USR, un nou atac împotriva României la Bruxelles: ce minciuni promovează Ghinea

Cristian Ghinea/ Sursa: Inquam Photos / George Călin
Cristian Ghinea/ Sursa: Inquam Photos / George Călin

USR a lansat un nou atac împotriva României, mergând la Bruxelles pentru a promova minciuni despre democrație. Cristian Ghinea, fost ministru USR, a fost la Burxelles, la o întâlnire cu câțiva europarlamentari ALDE, pentru a ataca justiția și a răspândi un discurs despre „dictatură” în România.

Cristian Ghinea se visează a fi un intelectual care analizează starea democrației din România, însă a redactat o compunere cu mesaje propagandistice, rupte de realitate și fără nicio susținere științifică. „Raportul” pregătit de USR este ca o compunere a propagandiștilor.

USR atacă justiția

Intenția USR a fost aceea de a ataca, din nou, sistemul de justiție din România, precizând că Vlad Voiculescu și Clotilde Armand „sunt hărțuiți de justiția selectivă din România” și „sunt anchetați pentru motive absurde”.

USR-iștii merg la Bruxelles cu minciuna că dosarul vaccinurilor a fost deschis de DNA cu informații de la PSD.

„DNA a preluat acuzațiile nefondate ale PSD că fostul ministru al USR a pierdut 1 miliard de euro pentru România, în timp ce întreaga sumă plătită de țară a fost de fapt mai mică de 300 de milioane, iar majoritatea vaccinurilor au fost, de fapt, folosite”, scrie Ghinea.

În realitate, Pfizer a dat în judecată România și cere plata tuturor dozelor din contract. Din datele INSP reiese că în țara noastră s-au făcut doar 17 milioane de doze, din decembrie 2020 și până în noiembrie 2023. Ambele minciuni USR sunt demontate chiar de realitatea din România. Cele 37,5 milioane de doze de vaccin cumpărate în 2021 de miniștrii USR au fost inutile, foarte scumpe și nu le mai voia nimeni, în condițiile în care nu au fost folosite nici măcar toate dozele cumpărate în 2020.

USR o apără și pe Clotilde Armand, care a fost pusă sub urmărire penală. Aceasta este acuzată că s-a numit pe sine manager de proiect într-un proiect cu fonduri europene administrat chiar de primăria pe care o conduce. În urma acestei decizii, Clotilde Armand a băgat în buzunare aproape 19.000 de lei.

Ghinea și cadoul pentru SRI

Cristian Ghinea lansează un atac și la adresa SRI, spunând că „este îngrijorător că umbra lumii serviciilor secrete planează și peste fiecare proiect major de digitalizare”. Fostul ministru USR uită că tocmai el a contribuit la acest lucru, în 2016, pe vremea când făcea parte din guvernul Cioloș. În acel an, Ghinea conducea Ministerul Fondurilor Europene și singura sa realizare a fost aceea de a-i oferi SRI-ului fonduri europene pentru un program care monitoriza cetățenii. 25 de milioane de euro din fondurile UE pentru supravegherea populației.

Ghinea se plânge că nu există un control civil asupra SRI-ului, dar nu are o problemă cu sistemele de supraveghere pe care le-a finanțat cu fonduri europene, în 2016.

USR-ul acuză că televiziunile nu îi vor și sunt conduse de „oligarhi”. Tot USR-iștii sunt cei care apar la mai multe televiziuni din România, în interviuri sau cu declarații politice. Prin urmare, USR-iștii se contrazic singuri atunci când acuză televiziunile. Ghinea vrea ca mass media din România să nu mai fac anchete sau articole despre USR.

„Aceste televiziuni au abandonat toate încercările de a oferi o acoperire jurnalistică imparțială și au îmbrățișat agendele politice sau anti-justiție ale proprietarilor lor”, scrie Ghinea.

Ghinea acuză televiziunii că ar fi „anti-justiție”, deși USR-ul atacă justiția din România în acel raport prezentat la Bruxelles. Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit de mai multe ori că USR atacă independența magistraților și pun în pericol sistemul de justiție.

Întregul „raport” prezentat de USR se bazează pe niște articole din presa românească, de la site-uri apropiate de USR și de liderii partidului. USR-iștii nu au nicio dovadă concretă, niciun raport al instituțiilor internaționale, nu au analize ale experților internaționali.

UE ignoră minciunile USR

„Raportul” prezentat de Ghinea la Bruxelles este compunerea unui politician care merge în UE și se plânge că nimeni din România nu-l vrea. USR-ul a pierdut încrederea cetățenilor și nu este capabil să propună proiecte politice. Astfel, partidul fuge în străinătate pentru a denigra imaginea României în loc să vorbească cu cetățenii români și să-i convingă înainte de alegeri.

„În România, un întreg sistem vrea să controleze justiția și mass media ca să poată fura în voie, inclusiv din fondurile europene”, scrie Ghinea.

Liderul USR uită că tocmai Clotilde Armand este acuzată că și-a însușit, în mod ilegal, circa 19.000 de lei din fonduri europene. Cei care vor să controleze justiția și mass media sunt cei din USR, care devin violenți când procurorii și jurnaliștii își fac treaba.

Minciunile USR nu sunt îmbrățișate de niciun lider politic din UE. USR nu are niciun partener în afara granițelor României. Minciunile promovate de Ghinea au rămas într-un raport și nicio instituție UE nu le-a ascultat. USR-iștii sunt izolați și disperați, deoarece sondajele preconizează un rezultat slab la alegerile din 2024.

Sursa foto: Inquam Photos / Cristi Vescan

Guvernul României, partenerul instituțiilor UE

Propaganda USR este ignorată în Uniunea Europeană, deoarece România a demonstrat, în repetate rânduri, că respectă statul de drept. Comisia Europeană a decis să retragă MCV-ul României, după 16 ani de control. Această decizie confirmă faptul că România respectă standardele UE, libertatea justiției și mass mediei.

De asemenea, cei mai importanți politicieni din UE au venit frecvent la București pentru a discuta cu guvernul român sau pentru a-și arăta susținerea pentru poporul român. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, Charles Michel, președintele Consiliului European, au venit în capitala României.

Congresul PPE, organizat de PNL la București, este o altă confirmare că România respectă statul de drept și valorile europene. Cei mai importanți lideri politici din Vestul Europei și-au lansat campania pentru alegerile europarlamentare la București. Un eveniment care a pus România pe harta politicii europene și, pentru prima dată de când suntem în UE, țara noastră nu a mai fost abandonată la marginea Uniunii.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL