USR, tot mai rupt de realitate. Liderii partidului visează la câștigarea alegerilor

Sigla USR
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Pe zi ce trece USR pare un partid ai căror lideri devin tot mai rupți de realitate. După ce Cătălin Drulă anunța în vară anunța că USR vrea „să atace” toate rundele de alegeri din anul 2024, inclusiv pe cele prezidenţiale, cu dorinţa de a le câştiga, acum a venit rândul unui alt membru USR să sufere de „wishful thinking”.

Radu Mihail, senator USR, a declarat presei că obiectivul USR este să ajungă la guvernare în 2024. „Obiectivul USR este să ajungă la guvernare”, a declarat nonșalant Radu Mihail. Acesta mai lasă de înțeles că sondajele nu reflectă realitatea pentru că și înaintea alegerilor europarlamentare din 2019 USR era clasat mai jos în intenția de vot, dar ulterior a obținut mai multe procente. „Dacă ne uităm la sondajele din septembrie 2018 pentru europarlamentarele din 2019 și ne uităm la rezultatele efectiv de la urne, diferența este fabuloasă. Noi avem o politică foarte clară: Ne preocupăm de ceea ce este important, iar important este ce spun românii. Apoi vom vedea cine cu ce vine la masa negocierilor”, a spus Mihail.

Ce spune realitatea

Dacă ieșim din zona fabulelor și pășim în realitatea concretă, atunci aflăm că speranțele USR sunt de-a dreptul fanteziste. Din 2020 și până în prezent, partidul s-a aflat pe o pantă descendentă, vizibilă în toate sondajele de opinie din ultimii ani, nu doar cele comandate de unele partide. De la 15%, USR a ajuns la în jurul cifrei de 10-11% în intenția de vot. Partidul nu dă semne de revenire. Spre deosebire de anul 2019, cetățenii revoltați nu se mai îndreaptă spre USR, ci spre extrema dreaptă, reprezentată în special de AUR. Partidul lui Simion și-a dublat scorul de la parlamentarele din 2020.

Totodată, ceea ce Mihail ignoră în analiza sa este faptul că în 2019 a existat un sentiment de revoltă națională împotriva guvernării PSD și mai ales a liderului PSD, Liviu Dragnea. Majoritatea partidelor din opoziția de la vremea respectivă au profitat de acest sentiment general de revoltă și au obținut puncte electorale. În prezent situația nu mai este identică cu cea din 2018 – 2019. Electoratul este mult mai polarizat în 2023, iar șansele ca USR să câștige puncte procentuale în acest climat sunt minime.

Realitatea paralelă a liderilor USR

Radu Mihail nu este însă singurul politician USR care preferă să se refugieze în acest tip de gândire „wishful thinking”. Așa cum am văzut inclusiv liderul USR, Cătălin Drulă pare rupt de realitate. În loc să se confrunte cu această realitate în care USR pierde procente în ritm accelerat, liderii USR încă au impresia că se află în 2018 și că alegerile din 2024 vor reflecta o realitate pe care doar ei o văd.

Șansele sunt ca USR să ajungă în acest ritm un partid care să conteze tot mai puțin pe scena politică din România. În loc să se concentreze pe pretenția de ajunge la guvernare, liderii USR ar trebui să se concentreze pe scenariul unei continuări în opoziție și după 2024. Deocamdată, USR este eclipsat chiar și în opoziție de către AUR care a devenit cel mai vocal partid. În 2023 USR pare tot mai izolat pe scena politică, iar liderii săi tot mai rupți de realitate. Aceasta este rețeta perfectă a unui dezastru pentru partidul lui Cătălin Drulă.

Autor

  • Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: