Skip to content
Politică

USR și falsa preocupare pentru reformarea justiției. Detaliul cu multe semne de întrebare din dosarul lui Dan Barna clasat de DNA

Inquam Photos/Ion Mates

Dan Barna, fostul președinte USR și fostul vicepremier, are noi probleme cu justiția după ce DNA a început urmărirea penală în rem cu privire la un proiect care are ca beneficiar o firmă ce a aparținut politicianului și soției sale. Nu este primul dosar care îi dă emoții lui Dan Barna și îi provoacă probleme în cariera politică. 

Toate aceste scandaluri reprezintă lovituri dure pentru un partid precum USR, care și-a construit întreaga existență pe o campanie „fără penali în funcții publice”. Tot useriștii au fost și cei care au distrus prezumția de nevinovăția, acuzându-și adversarii politici de corupție chiar dacă nu exista o condamnare în acest sens. 

Dan Barna a pierdut alegerile interne, dar USR nu a scăpat de el și de echipa lui. Oamenii lui Dan Barna controlează Biroul Național, ceea ce va reprezenta o mare provocare pentru Dacian Cioloș. În schimb, scandalurile lui Barna vor pune USR în situația de a se distanța de fostul președinte de partid, mai ales acum când au soluția Cioloș. USR va trebui să învețe cum să se distanțeze de cei care îi produc prejudicii de imagine. 

În 2019, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, Dan Barna a ajuns în atenția anchetatorilor după ce s-a descoperit cum și-a bătut joc de proiectele cu bani europeni. Acest scandal l-a împiedicat să ajungă în turul doi al alegerilor, deși în mai 2019, USR obținuse 22,36% la alegerile europarlamentare și a fost aproape să depășească PSD (locul doi). Scandalul lui Dan Barna a adus o pierdere de peste 7 procente pentru USR. În doar 6 luni, USR a pierdut peste 700.000 de voturi din cauza lui Dan Barna. 

Din 2019 și până în 2020, USR a rămas blocat la 15% în sondaje, iar acest rezultat a fost confirmat și la alegerile parlamentare, ceea ce a arătat că Dan Barna nu mai putea ajuta partidul. De această dată partidul poate suferi înainte de alegerile prezidențiale din 2024. USR este în scădere în toate sondajele, mai ales după criza guvernamentală, pe care Barna nu a știut să o gestioneze. 

Fostul președinte USR a scăpat de dosarul de la DNA abia în 2021, când USRPLUS era la guvernare și controla tocmai Ministerul Justiției. În iunie 2021, DNA decidea clasarea, considerând că „fapta nu există”. A existat și un conflict de interese atunci când USRPLUS a primit Ministerul Justiției, deoarece șeful de partid era anchetat de DNA. Nici acest aspect nu a contat și „anticorupția” a mers mai departe fără niciun rezultat. În 8 luni de guvernare, Stelian Ion, fostul ministru al justiției, nu a propus nicio reformă, ci doar a protejat pensiile speciale ale magistraților și alte beneficii nemeritate. Acest lucru arată că nimeni din USR nu-și dorea o reformă.

USRPLUS riscă să nu-și mai revină dacă Dan Barna rămâne pe scena politică. Partidul are nevoie de o schimbare de imagine și atitudine, după ce a ajuns la 9,8% în sondaje. Alegerile din 2024 vor fi despre candidații partidelor, iar USR nu poate veni cu un personaj care mereu a fost suspect și care toată viața lui a fost abonat la banii statului. Deși Dan Barna critica afacerile altor partide, el și-a construit toată cariera bucurându-se de banii statului. Și acest lucru va fi aspru criticat de electorat. 

În 2021, DNA verifică din nou proiectele cu bani europeni controlate de firma lui Dan Barna. „Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, precizează procurorii. Rămâne de văzut în cât timp vor ajunge procurorii la o concluzie. 

USR va avea nevoie de un examen de maturitate pentru a învăța să se distanțeze de politicienii care îi produc prejudicii de imagine. Partidul e mai important decât personajul, dar se pare că Dan Barna face orice pentru a se agăța de funcții bine plătite la stat, pentru că la guvernare nu a ajutat cu nimic România, ci doar a încasat degeaba un salariu de mii de euro pe lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *