Skip to content
Politică

USR se opune și nu prea unei colaborări cu PNL. Condiția esențială pentru liberali EXCLUSIV

vivafm.ro

Uniunea Salvați România (USR) se opune și nu prea unei colaborări cu Partidul Național Liberal (PNL). Vedeți în cele ce urmează condiția esențială pe care oamenii lui Nicușor Dan le-o impun celor conduși interimar de către Raluca Turcan.

VEDEȚI ȘI: Declarație istorică: Raluca Turcan deschide ușa PNL-ului pentru USR

După cum puteți citi accesând linkul de mai sus, Raluca Turcan a declarat joi că, „pe termen lung”, „USR poate să vină natural alături de PNL fie într-o alianță, fie dacă nu, la un moment dat, printr-o fuziune”.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, pentru un punct de vedere din partea Uniunii Salvați România. La rândul lui, deputatul a exclus orice colaborare dintre formațiunea lui și PNL (pe care l-a calificat drept „un partid vechi”, asemenea PSD-ului), însă a lăsat o portiță deschisă: în ipoteza unei reforme interne a Partidului Național Liberal, USR va fi deschisă unei colaborări.

În momentul actual al istoriei României, chestiunea fuziunii este exclusă și nu are niciun fundament – nici măcar teoretic. Iar în ceea ce privește posibilele alianțe (prezente sau viitoare), despre acestea se va putea discuta doar în momentul în care PNL-ul va finaliza acea reformă pe care o cere întreaga societate și pe care electoratul a și exprimat-o prin modalitatea de vot la ultimele alegeri. În momentul în care vom avea într-adevăr un PNL reformat (în care persoanele cu probleme nu doar penale, ci și morale) nu vor mai fi în conducerea acestui partid și vom avea într-adevăr un Partid Național Liberal așa cum este dorit, se va putea discuta, pe proiecte concrete, despre o eventuală colaborare mai strânsă. La momentul de față, din păcate, PNL-ul are teme mai importante date de societate, cum este aceasta a reformării interne.

În momentul de față, nu există această perspectivă de niciun fel. Evident: fiind într-o societate și într-o viață politică dinamică, într-un viitor în care PNL-ul va fi cu adevărat reformat, evident că se poate discuta despre o alianță. Chestiunea fuziunii este exclusă complet – și acum, și în viitor, a declarat Barna pentru PSnews.ro.

Între timp, președintele Uniunii Salvați România, Nicușor Dan a postat pe Facebook o poziție mult mai tranșantă decât cea a purtătorului de cuvânt, exprimându-se categoric împotriva oricărui tip de colaborare USR-PNL.

„USR îşi respectă angajamentul faţă de alegatori şi nu va intra în alianțe cu vechile partide, nici cu PNL. Opoziția este obligata sa coopereze în Parlament pentru a opri atacurile PSD împotriva justiției, dar asta nu înseamnă ca USR se aliază cu cineva.

Cât despre fuziunea despre care vorbeşte Raluca Turcan nici nu poate fi vorba, nici acum şi nici în viitor. USR are un proiect politic propriu pentru modernizarea României pe care îl va realiza împreună cu oameni devotaţi interesului public, neafectaţi de vechile metehne ale politicii, aşa cum sunt cei care vin alături de noi.

PNL este dator, nu USR sau altcuiva, ci propriilor alegători, cu o reformă internă” este mesajul lui Nicușor Dan.

Confruntat cu cele scrise de către șeful său de partid, purtătorul de cuvânt Dan Barna a replicat că USR se opune unei colaborări cu PNL „în actualul context politic despre care vă vorbesc și eu”.

„E doar o nuanțare ceea ce vă spun eu acuma. Deci este exact ceea ce spune și domnul președinte: cu actuala clasă politică (inclusiv cu PNL-ul) este exclusă orice colaborare în acest moment, pentru că PNL-ul este un partid vechi, asemeni PSD-ului și asemeni vechii clase politice. Dacă va apărea pe scena politică un PNL reformat, fără persoane cu problemele despre care v-am vorbit mai devreme, evident că la momentul acela se va putea discuta despre orice repoziționare”, a încheiat deputatul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *