Skip to content
Politică

USR vine cu o nouă propunere legislativă: Sănătatea românilor este în mare pericol

Suceava.live.ro

Adrian Wiener, senator al  USR vine cu o nouă propunere, alesul dorește ca produsele alimentare, precum  popcornul, margarina, biscuiții, chipsurile sau cerealele să fie mai sănătoase. Mai exact, alesul care este de profesie medic, a depus deja o  inițiativă legislativă care prevede limitarea conținutului de acizi grași trans-nesaturați (AGTN), din aceste produse.

Acesta consideră că acizii cresc  riscul de deces din cauza unei boli cardiovasculare. „AGTN au ca principala sursă de proveniență uleiurile partial hidrogenate folosite în industria alimentară. Aceste uleiuri se găsesc în principal in produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate.

Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, se arată într-un  comunicat citat de evz.ro

Astfel , acesta susține că un consum mai mare de AGTN de 2 la sută din totalul caloriilor zilnice crește riscul de deces din cauza unei boli cardiovasculare cu până la 32 la sută.

„De asemenea, AGTN cresc riscul de accident vascular cerebral, diabet zaharat, obezitate, neoplazii și boala Alzheimer. În 2010 se consideră că doar AGTN alimentari sunt responsabili de 50.000 de decese anual în Europa. (…) Chiar dacă nu există o obligație din partea UE, un număr de țări au instituit deja legislație proprie care reglementează limita maximă de AGTN la nivelul de 2g/100g de grăsime (Danemarca în 2003, Elveția în 2008, Austria în 2009, Islanda în 2011, Ungaria în 2013 și Norvegia în 2014)”,mai evidențiază medicul care  impune luarea unor măsuri printr-o inițiativă legislativă, într-o țară ca România, unde sănătatea cetățenilor este în mare pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *