Supercom este deținută de un fost senator PSD, Ilie Ciuclea. Între timp, așa fără licență, această companie primește în continuare bani pentru servicii de salubritate inexistente. Cum este justificată această sumă de 12,8 milioane de lei pe care Supercom ar urma să o primească? Supercom ar fi prestat servicii la începutul pandemiei, de spălare a unor străzi cu detergent. Au fost, într-adevăr, spălate câteva străduțe, foarte puține la număr, fiind o acțiune cu care fostul viceprimar Dan Cristian Popescu a defilat în campania electorală, scrie hotnews.ro.

Într-o discuție pe Facebook cu locuitorii Sectorului 2, primarul Radu Mihaiu a spus că a trebuit să suplimenteze bugetul pentru Supercom fiindcă acesta a epuizat toți banii în 10 luni. Și dacă nu ar suplimenta bugetul, nu s-ar mai face curățenie în Sectorul 2.

În rectificarea bugetară a Consiliului Local Sector 2 a mai fost trecută o suplimentare de buget de 310 mii lei pentru servicii de consultanță: 155 mii lei pentru „consultanță organizațională la nivelul Sectorului 2” și 155 mii lei pentru „consultanță în domeniul urbanism și arhitectură prin organizarea unui concurs de soluții”. Noii consilieri spun că trebuie să angajeze o firmă pentru un audit la nivelul primăriei.

În schimb, nu au fost găsite suficienți bani pentru acoperirea burselor de merit primite de elevii cu medii între 9.00 și 9.50, la nivelul inițial. Până acum, aceștia primeau 200 de lei, însă Primăria a redus bursa la 155 lei. În schimb, au suplimentat bursele sociale cu 50 de lei, ajungând la 350 lei pentru elevii din familii cu venituri reduse și pentru orfani. A fost suplimentat bugetul pentru burse cu 6 milioane lei, însă nu s-au mai găsit bani și pentru ca acele burse de merit să rămână la nivelul inițial.

A fost un efort destul de mare să găsim banii pentru aceste burse, pentru că în vechiul buget, în bugetul de la începutul anului, aceşti bani nu fuseseră prevăzuţi. (…) Următorul pas după găsirea acestor 6 milioane – care ar fi putut să acopere grilele votate anul trecut – a fost să vedem dacă ele sunt corect aşezate sau dacă putem să le reechilibrăm şi, uitându-ne pe aceste burse, am considerat că noi, ca executiv, ar trebui să sprijinim în primul rând performanţa adevărată, cea atestată de concursurile naţionale, cu precădere faţă de cele care se întâmplă doar la nivelul şcolii şi, în al doilea rând, să sprijinim persoanele care au cu adevărat nevoie, persoanele cu venituri mici„, a declarat Radu Mihaiu (USR), noul primar al Sectorului 2, potrivit Agerpres. Acesta a mai spus că „Pentru aceste reechilibrări a fost nevoie să scădem puţin bursele din altă parte”.

Anda Badea, consilier local USR, consideră că cei cu bursele tăiate trebuie să învețe ce înseamnă solidaritatea, ca să înțeleagă astfel de ce pentru majorarea burselor sociale a fost nevoie de reducerea celor de merit. „Le explicăm copiilor ce este aceea solidaritate socială și că pentru unii dintre semenii lor, banii aceia contează”, așa a răspuns consilierul local Anda Badea, întrebată de un cetățean, pe Facebook, cum îi poate explica unui copil faptul că i-a fost tăiată bursa de merit.

Fostul şef al ANAF, Sebastian Bodu a făcut şi el publică metoda originală a primarului pluserist de a face rectificare bugetară: “Primarul pluserist de la Sectorul 2 (cu venit de subzistență înainte să intre în politică) alocă 310 mii lei pentru…consultanță. Da, frate. De aia are primăria o armată de funcționari publici, că să plătească și consultanță. Și de unde ia banii? De la bursele școlare de merit”.

Jurnalistul Radu Buzăianu a prezentat mesajul consilierei de la primărie prin care explica tăierea burselor.

Și s-a apucat USR-ul de treabă. Cu toții stăm cu “sufletul la gură”. Să-i vedem și pe aceștia. Ce-o fi cu ei. Mult spus USR. La Primăria Sector 2 e mai mult Plus. E un băiat al lui Cioloș. A avut el pe un băiat. Care s-a apucat de treabă”, a scris Buzăianu pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *