Skip to content
Politică

USR și PLUS, pe un butoi cu pulbere. Conflictul mocnit dintre Cioloș și Barna poate duce la destrămarea alianței

Inquam Photos / Raul Stef
" "

Anunțul făcut zilele trecute de către Dacian Cioloș cu privire la intenția sa de a candida și la alegerile prezidențiale din 2024 dar și pentru funcția de președinte al USR-PLUS, a stârnit nemulțumire în rândul membrilor alianței. Pe grupurile interne ale formațiunii au apărut mai multe discuții în care Cioloș e acuzat că vrea să „fure” partidul și să îl subordoneze intereselor PLUS. Situația era previzibilă, de vreme ce, cu cât ne apropiem mai mult de momentul congresului USR-PLUS, cu atât spiritele se vor încinge mai tare.

Dacian Cioloș și Dan Barna luptă pentru șefia USR-PLUS

" "
" "

Lupta pentru putere în interiorul USR-PLUS se dă între liderul USR, Dan Barna și liderul PLUS, Dacian Cioloș. Teoretic, Barna ar trebui să fie favorit, de vreme ce USR este partenerul majoritar în această alianță. Numai că eșecurile personale ale lui Dan Barna, coroborate cu atitudinea acestuia, îi fac pe unii lideri USR să se gândească de două ori înainte de a-l vota la șefia noii formațiuni politice. Dan Barna a marcat mai multe înfrângeri pe plan politic. Dacă în 2019, la alegerile europarlamentare, USR era pe val, treptat elanul a pierit. USR a obținut doar puțin peste 15% la alegerile parlamentare din 2020, asta în condițiile alianței cu PLUS. De unii singuri, cei de la USR ar fi obținut probabil un scor comparabil cu cel obținut de AUR. Dan Barna a dezamăgit și la alegerile prezidențiale, acolo unde nu a reușit să intre în turul al doilea. Mulți lideri USR i-au cerut acestuia să facă un pas în spate după eșecul de la prezidențiale, doar că Barna avea propriile ambiții politice și nu a acceptat o tranziție a puterii în interiorul USR. Ba mai mult, lucrurile s-au agravat, iar atitudinea acestuia a devenit tot mai ofensivă, fapt care a dus la mai multe demisii pe bandă rulantă din USR. Toate acestea ar putea să fie plătite acum de Barna la congresul USR-PLUS.

Dacian Cioloș a mai ocupat fotoliul de premier în guvernul tehnocrat dintre anii 2015 și 2017. Totuși, ca lider al partidului minoritar din alianța USR-PLUS, pretențiile lui Cioloș de a se impune la șefia noii formațiuni le par unora exagerate. Mai mult decât atât, anunțul cu privire la intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2024 a căzut cum nu se poate mai prost. De aici acuzațiile că Cioloș vrea să “fure” partidul. Mulți cred că Cioloș se va folosi de noua poziție de la șefia USR-PLUS ca o rampă de lansare spre prezidențiale. Multora nu le convine deci ca liderul unui partid mic, de aproximativ 5% ca PLUS să dicteze unui partid de două ori mai mare. Unde mai pui că Cioloș e și europarlamentar, iar asta ar însemna că ar conduce formațiunea de la Bruxelles. E până la urmă vorba și despre prestigiu.

Cu cât ne vom apropia mai mult de data congresului USR-PLUS, cu atât mai mult vom vedea spiritele încinse. Fiecare mută acum tactic. Cioloș și-a anunțat intențiile, scoțând armele pe masă. E de văzut cum va muta Barna. Felul în care își vor construi cei doi coalițiile în interiorul USR-PLUS va avea un impact decisivi asupra victoriei din congres. Barna are puțini aliați loiali. Prin atitudinea sa a reușit să îndepărteze mulți potențiali aliați. În plus, e greu de crezut că Barna va mai fi propunerea USR-PLUS la alegerile prezidențiale din 2024, după fiasco-ul din 2019. Totuși, USR-PLUS ar trebui să îl propună pe viitorul președinte al formațiunii drept candidat la prezidențiale. Dacă pierde lupta, Cioloș va rămâne vicepreședinte, însă va pleca în cursa pentru prezidențiale dintr-o poziție de inferioritate. Se fac calcule și este posibil ca strategia pe termen lung a lui Cioloș să fie cea câștigătoare.

Din războiul început este posibil însă ca alianța să se destrame. Acesta este cel mai negru scenariu pentru USR-PLUS. Dacă Cioloș câștigă și Barna nu își acceptă înfrângerea, USR și PLUS s-ar putea rupe. La fel de valabil e și scenariul în care Barna câștigă și Cioloș nu acceptă modul de conducere al liderului USR. Până acum cei doi s-au ferit de atacurile directe. Lucru care ne poate duce cu gândul la o înțelegere tacită între cei doi privind împărțirea conducerii. Doar că semnalul acesta nu a fost dat pe “unitate” de vreme ce grupurile interne ale USR au început deja să freamăte.

În USR-PLUS partida dintre Barna și Cioloș este abia la început. Deznodământul rămâne incert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *