Skip to content
Alegeri

USR, târâș-grăpiș spre europarlamentare. Dezastrul pândește din spatele cifrelor EXCLUSIV

vivafm.ro

Redacția PSnews.ro vă arată cum Uniunea Salvați România (USR) se îndreaptă târâș-grăpiș spre proximele alegeri (cele europarlamentare) și mai ales cum dezastrul pândește din spatele cifrelor.

Diavolul stă în detalii

A trecut multă vreme (mai precis, peste 6 luni) de la ultimul sondaj din piață care să măsoare partidul înființat de Nicușor Dan. Amintim, astfel, cum pe 14 februarie un sondaj realizat de către ISSPol la comanda Centras și a grupului de inițiativă Geeks for Democracy (și citat de Hotnews) plasa USR la 7%, cercetarea sociologică având o marjă de eroare de +/- 3,2%. „Un scor decent”, ar putea zice fanii partidului. Atât doar că trebuie să ne concentrăm pe două amănunte deloc confortabile:

  1. Sondajul a apărut pe piață în prima jumătate a lunii februarie – așadar, în plină fervoare a protestelor #REZIST. Partidele de opoziție (PNL și USR; PMP mai puțin) au vârât capul în poza nemulțumirii antiguvernamentale, încercând să capitalizeze revolta la adresa regimului Dragnea-Grindeanu. Ei bine, ghinion! Scorul din sondaj este chiar mai mic decât cel cu care Nicușor Dan a reușise să bage USR în Parlament în luna decembrie (9% – un scor chiar bun pentru un partid nou-înființat).
  2. Mare atenție la marja de eroare! Dacă vom citi printre rânduri, vom vedea că sondajul, de fapt, ne spune că scorul USR putea fi de 10,2%, dar la fel de bine ar fi putut ieși 3,8% – deci sub pragul parlamentar.

Din lac în puț: plecarea lui Nicușor Dan

Între timp, USR a nimerit din rău în mai rău. În primul rând, Uniunea și-a pierdut însuși fondatorul – pe Nicușor Dan. În locul lui, a venit anonimul Elek Levente (foto jos; sursa: USR.ro), care, în afara asemănării faciale cu cântărețul Robbie Williams și ceva activitate ONG-istică prin Cluj, nu a ieșit deloc în evidență.

Elek Levente

Ținem minte cum Nicușor Dan a plecat din cauza unei divergențe ideologice față de majoritatea partidului, dar această divergență nu viza o temă importantă pentru societate (salarii, pensii, spitale, apărare, investiții etc.), ci un cvasi-nonsubiect: definirea familiei în Constituție. Altfel spus, partidul care se bătuse cu cărămida în piept că va reforma societatea, că va lupta împotriva corupției etc. s-a cramponat de o temă marginală în raport cu propria agendă electorală. Și mai mult: a făcut din țânțar armăsar, organizând referendum intern, ca să voteze poziționarea legată de familie. Niciuna dintre temele majore din societate nu a beneficiat de atâta încordare de mușchi în Uniunea Salvați România precum a provocat această fumigenă a Coaliției pentru Familie.

De altfel, pe subiectele majore, USR nu a avut în general alte reacții decât „Jos PSD!”, discuțiile pe astfel de teme prinzând partidul la fel de adormit precum Mihai Goțiu, fostul ONG-ist filmat de câteva ori sforăind în confortabilul fotoliu de vicepreședinte al Senatului.

Nici Clotilde Armand nu se simte prea bine

Ați putea spune că Nicușor Dan nu a fost singura locomotivă a USR și că în partid a rămas alt personaj proeminent – vicepreședintele Clotilde Armand (șefa filialei din Sectorul 1), care ar avea toate motivele să umple golul lăsat de Nicușor Dan, cu atât mai mult cu cât acesta îi exclusese soțul – Sergiu Moroianu – din USR. Atât doar că Armand nu are expunere curentă decât cel mult în București, nefiind parlamentar, ci doar consilier de sector. În plus, aceeași Clotilde Armand are două schelete în dulap: afacerea Egis-Bechtel și – pe plan local – tergiversarea reînființării FC Rapid, prin refuzul sprijinului pe care îl oferea primăria lui Dan Tudorache.

CITIȚI ȘI:UPDATE USR trage piatra de mormânt peste Rapid. Armand: E o chestiune de principiu!

Cristian „Zero” Ghinea

Două lucruri l-au consacrat pe Cristian Ghinea în politică, după ce omul a dezbrăcat haina ONG-istică: absorbția inexistentă a fondurilor europene când era membru al guvernului Cioloș (fapt ce i-a atras porecla de „ministrul zero” din partea opoziției PSD-ALDE) și lupta pentru putere în USR.

Dar atenție: facțiunea Ghinea (care pare să fi câștigat teren în partid în fața aripii Nicușor Dan) are o prestație cu atât mai jenantă, cu cât nu urmărește să preia puterea pentru fostul „ministru zero”, ci pentru ca să i-o ofere pe tavă lui Dacian Cioloș, un politician care s-a remarcat până acum prin mofturile față de PNL: a acceptat ca liberalii să meargă în campania parlamentară alături de el, dar a condiționat intrarea în partid de primirea unei funcții din start.

Eșecul relației cu PNL și cu Iohannis

Presa ultimului an abundă de referințe la diverși lideri PNL care au deschis larg ușile pentru USR-iști, îndemnându-i insistent la o alianță parlamentară împotriva PSD-ului. Ce au făcut oamenii lui Nicușor Dan? Exact: au preferat să fie mai catolici decât Papa și să strâmbe din nas, pretextând că PNL-iștii nu sunt suficient de anti-PSD-iști. Ca să dăm două exemple: Uniunea Salvați România nu a știut să coopteze Partidul Național Liberal nici când a depus plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea, nici când a dat-o pe mâna parchetului pe Gabriela Firea. Ce a ieșit? Primul demers a ieșit o aberație: USR-iștii îl acuză pe Dragnea de abuz în serviciu în ceea ce privește recenta convocare extraordinară a Parlamentului, dar nu au fost în stare să observe că semnătura de pe convocator este cea a lui Florin Iordache, baronul de Teleorman fiind suficient de abil încât să intre în concediu.

Rezultatul jocului de-a hăis și cea între USR și PNL se vede de opt luni încoace, perioadă în care oamenii lui Liviu Dragnea își continuă nestingheriți șotronul guvernamental.

Altă nereușită bifată de către USR a reprezentat-o neasocierea imaginii partidului cu cea a președintelui Klaus Iohannis. În schimb, liberalii au reușit să se miște mult mai bine la acest capitol, fiind constanți în ideea că vor susține realegerea în 2019 a actualului politician de la Cotroceni.

USR – partid sau ONG?

Fiindcă tot am adus vorba despre Dacian Cioloș, trebuie să amintim viziunea haotică a acestuia legată de viața politică: și-a înființat Platforma „România 100”, despre care însuși ex-premierul anilor 2015-2017 a dat de înțeles că este o struțocămilă: a definit-o drept „o organizaţie neguvernamentală cu obiective politice, în măsura în care politică înseamnă să fi preocupat de viaţa cetăţii, de ceea ce se întâmplă în societate”. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, Cioloș a refuzat în două rânduri oferta de colaborare cu USR, lăsându-i cu buzele umflate pe politicienii acestui partid. Primul flit dinspre ex-premier către partid a avut loc în martie (Decizia mea este să nu fac pasul spre Uniunea Salvați România. (…) Este o decizie pe care am luat-o după primele discuţii avute cu Nicuşor Dan, pe care i-am şi comunicat-o acum mai bine de o săptămână, când mi-a prezentat opinia sa clară în calitate de preşedinte al partidului”, potrivit Mediafax), iar al doilea în august (Noi, platforma România 100, nu avem pe agendă nicio fuziune cu niciun partid politic. Suntem deschişi la colaborări pe teme punctuale de interes şi pentru noi. Nu am cerut adeziunea la nici un partid politic, nu am intenţia să o fac şi nu mă interesează să mă implic în bătăliile interne ale niciunui partid politic”, conform România Liberă).

Dacă adăugăm la asta asocierea din ce în ce mai insistentă (dar la fel de zadarnică) a USR-ului cu Cioloș, faptul că mulți USR-iști și guvernanți tehnocrați au avut un trecut ONG-istic, atunci avem tabloul unei Uniuni Salvați România incomplet dezvoltate de la stadiul de ONG la cel de partid. Să nu uităm, de altfel, că actuala USR s-a născut dintr-o organizație non-guvernamentală – Asociația „Salvați Bucureștiul” a lui Nicușor Dan!

Un bloc fără parter

Uniunea Salvați România dă impresia unui bloc care levitează, din lipsa unui parter – partidul are organizații vizibile, dar numai în marile orașe. În schimb, în mediul rural suflă vântul – mare minune ar fi dacă USR ar avea 100 de organizații comunale! Au existat câteva zbateri prin orașele mai mici, dar cum au apărut, la fel au dispărut, fiind bazate mai degrabă pe voluntariat decât pe o structură serioasă de partid.

Toamna se numără procentele

Mai este o săptămână până la începutul sesiunii parlamentare – ne așteptăm ca în următoarele două-trei luni să apară cel puțin un sondaj care să readucă partidele cu picioarele pe pământ. Atunci vom vedea câte puncte procentuale a costat harababura din USR, cu tot cu telenovela din jurul lui Nicușor Dan și comedia ieftină pusă în scenă de către Cristian Ghinea. Iar dacă partidul va continua pe aceeași linie în 2018, are toate șansele să „salveze” doar România, nu și UE. Cu alte cuvinte, Europa va fi privată de plăcerea de a lua aminte la niște anticorupți de soi, care ar avea multe de spus despre afacerile din spatele guvernării Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *