Skip to content
Politică

USR vrea în opoziție și trece la șantaj. Miza, alegerea primarilor în două tururi

Inquam Photos / Virgil Simonescu

USR și-a pierdut glasul pe scena politică și odată cu înfrângerea lui Dan Barna a devenit un partid care nu mai contează în socotelile politice. Totuși, PNL se bazează în Parlament pe voturile useriștilor care au refuzat să intre la guvernare – când Dan Barna a afirmat că nu e treaba lor să scoată România din criză – însă acum USR are pretenții să guverneze și vrea să dicteze Guvernului ce trebuie să facă.

Subiectul care încinge spiritele între USR și PNL e acela al alegerilor locale în două tururi pentru primari. Nu e foarte clar dacă PNL chiar și-ar dori acest lucru, deoarece și ei au numeroși baroni locali în teritoriu care ar putea pierde alegerile în două tururi. În această discuție despre alegerea primarilor, PNL are și de câștigat, și de pierdut, în timp ce USR va avea doar de câștigat.

Useriștii se ridică acum cu pretenții împotriva guvernului și ar vrea ca Ludovic Orban să emită ordonanță pentru eliminarea pensiilor speciale pentru primari și să facă ceva pentru alegerea primarilor în două tururi.

Florina Presadă, senator USR, a fost cea care a anunțat pe Facebook că va cere partidului să retragă sprijinul politic acordat Guvernului PNL dacă aceste ordonanțe nu vor fi aplicate cât mai repede. La cât de fragile sunt legăturile USR-PNL, nu ar fi deloc surprinzător să vedem o decizie la nivelul întregului partid prin care USR va anunța că nu va mai sprijini Guvernul Orban.

„Am să propun Comitetului Politic al USR retragerea sprijinului acordat Guvernului PNL Orban dacă acesta, în săptămâna care vine, nu anunţă o măsură clară de revenire la alegerea primarilor în două tururi şi ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea pensiilor speciale pentru primari din Codul Administrativ”, a scris Presadă pe pagina sa de Facebook.

Tot Presadă este cea care se contrazice și spune că nu vrea OUG pentru alegerea primarilor în două tururi. Atunci ce treabă are cu Guvernul în această situație? Legea electorală ține de Parlament, iar dacă USR era atât de bun pe cât se crede strângea majoritate pentru aceste modificări.

Pentru PNL ambele modificări propuse de Presadă sunt o problemă deoarece Ludovic Orban și-ar putea supăra primarii chiar înainte de alegeri și atunci nu se vor mai mobiliza în teritoriu. Inclusiv primarii PNL sunt în unele zone mici baroni locali care conduc orașele de zeci de ani. Inclusiv primarii PNL se bucură de pensii speciale. Dacă s-ar emite ordonanțe pentru aceste probleme, premierul Ludovic Orban nu ar face decât să lovească în oamenii săi din partid și atunci primarii se vor ridica împotriva Guvernului, iar unii ar putea chiar să fugă la PSD.

Totuși, ce rămâne pentru USR dacă nu mai sprijină guvernul Ludovic Orban? Vor intra în opoziție alături de PSD. Dacă PNL e prins la ananghie, atunci și USR se află într-o dificultate. Nu a vrut să intre la guvernare, iar acum e nevoit să fie partid-balama. Nu poate intra nici în opoziție deoarece ar fi în aceeași tabără cu PSD, ceea ce i-ar afecta întreaga imagine înainte de alegerile din 2020, după ce se află în scădere în sondaje.

Dacă USR s-ar uita mai bine în Parlament, nu există nicio majoritate parlamentară pentru alegerea primarilor în două tururi. Și potrivit declarațiilor făcute de diferiți politicieni, doar USR și PNL și-ar dori acest lucru, iar voturile lor adunate nu sunt suficiente. O ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi ar duce la o moțiune de cenzură, după cum au declarat liderii UDMR. Maghiarii se opun unui astfel de proiect și sunt dispuși să treacă imediat în opoziție alături de PSD dacă guvernul se va implica în legea electorală.

USR este un partid incapabil să strângă o majoritate parlamentară în jurul său sau să poarte negocieri pentru diferite proiecte politice, astfel se explică și slabele rezultate ale parlamentarilor USR care nu au adus nicio contribuție în societatea românească și n-au realizat nimic din ceea ce au promis în 2016.

Colaborarea USR-PNL – pentru că e prea devreme să vorbim despre o alianță sau coaliție de guvernare – va fi forte dificilă în 2020. USR va începe să atace din ce în ce mai des guvernul condus de Ludovic Orban pentru a strânge voturi de la electoratul nemulțumit. După ce a refuzat guvernarea, USR se vede acum nevoit să iasă la atac împotriva PNL dacă mai vrea să supraviețuiască pe scena politică și după 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *