Skip to content
Politică

USR și-a dezamăgit electoratul. Critici extrem de dure: Cum vă permiteți să ne luați de proști? Nu ne mai reprezentați. Nu mai sunteți ca noi

Inquam Photos / Octav Ganea

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile generale bubuie nervii în USR. Creionarea listelor de candidați a stârnit un adevărat scandal intern, ca urmare a faptului că mai mulți membri proeminenți din formațiune nu au prins un loc eligibil pentru parlamentarele din 6 decembrie. În aceste zile, partidul este marcat de un val de reproșuri, venite chiar și din rândul electoratului care se declară dezamăgit de „tinerii frumoși și liberi”.

„Nu poți reduce democrația doar la dimensiunea electorală”

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, publicistul Sorin Cucerai desființează alianța USRPLUS în cinci pași, arătând că “problema USR-Plus nu e lipsa meritocrației, ci a lipsei democrației”:

1. Nu poți exclude membri pe motiv de delict de opinie. Dacă așa ceva există în statut, statutul respectiv nu e unul al unui partid democratic. Iar dacă nu există în statut, abuzul e și mai antidemocratic.

2. Nu poți reduce democrația doar la dimensiunea electorală. Votul (rezultatul lui) nu justifică orice. Democrația are și o dimensiune deliberativă, cu mecanisme specifice prin care se încearcă negocierea unui numitor comun între puncte de vedere diferite dar legitime. Grupul care conduce acum USR-Plus nu a dat niciodată dovadă că ar fi dornic de deliberări, de negocieri și de compromisuri. Dimpotrivă, a funcționat – și funcționează – exclusiv după principiul „ciocu’ mic, acum noi suntem la putere, dacă nu-ți convine te dăm afară”.

3. Nu e absolut nimic democratic în a preselecta delegații cu drept de vot și a le impune liste cu persoane care trebuie votate. În felul ăsta nu ai de fapt nicio dezbatere reală, iar pretinsa respectare a procedurilor democratice transformă totul într-o butaforie. Democrația e golită de sens, ca și dreptul de vot și cel de a fi ales.

4. Când tipurile de acțiune prezentate la (1)-(3) devin practică curentă, nu accidente izolate, USR-Plus devine, ca regim politic, o formă de autoritarism concurențial (competitive authoritarianism): organizația e condusă în stil autoritar, cu păstrarea unor aparențe democratice. There is no longer a level playing field – una dintre condițiile de bază ale competiției democratice. Regulile sunt concepute și aplicate în așa fel încât să avantajeze întotdeauna pe cel aflat la putere (individ sau grup).Din punctul ăsta de vedere, nu e absolut nicio diferență între regimul aplicat de echipa Barna-Cioloș în USR-Plus și cel aplicat în Rusia de Putin sau în Turcia de Erdogan.

5. Și nu, nu e absolut deloc democratic să îți șantajezi electoratul cu argumente de genul „dacă nu ne votați pe noi, câștigă PSD”. În realitate, lucrurile stau fix pe dos: PSD câștigă (dacă o face) pentru că voi, echipa Barna-Cioloș, vă pișați pe ea de democrație. Responsabilitatea, ca și vina, stă la voi, nu la alegători.

Și publicistul Alex Tocilescu critică dur USR după scandalurile din ultima perioadă și susține că formațiunea s-a îndepărtat de valorile care generau entuziasm la runda precedentă de alegeri parlamentare, cea din 2016. El vorbește și despre senatorul Mihai Goțiu, și deputatul Emanuel Ungureanu, care nu se regăsesc pe locuri eligibile pe lista de candidați pentru alegerile parlamentare.

Printre altele, Alex Tocilescu a mai adăugat că „USR Plus e azi un partid care se luptă (poate) pentru antreprenori. Cam tot programul vostru e despre asta. Dar surpriză: electoratul vostru nu e format doar din antreprenori! Țeapă, gen! Ați devenit un partid de nișă, super, bravo vouă – dar în nișa asta nu prea e lume”.

Redăm mai jos postarea acestuia:

Hei, Uniunea Salvați România – USR, uite care-i treaba:
Acum patru ani veneau alegerile parlamentare. Alea care v-au băgat pe voi în Parlament. Și poate nu vă mai amintiți (sau poate nici măcar nu știți), da’ ăla a fost un moment foarte mișto. Voi abia dacă vă născuserăți, și nici nu știați bine pe ce lume sunteți. Da’ pentru noi ăștia care voiam schimbare erați foarte tari. Și pentru că erați mișto și simpatici și destul de habarniști, lumea s-a mobilizat să vă ajute. Vă trebuiau semnături – și v-am strâns, boșilor, semnături. În toate corporațiile și firmele astea „ca afară” se vorbea despre voi și despre semnăturile voastre. Erau nu unul, ci vreo doi-trei-patru oameni în fiecare companie care umblau cu listele-n traistă. Mergeam din om în om și ziceam „Băi, ai semnat pentru USR?”, și care nu semnase, haț! băga semnătură. Primeam telefoane (și eu nu eram în USR, ci doar vă simpatizam) de la prieteni care-mi ziceau că au o listă cu cinci semnături și cui s-o dea și ce să facă ca să ajungă la voi. Era o agitație, o euforie, o hărmălaie, ne învățaserăm nu doar CNPul, ci și seria de buletin pe dinafară, atât de des le scrisesem pe listele alea. Și în noaptea alegerilor toată lumea a stat cu ochii pe televizoare, și mare bucurie a fost a doua zi în birouri și-n case și pe stradă.
Și după aia, la OUG, ați fost eroii noștri; Dan Barna, Stelian Ion, Florina Presadă, lumea chiar știa cine sunteți, ne dădeam linkuri cu discursurile voastre, în sfârșit cineva se lua de pesediștii ăia aroganți și jegoși și le dădea o lecție de moralitate. Ați fost în zilele alea în Parlament pe bune reprezentanții noștri, ai bulei, ai gloatei, ai oamenilor ok care se săturaseră să fie călcați în picioare. Și vă admiram pentru asta.

Cut și suntem în 2020 și vin alegerile și nimeni nu strânge semnături pentru voi dacă nu-i membru, și nimeni nu o să triumfe a doua zi după alegeri și nimeni n-o să vă umple de laude și felicitări. Și de ce? Pentru că nu ne mai reprezentați. Nu mai sunteți ca noi. Nu mai aveți sclipirea aia-n ochi. Gata cu euforia.

De ce? Ce s-a întâmplat? Cine a greșit? Noi? Voi?
Voi.
Hai să vedeți unde.

Nu v-am ales în 2016 pentru că ne doream „un partid de centru-dreapta” sau alt căcat d-ăsta. Da, teoretic noi suntem un electorat de centru-dreapta: mic-burgez, cu venituri ok, cu credite, cu niște realizări în viață de care suntem mândri cât de cât. Da’ nu suntem cine credeți voi că suntem. Da, vrem un stat care să permită companiilor să-și vadă de treabă, pentru că guess what, companiile alea ne plătesc (și ne plătesc bine). Ne plac banii, ne plac vacanțele la Lisabona sau Krapets sau Berlin sau chiar și 2 Mai sau Vama Veche, chiar dacă nu mai sunt ca pe vremuri. Dar suntem în 2020, și vrem ca statul ăla să aibă grijă și de alții (că până la urmă toți îi admirăm pe Cristina Hurdubaia și Valeriu Nicolae că ajută oameni care o duc rău). Evident, dacă avem o problemă de sănătate mergem la Regina Maria sau Medlife sau Sanador, că avem abonament acolo prin compania la care lucrăm – dar asta nu înseamnă că vrem să se închidă spitalele de stat, că avem cu toții un bunic sau o mătușă care nu-și permit să meargă la privat, și vrem să le fie și lor bine. Ce vreau să zic e că știm că unii (mulți) oameni o duc prost cu banii și vrem ca statul să-i ajute, că noi nu-i putem ajuta pe toți. Suntem o dreaptă mai pe compasiune așea. Și de-aia ne plac parlamentari ca Presadă sau Alexandrescu sau Ungureanu sau Goțiu (ăla de la voi care apără pădurea – ce să vezi, pentru noi e de dreapta să aperi pădurea).

Hai că m-am pierdut; ziceam că nu v-am ales că sunteți de centru-dreapta sau altcumva; v-am ales că erați cinstiți și luptați pentru aceleași valori ca ale noastre. Doar că acum v-ați rătăcit. V-ați îndepărat de valorile alea. Și e aiurea, bă. Vă compromiteți – și pentru ce? Pentru niște posturi? Pentru un calcul politic? Really?
O să spuneți că nu-i așa, că v-am înțeles noi greșit, că de fapt sunteți în continuare pe aceeași lungime de undă cu noi. Păi, nu, nu mai sunteți.

În primul rând, ce-i căcatul ăsta de vot intern cu listuțe? Hei, Vlad Voiculescu , cum vine asta? Cum se face că tu (mă rog, ești la Plus, da’ acum e tot aia cu USR) și cu Nasui băgați lista voastră de delegați care să fie aleși intern ca să vă voteze la rândul lor pe voi și pe oamenii voștri? Nu vă e rușine? Unde plm mai e meritocrația aia pe care ambele partide cică vor s-o introducă în România?

În al doilea rând, cum vă permiteți să ne luați de proști spunându-ne că „nah, aia e, nu-s oamenii pe care vi-i doreați voi pe liste, dar sunt alți oameni cel puțin la fel de buni ca ei”? Păi hai s-o luăm așa: la București, pe primul loc e Năsui (șeful organizației București), pe al optulea Vlad Alexandrescu. Hai să ne uităm nițel la realizările lor: Năsui se mândrește că a reușit să treacă trei legi care debirocratizează activitățile firmelor și ale antreprenorilor. A făcut asta împreună cu Cristina Prună, bravo lor, și ea are fix aceleași trei realizări în CVul ăla cu activitatea de parlamentar (Prună e pe locul doi pe lista de București). Super, s-ar zice, ei sunt cei datorită cărora nu mai ai nevoie de acordul vecinilor când îți faci sediul social al firmei în apartament. Să-i aplaudăm – și apoi să ne uităm puțin ce a făcut Vlad Alexandrescu: 1. Reabilitarea bibliotecilor școlare (adică fonduri anuale pentru reînnoirea fondului de carte), 2. Platforma tezelor de doctorat (ca să se poată descoperi plagiatele mai ușor), 3. Granturi pentru operatori culturali independenți, ca să aibă cum să treacă prin pandemie și 4 (care de fapt e pe locul 1 pentru mine), un raport exhaustiv despre situația sistemului de protecție al copilului. Și voi aveți tupeul să ne spuneți că activitatea lui Năsui e mai bună decât a lui Alexandrescu? Că el merită mai mult un loc în Parlament? Are you for real?

În al treilea rând: USR Plus e azi un partid care se luptă (poate) pentru antreprenori. Cam tot programul vostru e despre asta. Dar surpriză: electoratul vostru nu e format doar din antreprenori! Țeapă, gen! Ați devenit un partid de nișă, super, bravo vouă – dar în nișa asta nu prea e lume.

Și 4 și termin, că scriu la postarea asta de vreo 50 de minute: aveți o strategie de căcat. Nu știu a cui e, dar e de căcat. „O Românie fără hoție” sună frumos, că rimează și rimele prind la oameni, da’ e de fapt nimic. Care hoție? Că uite, guvernul e al PNL, potențialul vostru partener de coaliție. Ce-o să faceți, o să ziceți că PNL fură? Nu zic că nu-i așa, dar o să aveți voi coaie să vorbiți două luni despre cum fură PNL, după care să vă rugați de ei să vă ia în coaliție? N-o să aveți. Și atunci cine fură? PSD, clar, dar PSD nu mai e la putere (chit că are majoritatea în Parlament, dar nu mai e perceput drept „la putere”, și nu prea aveți ce spin să-i dați sloganului). Dacă erați deștepți (dar n-ați fost) ați fi putut juca la fel de populist, dar mai mișto: „o Românie fără mafie” sau „Jos mafiile” sau așa ceva. În care să vorbiți despre toate mafiile din România, reale sau închipuite, și să vă luați la trântă cu ele: mafia pădurilor (există, aia cu care se luptă Goțiu, care n-a mai prins loc eligibil pe listele voastre); mafia din spitale (aia de care se ia Ungureanu, neeligibil și el); mafia din administrația publică (era bună Presadă aici); mafia drumurilor (îl aveți pe Drulă specialist în domeniu); mafia aia reală care face trafic cu carne vie, una dintre cele mai mari probleme ale României; mafia interlopilor, mafia din poliție, plus mii de alte mafii în toate domeniile, cu care v-ați fi putut lupta și ați fi avut tot sprijinul și entuziasmul nostru, al alegătorilor. Și nici n-ați fi fost nevoiți să dați în PNL. Fraieri mai sunteți!

Anyway, ajung la sfârșit. Uite, poate că totuși mulți dintre noi ăștia care acum vă înjurăm o să vă votăm. Da’ nu e trist că vă dăm votul nostru fără pic de încredere? Nu e trist că vi-l dăm, dar nu prea ne mai pasă ce faceți cu el? Nu e trist că nu vă mai iubim? Io zic că e. Voi?

1 comentariu la “USR și-a dezamăgit electoratul. Critici extrem de dure: Cum vă permiteți să ne luați de proști? Nu ne mai reprezentați. Nu mai sunteți ca noi

 1. Pe ce lume trăiți???
  Domnul BOGDAN CHIREAC (bursier SOROȘ ca și Pieleanu) a spus în repetate rânduri ca USR este partid NEO-MARXIST deci de STÂNGA, stânga mai la stânga decât PSD-ul.
  În toată lumea partide de genul USR sunt de stânga numai la noi se dau de dreapta, s-au alăturat PNL-ului, ca să aburească mormolocii .
  Angi Stănescu, cea care se dădea cu partea dorsala de pardoselile Parlamentului, a spus cu gura ei ca : ” USR este format în majoritate din fi și nepoti de securiști”.
  Ei sunt membrii ELSA, Viena, care le-a sponsorizat cu sume imense studiile.
  Orice ce trebuie sa facă acești tineri și în interesul cui ????
  Nimic în aceasta lume nu este de gratis !!!!!
  Gândesc ca lucrurile trebuiesc anizate mai profund și sa nu mai acționăm împotriva cuiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *