Skip to content
Politică

USRPLUS, 3 atacuri împotriva libertății justiției: CSM, 10 august și Avocatul poporului

Inquam Photos / Ilona Andrei
" "

USRPLUS a preluat controlul Ministerului Justiției, dar justiția din România este constant atacată de membri de partid, parlamentari și miniștri care contestă deciziile magistraților și vor ca instanțele să dea doar decizii care sunt pe placul USRPLUS. Ne aflăm în situația în care partidele consideră „justiție” doar atunci când instanțele se mută la sediul partidului.

CSM

" "
" "

USRPLUS a forțat desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), iar Guvernul a avizat deja proiectul respectiv, deși CSM a dat aviz negativ. Chiar dacă avizul CSM este consultativ, Comisia Europeană a criticat în trecut România, în special pe președintele Klaus Iohannis, pentru că nu a ținut cont de avizul consultativ al CSM în privința numirii procurorilor-șefi. USRPLUS sfidează și îngroapă îngrijorările CSM, încercând să desființeze SIIJ.

CITIȚI ȘI: Stelian Ion, ministrul Justiției, încalcă statul de drept pentru a desființa SIIJ. CSM își apără independența

CSM a dat aviz negativ pentru desființarea SIIJ, precizând că proiectul nu oferă nicio garanție că va fi asigurată independența justiției. Magistrații din CSM au mai precizat că își doresc desființarea SIIJ, însă nu în orice condiții. Totodată, CSM a mai criticat și întâlnirile ministrului justiției cu reprezentanți ai ambasadelor.

La câteva săptămâni distanță, Inspecția Judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva procuroarei Adina Florea, de la SIIJ, pentru că și-ar fi exercitat profesia cu „rea-credință” și gravă neglijență, arată surse citate în presă. Ceea ce pare o reglare de conturi între magistrați, sub conducerea unui ministru care a atacat sistemul de justiție.

10 august 2018

În ultimii ani, USRPLUS a profitat de evenimentele din 10 august 2018 pentru a strânge capital politic și a atacat instituțiile statului, mai ales Jandarmeria. Anchetele procurorilor nu au putut demonstra că s-ar fi încălcat legea în vreun fel în acea seară, motiv pentru care dosarul a fost clasat.

Dar ministrul Justiției, Stelian Ion, a continuat campania de dezinformare chiar și după ce instanța a decis să claseze definitiv dosarul 10 august. „Am inhalat gaze lacrimogene, iar unii dintre prietenii și colegii mei au fost bătuți și răniți. Doar pentru că au îndrăznit să își strige nemulțumirea față de niște guvernanți iresponsabili”. Chiar ministrul este cel care arată că nu are încredere în sistemul de justiție pe care ar trebui să-l protejeze de atacuri politicianiste sau de politizarea unor magistrați.

Pe rețelele de socializare, USRPLUS a lansat mai multe mesaje prin care critică voalat decizia magistraților de a clasa dosarul: „Altfel, avem doar un nou dosar închis fără să fi fost instrumentate toate probele și fără să fi fost audiați toți suspecții, martorii și victimele”, scrie pe pagina de Facebook a partidului.

După ce a criticat magistrații, Stelian Ion, ministrul Justiției, îi cere CSM-ului să apere „independența justiției”. USRPLUS este vinovat pentru faptul că oamenii nu mai au încredere în instituțiile statului. Stelian Ion, Dan Barna și alți politicieni au stabilit „vinovații” cu mult înainte să înceapă ancheta. Justiția nu se face la sediul partidului, iar astăzi plătim consecințele populismului.

Avocatul poporului

USRPLUS încearcă să o schimbe pe Renate Weber din funcția de Avocat al poporului, iar singurul motiv invocat fiind acela că a fost susținută de PSD. Avocatul poporului are tocmai rolul de a sesiza eventuale abuzuri pe care le pot face cei aflați la putere. Dacă Avocatul poporului ar fi supus ordinelor majorității parlamentare, atunci cetățenii nu ar mai avea o reprezentare imparțială. În orice caz, Avocatul poporului are oricum puteri foarte limitate, singurul lucru pe care îl poate face e acela de a sesiza CCR.

Reforma justiției din România nu se face prin schimbarea unor oameni pe bază de culoare politică, ci are nevoie de o legislația transparentă, supusă dezbaterii publice, iar cetățenii să fie informați cum se vor evita pe viitor tocmai aceste ingerințe ale partidelor în sistemul de justiție. Deși atacă sistemul de justiție din România, USRPLUS nu e deranjat de faptul că judecătorii și procurorii din România se pot pensiona la 45 de ani și să primească imediat o pensie specială timp de 30 de ani, mai mult decât au muncit. Stelian Ion, ministrul Justiției, ne-a spus că nu e „oportună” creșterea vârstei de pensionare pentru magistrați.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *