Skip to content
Opinii & Analize

USR scoate în fiecare an un program de guvernare. Educația și Sănătatea nu sunt priorități

Uniunea Salvați România (USR) face ce face și în fiecare an scoate câte un program de guvernare, care în realitate e același cântec. Și în fiecare an, USR nu consideră priorități Educația și Sănătatea, ba chiar caută cu orice preț să le privatizeze.

Toate discursurile și proiectele USR încep cu „fără penali în funcții publice”, deși România nu are penali în funcții publice. Este un discurs vechi care putea funcționa în urmă cu un deceniu, acum toate partidele își fac curat în propria curte.

Apoi USR vorbește despre antreprenori – asta pentru că majoritatea membrilor USR sunt antreprenori – dar fără nicio referire la muncitori.

Și prima discuție despre Sănătate se găsește abia la punctul 8 din cele 24 prezentate de USR. În viziunea USR, Sănătatea e mai puțin importantă și decât „antreprenoriat fără birocrație” sau „curățenie digitală” (orice ar însemna asta). Iar la Sănătate, USR vorbește despre „dreptul de a alege asiguratorul”, adică își doresc privatizarea sistemului național de asigurări de sănătate. O obsesie a lui Claudiu Năsui, care ar însemna prăbușirea sistemului de sănătate de stat, din motive evidente pentru toată lumea. În realitatea, Năsui și USR caută să pompeze mai mulți bani către clinicile private din România, nu că românii vor primi servicii medicale mai bune sau vor răsări peste noapte spitale.

Nici măcar pandemia coronavirus nu i-a învățat pe cei din USR că sănătatea cetățenilor nu poate fi un produs comercial care să aducă profit unora și altora, ci trebuie să fie un sistem cu servicii medicale moderne, eficiente, la care să aibă acces toți cetățenii, indiferent de venituri, potrivit Constituției.

Și prima discuție despre Educație se găsește abia la punctul 12 și spune „dreptul de a alege în educație”. Evident, o altă obsesie USR despre o competiție între școlile de stat și cele private. Cu siguranță mulți români ar fi ales chiar și acum școlile private, dar oare de ce n-au făcut-o? Pentru că nu au bani și sistemul de Educație de stat este gratuit.

Poate USR va spune că Educația și Sănătatea sunt priorități, însă poziționarea lor pe locurile 8 și 12 nu arată deloc asta. Și abia pe locul 15 vedem discuția despre „școala pentru toți”, adică reducerea abandonului școlar și ajutorarea elevilor din medii defavorizate.

În schimb, nimic despre construcția de noi spitale, noi școli, noi universități, noi campusuri universitare, noi centre de cercetare, noi centre de inovație, noi centre culturale. Unde mai punem că „programul pentru cultură” e abia pe locul 24, cu un impact bugetar de 40 de milioane de Euro.

Tot nimic despre economie și industrie, despre scăderea prețului producției în România, despre încurajarea companiilor românești să-și crească exporturile, despre relații cu economice cu state mai puternice, despre asigurarea unor resurse absolut necesare pentru industria României, despre relansarea unor companii de stat precum CFR sau Oltchim, despre investiții strategice în regiunea Balcanilor.

Dar programe de guvernare poate scrie oricine, mai ales că USR a avut mult timp liber în vremea pandemiei, fiind absent de pe scena politică din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *