USRPLUS a devenit mărul discordiei în PNL, chiar dacă cele două partide se află împreună la guvernare. Nici premierul Florin Cîțu, nici Ludovic Orban nu mai sunt dispuși să tolereze toate mofturile useriștilor care continuă să mimeze rolul de inocenți, după eșecurile de la Ministerul Sănătății sau Ministerul Fondurilor Europene.
Relațiile dintre Florin Cîțu și USRPLUS nu sunt oricum bune, după ce premierul l-a demis pe Vlad Voiculescu. Prim-ministrul avea toate motivele și cetățenii au fost de partea sa în această dispută, în afară de câțiva propagandiști useriști. La vremea respectivă, Cătălin Drulă spunea că Florin Cîțu este „un zombie politic”, dar premierul le-a demonstrat imediat că nu vrea să joace acest rol și a ieșit la atac.
Florin Cîțu a transmis un semnal clar pentru USRPLUS, în urmă cu câteva zile, anunțându-i că nu-și mai dorește o alianță la nivel de București în 2024. „(…) cu mine președinte al partidului, vom susține doar membri PNL la primăriile de sector”, a fost mesajul lui Cîțu pentru colegii săi din București. Această declarație mângâie orgoliul liberalilor, mai ales că oamenii din jurul premierului au fost oricum nemulțumiți de modul în care au decurs negocierile pentru formarea coaliției.
Atât Robert Sighiartău, cât și Rareș Bogdan au criticat faptul că PNL a cedat trei ministere importante: Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării și Ministerul Transporturilor. După alegerile din PNL, indiferent de câștigător, ar putea urma o renegociere a termenilor din coaliția de guvernare.
Ludovic Orban a ieșit și el la atac la adresa useriștilor, pentru a nu pierde voturi înainte de Congres. Președintele PNL a criticat atitudinea USRPLUS din ultima perioadă: „Nu i-am văzut la drapelul național, nu i-am văzut la momente esențiale în celebrarea a tot ceea ce este simbol al națiunii române, ca să nu spun că nu i-am văzut jurând pe Biblie și nu i-am văzut făcând cruce”.
USRPLUS și-a pierdut credibilitatea
Declarațiile lui Cîțu și Orban nu i-a lăsat indiferenți pe useriști. Vlad Voiculescu i-a răspuns lui Florin Cîțu, ceea ce arată că între cei doi există în continuare o reglare de conturi. Va fi dificil pentru premier să ajungă la o înțelegere cu Voiculescu, mai ales într-un context politic atât de încordat.
Ludovic Orban a fost și el criticat de mai mulți useriști. USRPLUS a făcut o competiție de mesaje pe Facebook, vorbind despre „alegeri frumoase la USR”, scria europarlamentarul Nicu Ștefănuță. Aceste „alegeri frumoase la USR” au însemnat eliminări din partid pentru că nu toată lumea era de partea taberei Barna-Ghinea. Nu trebuie să uităm de numeroasele excluderi din partid când cineva îl critica pe Barna sau cum mai mulți membri au fost suspendați pentru a nu vota.
PNL simte că partidul condus de Barna și Cioloș e în scădere în sondaje, iar politicienii promovați de USRPLUS și-au pierdut credibilitatea pe scena politică după numeroase eșecuri atât în Guvern, cât și în primăriile din țară. Florin Cîțu și Ludovic Orban încearcă să atragă voturile liberalilor care sunt nemulțumiți de USRPLUS și să propună o reorganizare a coaliției de guvernare.
Alegerile din PNL au o miză mult mai mare pentru România, deoarece liberalii sunt cei care pot decide viitorul țării în următorii ani. Noua conducere a Partidului Național Liberal va fi responsabilă pentru viitorul politicii românești, cel puțin până în 2024. USRPLUS devine doar un partid-balama care ajunge să fie la mâna PNL și oricât se zbate să iasă din umbra liberalilor, nu face decât să intre într-un conflict din care au doar de pierdut, după cum arată sondajele. Nu în ultimul rând, atacurile PNL sunt cu o miză mult mai mare, deoarece liberalii încearcă să reducă șansele candidaților USRPLUS la alegerile din 2024. Dacian Cioloș ar putea fi unul dintre politicienii care vor intra în cursa pentru alegerile prezidențiale, iar PNL știe deja cine îi va fi principalul adversar.