Skip to content
Puterea Știrilor Video

USR, singurul partid de opoziție care scade în sondaje. Vladimir Ionaș (Avangarde): Dacă vor continua așa, probabil vor fi mai aproape de pragul de 5% decât de victorie

Inquam Photos / Octav Ganea

Deși este în opoziție și atacă în permanență coaliția PSD-PNL-UDMR, USR scade în sondaje. Invitat la „Puterea Știrilor”, sociologul Vladimir Ionaș, directorul Avangarde, a precizat că, dacă va continua cu același stil de a face politică, USR va fi mai aproape de pragul de 5% pentru accederea în Parlament decât de o victorie electorală în 2024.

„USR, spre surprinderea tuturor, este un partid de opoziție care ne-a obișnuit cu un stil agresiv și care nu au reușit să crească deloc. Ba din contră, își îndepărtează parți foarte mici din electorat, dar îl îndepărtează. Este mai degrabă, chiar dacă cu o marjă foarte mică, pe un trend descendent. Scandalul din interiorul partidului, ruptura și apariția noului partid, care de altfel este sub marja de eroare, toate aceste lucruri nu au făcut decât să îndepărteze electoratul de formațiune politică.

În momentul de față, nu văd cum ar reuși în aceasta formulă USR-ul să recupereze din aceste pierderi. Dacă își menține stilul de a comunica și de a face politică, probabil că va fi un partid mai aproape de marja de a intra în Parlament decât de a câștiga alegerile.

Nu cred că nu va intra în Parlament, pentru că are o parte a electoratului dur lângă partid, dar este posibil să aibă un scor foarte mic. Depinde foarte mult de ei și de cum vă arata echipa din fruntea partidului.

Electoratul care a votat USR și care ar fi dispuși să fie din nou aproape de USR are nevoie de un cu totul alt tip de politică, nu ceea ce le oferă astăzi USR-ul și actuala conducere a partidului”, a declarat Vladimir Ionaș.

În privința șanselor lui Nicușor Dan la un nou mandat de primar general, sociologul a precizat că acest lucru va fi posibil doar în situația în care actualul edil va fi susținut și de PNL, și de USR.

„Domnul Nicușor Dan nu are nevoie doar de susținerea PNL, are nevoie de acele partide care l-au susținut și acum 4 ani. Oricare dintre Nicușor Dan, PNL și USR candidează separat sau vin cu un candidat separat, acea parte nu va avea nici o șansă să câștige Primăria Capitalei”, a punctat directorul Avangarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *